Diep in het geheugen van papavers Provincie stimuleert herdenking 100 jaar Groote Oorlog in Vlaams-Brabant

Diep in het geheugen van papavers Provincie stimuleert herdenking 100 jaar Groote Oorlog in Vlaams-Brabant

Img_0899
Ingezonden foto
 

 De provincie Vlaams-Brabant stimuleert de herdenking van de Groote Oorlog van 1914-1918. Zo gaf  ze ‘Ook in Vlaams-Brabant heeft de oorlog wonden geslagen. Deze zullen passend herdacht worden tijdens de herdenking van het oorlogseinde. Als streekmotor ondersteunen we deze initiatieven in heel de provincie’, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor toerisme.

Vlaams-Brabants bezoekerscentrum over WOI

De provincie Vlaams-Brabant opende in 2014 het Belevingscentrum ’14-’18 in Tildonk. Het is een permanente tentoonstelling over vele thema’s die verbonden zijn aan de vier oorlogsjaren in Vlaams-Brabant te wandelen.
In dit voormalige Ursulinnenklooster loopt momenteel de expo ‘In de ogen van een vluchteling’ met anekdotes, foto’s en voorwerpen die een beklijvend verhaal vertellen van de oorlogsjaren in Vlaams-Brabant door de ogen van een vluchteling.

Bovendien kunnen in een treurwilg midden in de kloostertuin, naar de sfeer van een Japanse tuin, haiku’s worden opgehangen rond het thema vrede & hoop.

Door de lens van de bezetter

Momenteel loopt in de kloostertuin van het Bezoekerscentrum in Tildonk en op drie locaties in het centrum van Halle de openluchtexpo ‘Door de lens van de bezetter’. Foto’s van kerken, begijnhoven, kastelen, burgerwoningen en kunstwerken gemaakt door de Duitse kunsthistorici, fotografen en architecten geven een unieke blik op het dagdagelijks leven tijdens de oorlogsjaren.

Klaprozen toveren Panquinkazerne in Tervuren om tot vredessite

Tot 11 november is de Panquinkazerne in Tervuren omgetoverd tot een vredessite met een klaprozeninstallatie.
Van vrijdag 9 tot en met zondag 11 november zullen er nocturnes doorgaan met unieke verlichting en tal van performances.
 

Alle klokken luiden op 11 november

In Vlaams-Brabant worden dit najaar verschillende feestelijkheden en herdenkingsplechtigheden georganiseerd in het kader van het einde van de Groote Oorlog. Om de herdenking kracht bij te zetten, vroeg de provincie aan alle Vlaams-Brabantse gemeente- en kerkbesturen om op zondag 11 november om 11 uur gedurende enkele minuten alle klokken en beiaards te luiden.

55.440 euro voor 17 erfgoedprojecten

De provincie Vlaams-Brabant gaf 55.440 euro aan 17 erfgoedprojecten in Aarschot, Asse, Begijnendijk, Bertem, Bierbeek, Glabbeek, Haacht-Wespelaar, Haacht-Tildonk, Hoegaarden, Holsbeek, Huldenberg, Kapelle-op-den-Bos, Keerbergen, Kortenaken, Liedekerke, Londerzeel en Meise.
Deze subsidies gingen naar onroerend erfgoedinitiatieven, zoals vredesmonumenten, attentiestenen, gedenkzuilen en herdenkingsborden, die in het kader van 100 jaar einde WOI de herinnering aan de ‘Groote Oorlog’ levendig houden.

Eén van de projecten die provinciale steun ontvingen is het ‘Project begraafplaatsen’ in Kapelle op/den Bos: een nieuw herdenkingsmonument met groenaanleg, met verwerking van elementen uit ontruimde grafzerken van oud-strijders. Op de begraafplaatsen van Nieuwenrode en Ramsdonk komt er een pancarte met QR-code met info over de aldaar begraven slachtoffers en oud-strijders uit WOI. Ook de groene site tussen Ramdonkse pastorie en kerk, rond het beeld ‘Prima Mater’, wordt heraangelegd. De onthulling gebeurt op 11 november.

114.328 euro voor 31 initiatieven die WOI in de kijker zetten

De provincie Vlaams-Brabant gaf 31 initiatieven die WOI-gerelateerde gebeurtenissen, personen of plaatsen in de kijker zetten financiële steun voor een totaal bedrag van 114.328 euro. Deze initiatieven vinden plaats in Aarschot, Affligem, Bever, Bierbeek, Boutersem, Drogenbos, Geetbets, Glabbeek, Halle, Herent, Huldenberg, Kampenhout, Kapelle-op-den-Bos, Kortenaken, Kortenberg, Leuven, Liedekerke, Linkebeek, Meise, Rotselaar, Tienen en Zemst.

‘Eén van de projecten die provinciale steun ontving, is de rondreizende tentoonstelling van kunstkring ’t alent Werchter. Hun tentoonstelling ‘Diep in het geheugen van papavers’ toont indrukken over 100 jaar einde van WOI van 14 lokale kunstenaars via mixed media, aquarel, olieverf op doek, schilderen op zijde, werken met vilt, steenkappen, keramiek/fotografische bewerkingen, gedichten en een boekvoorstelling’, besluit gedeputeerde Monique Swinnen.

 

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 okt 2018
Marc Sluys
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 26 aug 2019
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief