Bijna alle gemeenten uit het PAJOTTENLAND hebben meer buren dan ze denken

Bijna alle gemeenten uit het PAJOTTENLAND hebben meer buren dan ze denken

Editiepajot_halle_bio_1_gr_foto_merckx
Foto's Felix Merckx
 
Editiepajot_halle_bio_2_gr_foto_merckx
Foto's Felix Merckx
 

Affligem, Beersel, Bever, Dilbeek, Gooik, Halle, Herne, Lennik, Liedekerke, Linkebeek, Pepingen, Sint-Pieters-Leeuw, Ternat en het Regionaal Landschap Zenne, Zuun en Zoniën stappen in de provinciale campagne 'Je hebt meer buren dan je denkt'. Deze gemeenten engageren zich om hun inwoners te sensibiliseren en te mobiliseren voor bedreigde dieren en planten in hun eigen buurt. Elke gemeente ontving aangepast promotiemateriaal op een overhandigingsmoment in Hof te Lorik in Halle.

De provincie Vlaams-Brabant startte in het voorjaar de campagne 'Je hebt meer buren dan je denkt'. Met deze campagne, die minstens vier jaar zal lopen, wil de provincie samen met de gemeenten, de regionale landschappen, de natuurorganisaties, de lokale verenigingen en de inwoners de achteruitgang van de lokale biodiversiteit stoppen.
 
"In deze provinciale campagne 'je hebt meer buren dan je denkt' staat de unieke biodiversiteit van de gemeenten centraal. Dit betekent dat elke gemeente 3 tot 10 'koesterburen' heeft gekozen. Deze koesterburen zijn dieren of planten die bedreigd zijn in hun voortbestaan, en waarvoor de provincie, de gemeenten, de regionale landschappen, de natuurorganisaties en de lokale verenigingen een belangrijke bijdrage kunnen leveren bij de bescherming en het behoud ervan. Niet enkel de soorten op zich krijgen de nodige aandacht. Elk dier en elke plant heeft immers een eigen leefgebied waar het zich thuisvoelt. Ook die leefgebieden wil de provincie met haar campagne koesteren" zegt Jean-Pol Olbrechts, gedeputeerde voor leefmilieu.
 
Niet alleen de gemeenten zijn belangrijke partners. Ook de verschillende lokale organisaties, onder andere de natuurverenigingen, scharen zich enthousiast achter deze campagne. Zij kunnen gemeenten ondersteunen met hun eigen kennis en ervaring. Ze kunnen ook acties ondernemen voor een bepaalde koesterbuur of een bepaald leefgebied.
 
"Deze samenwerking is al een belangrijke voorwaartse stap in de campagne. Een van de belangrijkste doelstellingen van de campagne is immers het samen realiseren van acties en initiatieven ter bevordering van de biodiversiteit met alle betrokken partners" zegt gedeputeerde Jean-Pol Olbrechts.
 
 Het campagnemateriaal, waaronder een koesterburenposter, een koesterschijf, een biokit, is op maat van elke gemeente aangemaakt. Ook de nieuwe biodiversiteitstentoonstelling, die de provincie naar aanleiding van de koesterburencampagne realiseerde, zal voor deze gelegenheid opgesteld worden.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 jun 2010
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 13 apr 2021
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 08 apr 2021

archief