10 Vlaams-Brabantse musea organiseren 14 activiteiten op maat van families met kinderen tijdens Krokuskriebels

C21

10 Vlaams-Brabantse musea organiseren 14 activiteiten op maat van families met kinderen tijdens Krokuskriebels

_c__sportimonium
 

Van 13 tot en met 21 februari 2021 vindt de 10de editie van Krokuskriebels plaats. Meer dan honderd musea in Vlaanderen en Brussel gooien tijdens de krokusvakantie de deuren wagenwijd open voor families met kinderen. Ook 10 Vlaams-Brabantse musea organiseren bijzondere activiteiten op maat van baby’s, peuters, kleuters en 6- tot 10-jarigen. Nieuw dit jaar zijn de activiteiten op maat van tieners tussen 10 en 14 jaar, 27 musea organiseren activiteiten die zowel tieners als hun ouders prikkelen, 16 musea volgden daarvoor een coachingtraject. In Vlaams-Brabant vinden 2 tieneractiviteiten plaats. Krokuskriebels is een initiatief van de Gezinsbond in samenwerking met FARO en met steun van de Vlaamse overheid.

Ondanks corona gooien recordaantal musea deuren wagenwijd open

Meer dan 100 musea, bijna 150 activiteiten, 27 musea die een aanbod hebben voor tieners. De tiende editie van Krokuskriebels kan uitpakken met indrukwekkende cijfers. Onder de deelnemende musea zitten veel grote namen zoals het MAS, het AfricaMuseum, Museum M, S.M.A.K., Train World, het Gallo-Romeins Museum… In Vlaams-Brabant nemen 10 musea deel.

“De musea zijn sinds 1 december terug open en staan te popelen om families met kinderen tijdens de krokusvakantie te ontvangen om ze in deze moeilijke coronaperiode echte quality time met het gezin te kunnen geven. Dat meer dan honderd musea intekenden voor deze editie, waaronder 10 in Vlaams-Brabant, is echt boven alle verwachtingen. Het is in volle coronaperiode immers niet altijd eenvoudig om activiteiten in een veilige setting te organiseren. Maar de musea zijn er klaar voor om van de tiende editie van Krokuskriebels een succes te maken”, zegt Kurt Jacobs van de Gezinsbond.

In Vlaams-Brabant gooien 10 musea hun deuren open. Ze organiseren 14 bijzondere activiteiten. Een korte selectie van wat er allemaal te beleven valt:

In het AfricaMuseum (Tervuren) kan je met behulp van doeboekjes kennis maken met de collecties van het museum

Het FelixArt Museum (Drogenbos) organiseert een gezinsparcours in het museum met een boekje met activiteiten om de tentoonstelling over abstracte kunst te ontdekken

Het MOT in Grimbergen pakt uit met een escaperoom die je terugbrengt naar een arbeiderswoning van zo’n 100 jaar geleden

In de plantentuin van Meise kan je aan de slag met 50 ‘ontdek- & doe-kistjes’ voor de hele familie

Het SPORTIMONIUM (Hofstade) daagt families uit op een sportief avontuur. Je ontdekt alles over de Olympische spelen van vroeger en nu

Stadsmuseum De Hofstadt (Diest) organiseert een online quiz over Nicolaes Cleynaerts

Nieuw dit jaar: activiteiten op maat van tieners tussen 10 en 14 jaar

In totaal vinden 33 activiteiten plaats die zowel tieners als hun ouders prikkelen. FARO, het Vlaams steunpunt voor Cultureel Erfgoed, en BAMM! begeleidden 16 musea bij de ontwikkeling van een aanbod naar deze doelgroep. Van activiteiten rond fotografie tot TikTok-uitdagingen, van een escape room-challenge tot dans- en creatieve doe-workshops in het museum. Krokuskriebels wil ook tieners naar het museum krijgen, en dat is niet altijd gemakkelijk. In Vlaams-Brabant vinden twee tieneractiviteiten plaats.

“Ouders laten zich weleens ontvallen dat het niet altijd lukt om hun tieners nog mee te krijgen naar het museum, tieners voelen ook niet altijd de drang om zelf naar een museum te trekken. En voor musea is het zeker niet evident om tieners te bereiken buiten de schoolcontext. We zijn daarom enthousiast dat 27 musea, waaronder twee in Vlaams-Brabant, de uitdaging zijn aangegaan om activiteiten op maat van tieners te organiseren”, zegt Kurt Jacobs van de Gezinsbond.

Dit zijn de tieneractiviteiten die in Vlaams-Brabant op het programma staan:

Het MOT (Grimbergen): Escaperoom: Op zoek naar het Zwarte Goud

Stadsmuseum De Hofstadt (Diest): De grote Cleynaerts Show

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 feb 2021
Marc Sluys
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 23 jun 2022

archief