Meer toegankelijk groen in de Vlaamse Rand

C21

Meer toegankelijk groen in de Vlaamse Rand

Vlabosweyts
 

Er komen in de Vlaamse Rand ongeveer 70 voetbalvelden aan extra toegankelijk groen bij. Er zullen ongeveer 22.000 nieuwe bomen geplant worden. Minister van Vlaamse Rand Ben Weyts en minister van Natuur Zuhal Demir investeren bij de start van de Week van het Bos 2 miljoen euro in 9 groene projecten in de Vlaamse Rand. Zo komt er in Beersel een stuk van het verdwenen Zitterbos terug, wordt er in Dilbeek werk gemaakt van een nieuw bos en komen er in onder meer Vilvoorde en Hoeilaart nieuwe parken.  “We zorgen voor méér natuur én voor meer toegang tot die natuur”, zeggen de ministers. “De Rand is Vlaams én steeds meer groen”.

De Vlaamse Rand rond Brussel is van oudsher een mooie en groene streek. De Vlaamse Regering investeert in het behoud én de verdere uitbreiding van al dat groen. De focus ligt op toegankelijk groen, waar de bewoners en de bezoekers van de Vlaamse Rand effectief van kunnen genieten. Het grote publiek heeft immers weinig aan grote groene percelen die volledig afgeschermd en afgesloten blijven.

Minister van Vlaamse Rand Ben Weyts en minister van Natuur Zuhal Demir investeren nu bij de start van de Week van het Bos  2 miljoen euro in 9 groene projecten in de Vlaamse Rand. Er zullen ongeveer 22.000 nieuwe bomen geplant worden. Er komen ongeveer 70 voetbalvelden aan extra toegankelijk groen bij. Zo worden er in Beersel enkele percelen bebost om zo een stuk van het verdwenen Zitterbos – dat moest wijken voor onder meer de aanleg van de Ring rond Brussel en de spoorlijn – in ere te herstellen. In Dilbeek wordt werk gemaakt van het Mullebos: een nieuw ecologisch bos tegen de grens met Brussel, waar buurtbewoners tot rust kunnen komen en waar bezoekers kunnen bijleren over de natuur. In onder meer Vilvoorde en Hoeilaart worden er nieuwe parkzones aangelegd. 

“Deze investeringen zorgen al voor extra bomen en we willen nog veel meer bomen bijplanten in de komende jaren”, zegt minister van Vlaamse Rand Ben Weyts. “Vroeger waren we al blij als we bestaand groen konden bewaren, maar nu gaan we een stap verder: we zorgen ook voor bijkomend groen. Waar ook meer mensen van kunnen genieten”.

“Het afgelopen anderhalf jaar hebben we de natuur in Vlaanderen herontdekt. De roep naar toegankelijk groen klonk luider dan ooit. Zeker in onze steden was de nood hoog om er even tussenuit te knijpen in het groen. Elk goed initiatief dat zorgt voor meer natuur waarvan de Vlaming kan komen genieten kan daarom op al mijn steun rekenen”, zegt Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir.

Gemeente

Project

Beersel

Gedeeltelijk herstel van het verdwenen Zitterbos -  bebossing percelen

Dilbeek

Herbebossing van percelen om vorm te geven aan het nieuwe Mullebos

Vilvoorde

Realisatie Park De Molens binnen stadsvernieuwingsproject 4Fonteinen

Zaventem

Aankoop en uitbreiding Zavelbos

Zaventem

Ontharding en bebossing langs de Woluwe

Halle 

Aankoop gronden Groebegracht met oog op realisatie natuurgebied

Drogenbos

Aanleg voedselbos en inrichting van een speelbos in het FeliX-project

Affligem

Aankoop en inrichting van een populierenbos in Teralfene

Hoeilaart

Realisatie Koldampark tussen de sporthal en de Koldamstraat

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 okt 2021
Marc Sluys
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 29 dec 2022

archief