Werken op Ring rond Brussel (R0): LED-verlichting, betonnen veiligheidsstootbanden en aanleg geluidsschermen in BEERSEL en DROGENBOS

Werken op Ring rond Brussel (R0): LED-verlichting, betonnen veiligheidsstootbanden en aanleg geluidsschermen in BEERSEL en DROGENBOS

Wegen_en_verkeer

Op 15 mei start het Agentschap Wegen en Verkeer met werken in de middenberm op de Ring rond Brussel (R0) ter hoogte van Beersel en Drogenbos. Over een afstand van ongeveer 13 kilometer, van aan de grens met Wallonië tot aan de bocht van Vorst, zal Wegen en Verkeer de snelwegverlichting in de middenberm vernieuwen door energiezuinige LED-verlichting en de bestaande vangrails aan beide zijden van de middenberm vervangen door betonnen veiligheidsstootbanden. Deze werken duren volgens de huidige planning tot aan het bouwverlof (midden juli). Na het bouwverlof (vanaf augustus) start Wegen en Verkeer met de voorbereidende werkzaamheden voor de plaatsing van nieuwe geluidsschermen in Beersel en Drogenbos in de zijbermen. De plaatsing van de geluidsschermen zelf valt samen met noodzakelijke groenwerken die Wegen en Verkeer vanaf november 2019, bij de start van het nieuwe hakhoutseizoen, uitvoert.  Wegen en Verkeer investeert in dit project in totaal 8,5 miljoen euro. Het aandeel van de geluidsschermen bedraagt 2,5 miljoen euro. De gemeentebesturen van Beersel en Drogenbos dragen respectievelijk 300.000 euro en 20.000 euro bij voor de geluidsschermen.  

“We investeren in totaal 8,5 miljoen euro in meer verkeersveiligheid op de Ring rond Brussel en meer leefbaarheid voor de omwonenden”, aldus Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts. “Ik ben als Beerselaar vooral blij met de vernieuwing van de geluidsschermen, want de huidige exemplaren waren zo vervallen dat ze amper nog nut hadden en een vreselijk beeld gaven van onze gemeente. De nieuwe geluidsmuur wordt een stuk hoger en langer. De Vlaamse Overheid draagt het leeuwendeel van de kosten”.

Doorgaand verkeer op binnenring richting Brussel over versmalde rijstroken vanaf 15 mei

Tijdens de werkzaamheden voor de vernieuwing van de snelwegverlichting en bij de aanleg van de betonnen veiligheidsstootbanden worden de brede middenberm en een deel van de linkerrijstrook van de binnenring als werfzone ingenomen. Het doorgaand verkeer in de richting van Brussel zal meestal over drie versmalde rijstroken moeten rijden. Wanneer de aannemer na het bouwverlof in de zijberm werkt, en ook sporadisch tijdens de werkzaamheden in de middenberm vanaf mei, wordt er bepaalde periodes (tijdens verkeersluwe momenten) een rijstrook ingenomen. Omdat de werfactiviteit zich binnen de werfzone in de middenberm op verschillende plaatsen zal afspelen, geldt er over een afstand van 13 kilometer, van aan de provinciegrens met Wallonië tot aan de bocht van Vorst een permanente snelheidsverlaging van 70 km/u op de binnenring. Ook op de buitenring wordt er een snelheidsverlaging ingesteld.

3,5 kilometer aan nieuwe geluidsschermen

De huidige geluidsschermen in Beersel, op de binnen- en buitenring, zijn meer dan dertig jaar oud en aan vervanging toe. Wegen en Verkeer zal daarom 3,2 kilometer aan nieuwe schermen plaatsen, ook op plaatsen waar er vandaag nog geen schermen staan, die het geluid van langsrijdend verkeer beter dempen. In Drogenbos komen er over een afstand van 300 meter op de binnenring nieuwe schermen op locaties waar er vandaag nog geen staan. Deze ingrepen zorgen ervoor dat het omgevingslawaai en de leefbaarheid van de omgeving verbeteren. De voorbereidende werken (afbraak oude schermen, funderingen en palen nieuwe schermen, …) starten in de zomer na het bouwverlof (vanaf augustus).

Groenwerken en plaatsing schermen vanaf november 2019

Het plaatsen van de geluidsschermen zelf staat gepland vanaf november 2019. Die werken vinden pas in het najaar plaats omdat ze gecombineerd worden met het onderhoud van een aantal groenzones langs de R0 in Beersel en Drogenbos waar de geluidsschermen komen te staan. Om in november, bij de start van het hakhoutseizoen, nog tot bij die groenzones te kunnen geraken, is er voldoende ruimte nodig die er niet zou zijn als Wegen en Verkeer de geluidsschermen al eerder plaatst.

Betonnen veiligheidsstootbanden, LED-verlichting en nieuwe geluidsschermen in Beersel en Drogenbos: meer informatie over de werkzaamheden vindt u op de webpaginawww.wegenenverkeer.be/beersel.

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 mei 2019
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Roger Swalens | 17 jan 2021
Sam Herremans | 01 jan 2021

archief