Futurn start met de bouwwerkzaamheden op Catala-site: Potentieel van de site wordt nu geconcretiseerd

C21

Futurn start met de bouwwerkzaamheden op Catala-site: Potentieel van de site wordt nu geconcretiseerd

Catala_v03_240827_hd
 

Na de afbraakwerken en sanering is reconversiespecialist Futurn van start gegaan met de wederopbouw van de bedrijfssite van papierfabriek Catala. De site krijgt een nieuw leven met een mix van bedrijfsgebouwen, in een aantrekkelijke omgeving met een uitgebreide groenblauwintegratie in de zone van de iconische watertoren. Projectontwikkelaars Futurn en Straco Real Estate zijn ambitieus: zorgvuldig ruimtegebruik en integratie in de omgeving zijn de speerpunten voor dit duurzaam bedrijvenpark.
Futurn kiest steevast voor herontwikkelingslocaties waar de vraag naar bedrijfsruimte groot is en waar bedrijvenparken een meerwaarde bieden voor de ondernemer én de buurt. Managing partner Frederik Baert: “
Deze herontwikkeling geeft volop impulsen aan verdere economische ontwikkelingen voor de streek. Dat is ook gebleken uit het commerciële succes: de bedrijfsunits waren in een mum van tijd bijna allemaal verkocht. Daarnaast tekenden we al een overeenkomst en onderhandelen we met verschillende partijen voor een gebouw op maat op de daartoe voorziene bouwvelden.”
In een eerste fase zal aannemer Vandenbussche in opdracht van Futurn starten met de constructie van 2 bedrijfsverzamelgebouwen. Samen omvatten ze 38 kwalitatief hoogstaande bedrijfsunits. Deze zijn zo goed als allemaal verkocht maar bedrijven die op zoek zijn naar oppervlaktes tot 750 vierkante meter kunnen zich alsnog bij Futurn melden met hun huisvestingsvraagstuk. Naast de twee bedrijfsverzamelgebouwen werd ook een parkeergebouw vergund om de bedrijven op de site te faciliteren alsook ook naburige bedrijven Façozinc en Fluxys. Het parkeergebouw biedt plaats voor 240 auto’s en ontlast op die manier de directe omgeving van vrij geparkeerde wagens.

Bedrijven die zich huisvesten in Catala Business Park zullen zich in een groene oase bevinden. Het omvat zelfs een vistrap in de zone van de watertoren waardoor de migratie van belangrijke vissoorten is verzekerd. De vistrap is maar één van de vele ingrepen die ontwikkelaar Futurn realiseert om deze historische industriële site te transformeren tot een uniek bedrijvenpark aan de zuidrand van Brussel. Zo zal de site ook doorwaadbaar zijn voor fietsers en wandelaars en omwonenden zullen er naar believen kunnen verpozen. “Ook deze herontwikkeling moet onze visie op bedrijfsvastgoed concretiseren: we willen ruimte voor bedrijvigheid creëren, op een zorgvuldige en doordachte manier zodat ons vastgoed meerwaarde biedt voor onze klanten en voor de omgeving waarin we ons vastgoed ontwikkelen. Catala Business Park biedt niet alleen kwalitatieve huisvesting voor bedrijven. De Zenne, de natuur errond en omwonenden vervullen een prominente rol in onze visie“, aldus Baert.
Ruimte voor bedrijvigheid aan de ene zijde van de rivier, ruimte voor wonen aan de andere kant ervan. De Catala-site combineert – zij het op een ietwat kleinere schaal – residentieel vastgoed met ruimte voor bedrijvigheid. In het masterplan reserveert Futurn een kleiner gedeelte van de site voor woningen dat het in partnerschap met Straco Real Estate zal ontwikkelen. ““Drogenbos is een zeer gewilde gemeente om te wonen door de gunstige ligging vlakbij Brussel énerzijds, en de groene omgeving van de Zennevallei anderzijds. Bewoners genieten hier van een uitstekende mobiliteit, zonder te moeten inboeten aan het dorps karakter. Het was dus ook een uitgelezen kans om van een dergelijke unieke locatie, met de Zenne die over het perceel meandert, een geweldige plek om te wonen van te maken. Het project is zorgvuldig ontworpen en uitgewerkt in samenwerking met EVR-architecten, en zal binnenkort het vergunningstraject doorlopen. Met respect voor zowel de natuur als het karakter van Drogenbos, belooft dit project een geweldige meerwaarde te zijn voor de omgeving”, zegt Stefan Franck, directeur Projectontwikkeling van Straco Real Estate.
Het herontwikkelen van een industriële site met een dergelijke geschiedenis, de vestigingslocatie van de ooit roemrijke papierfabriek Catala, is complex en vergt samenwerking tussen heel wat belanghebbenden. En niet in het minst met de gemeentelijke overheden van Drogenbos en Sint-Pieters-Leeuw gezien de site gelegen is op het grondgebied van beide gemeenten. Futurn zet voor al haar projecten in op maximaal hergebruik en zal zowel de watertoren als de directeurswoning grondig renoveren. Beide historische gebouwen zullen een gepaste invulling krijgen die zowel de bedrijven op de site als de (wijdere) omgeving zal kunnen bekoren.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 sep 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 19 aug 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief