REGIO - Brabantse Wouden en Landschapspark Boerenland Pajottenland

C21

REGIO - Brabantse Wouden en Landschapspark Boerenland Pajottenland

Man-tree-nature-grass-person-people-893480-pxhere
Meer kansen voor een groene regio?
 
 
 
Het idee voor de Nationale en Landschapsparken komt van de Vlaamse regering. De provincie Vlaams-Brabant  gaat voor 2 nationale parken en 3 landschapsparken in Vlaams-Brabant. Ze is ervan overtuigd dat haar grondgebied sterke landschappelijke, ecologische en recreatieve troeven heeft. Daarom dient ze zelf een kandidatuur in voor de oprichting van het Nationaal Park Brabantse Wouden en de Landschapsparken Grenzeloze Getevallei en Boerenlandschap Pajottenland.

De Vlaamse Regering gaat tijdens deze legislatuur een aantal Nationale Parken en Landschapsparken oprichten.

“Zo’n park biedt een combinatie van een unieke beleving van de natuur, het landschap en de streek voor inwoners en aan binnen- en buitenlandse bezoekers. Deze parken moeten uitgroeien tot een motor voor streekontwikkeling via toeristisch-recreatieve ontwikkeling, jobs en investeringen in de infrastructuur. Bij een Nationaal Park ligt de klemtoon meer op natuur en biodiversiteit. Bij de Landschapsparken ligt de klemtoon op landschapskwaliteit en de verschillende functies van het gebied, zoals landschapsontwikkeling, recreatie, natuur, erfgoed, landbouw, wonen, bedrijvigheid en toerisme”, aldus de provincie.

Uiteindelijk zal een jury een selectie maken uit de 23 kandidaten, verspreid over heel Vlaanderen.
 

 

 
 
Kandidaat Nationaal Park Brabantse Wouden

De provincie Vlaams-Brabant is kandidaat voor 2 “nationale parken”.  Een ervan  gaat onder de naam 'Brabantse Wouden'  ook voor onze streek belangrijk worden. Een Nationaal Park moet een voldoende omvang, minstens 5.000 ha, hebben en voldoende aaneengesloten zijn om de aanwezige soorten en leefomgevingen duurzaam te kunnen in stand houden. Het gebied Brabantse Wouden voldoet hier met zijn meer dan 10.000 ha natuurkernzone ruimschoots aan. Deze zone omvat ook de deelkernen Zoniënwoud, Meerdaalwoud en Dijlevallei. Het gebied omvat de grootste oppervlakte aan oud bos in Vlaanderen met de het daaraan gekoppelde rijke planten- en dierenleven. Brabantse Wouden kent ook een zeer hoge concentratie holle wegen met de daaraan verbonden zeldzame dieren, bomen en struiken. Het gebied ligt tussen de kunststeden Leuven en Brussel en is bijgevolg een oase aan erfgoed, waar cultuur en natuur elkaar versterken.

Kandidatuur  ingediend door de provincie Vlaams-Brabant in samenwerking met het Vlaamse Agentschap voor Bos en Natuur (ANB) en met de steun van de gemeenten Beersel, Bertem, Bierbeek, Drogenbos, Halle, Hoeilaart, Huldenberg, Leuven, Linkebeek, Oud-Heverlee, Overijse, Sint-Genesius-Rode en Tervuren.

Landschapspark Boerenlandschap Pajottenland

Het Pajottenland kent een authentiek cultuurhistorisch landbouwlandschap met archeologische sites, historische boerderijen, kasteeldomeinen, parken en tuinen, kronkelende paden met hagen, wilgen en oude boomgaarden, Brabantse trekpaarden, geuzebrouwerijen, kapelletjes en volkse cafés. Bovendien vormt het een gevarieerd landschap met intieme beekvalleien, weidse landschappen en kleine bossen als relicten van oude wouden, die ook als leefgebied gelden voor een rijke fauna en flora.

Dat gegeven is een sterke troef voor een duurzame toekomst, en moet ook de basis vormen van een landschapspark in de regio: het landschapspark ‘Boerenlandschap Pajottenland’. Maar wat het Pajottenland echt uniek maakt, is het authentiek verhaal dat de streek in zich meedraagt. Een verhaal van rustige dorpskernen, van een volkse sfeer, van eenvoud en essentie in een uniek landschap, dat in de context van een hedendaags verstedelijkt Vlaanderen haar uitgesproken landschappelijke identiteit en landelijkheid uitzonderlijk goed heeft weten te behouden

De kandidatuur is ingediend door de provincie Vlaams-Brabant in samenwerking met Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei en met de steun van de gemeenten Herne, Gooik, Galmaarden, Dilbeek, Roosdaal, Lennik en Sint-Pieters-Leeuw.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 sep 2021
Roger Swalens
ingezonden, vrij van copyright
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 02 sep 2023
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief