Daling Franstalige belastingformulieren bewijst succes Vlaamse rondzendbrief Peeters

C21

Daling Franstalige belastingformulieren bewijst succes Vlaamse rondzendbrief Peeters

Marc-hendrickx-c-anne-deknock-11
Marc Hendrickx. Foto Ingezonden
 

Er worden in de faciliteitengemeenten steeds minder Franstalige aanslagbiljetten aangevraagd. Het totaal daalde van 2340 biljetten in 2007 tot 1076 vorig jaar. Dat blijkt uit een vraag van Marc Hendrickx aan Vlaams minister van Financiën Tommelein.

Wie in één van de 12 Vlaamse faciliteitengemeenten woont, kan een Franstalige versie aanvragen van ambtelijke correspondentie. Deze aanvraag dient elk jaar herhaald te worden, zoals bepaald in de Vlaamse omzendbrief-Peeters.

In 2007 vroegen nog 2340 belastingplichtigen een Franstalig aanslagbiljet aan. Dat aantal daalde al fors tot 1258 in 2015. Die vermindering blijft zich doorzetten, want in 2017 werden er nog maar 1076 biljetten aangevraagd. “Dit is een positieve evolutie”, zo stelt Marc Hendrickx. “Het aantal aanvragen is meer dan gehalveerd op tien jaar tijd. Het bewijst het gelijk van de Vlaamse Regering om vast te houden aan de omzendbrief-Peeters: iedereen die een Franstalig formulier wil ontvangen, zoals een aanslagbiljet, moet dat steeds opnieuw aanvragen. Het is nu duidelijk dat een aantal aanvragers vroeg of laat afhaakt en de formulieren in het Nederlands invult, wat hun integratie alleen maar kan bevorderen.”

Er zijn ook opmerkelijke verschillen tussen de faciliteitengemeenten: de Vlaamse Rand en Voeren (105) zijn goed voor de overgrote meerderheid. Kraainem is koploper met 304 aanvragen in 2017, gevolgd door Wezembeek-Oppem met 203. In de faciliteitengemeenten buiten de Rand Herstappe (0), Bever, Spiere-Helkijn (beide 2) en Ronse (6) zijn er amper aanvragen.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 aug 2018
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 12 nov 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief