BEVER – Verrassende vertelavond over heksen en zwarte katten

BEVER – Verrassende vertelavond over heksen en zwarte katten

Heksenverhalen_bever__1_
BEVER – Verrassende vertelavond over heksen en zwarte katten - © Deschuyffeleer
 
Heksenverhalen_bever__2_
BEVER – Verrassende vertelavond over heksen en zwarte katten - Makral Werner Godfroid - © Deschuyffeleer
 
Heksenverhalen_bever__4_
BEVER – Verrassende vertelavond over heksen en zwarte katten - Veerle Ernalsteen - © Deschuyffeleer
 
Heksenverhalen_bever__5_
BEVER – Verrassende vertelavond over heksen en zwarte katten - Lisette Oosterbosch - © Deschuyffeleer
 
Heksenverhalen_bever__6_
BEVER – Verrassende vertelavond over heksen en zwarte katten - © Deschuyffeleer
 
Heksenverhalen_bever__7_
BEVER – Verrassende vertelavond over heksen en zwarte katten - Martine Lescreve - © Deschuyffeleer
 
Z_heksenverhalen_bever__3_
BEVER – Verrassende vertelavond over heksen en zwarte katten - © Deschuyffeleer
 

Op uitnodiging van De Makrallen, de Beverse heksenvereniging, verzorgden Veerle Ernalsteen en Lisette Oosterbosch van de Verhaalderij in Nederland in de parochiezaal een Vlaams/Zuid-Nederlandse vertelvoorstelling rond heksenvervolging met waargebeurde verhalen en volksverhalen die, naar werd meegedeeld, waarschijnlijk ons huidig modern 'denken' nog steeds beïnvloeden. En ook de Makrallen lieten zich met onder meer Martine Lescreve en Werner Godfroid niet onbetuigd en brachten de streekverhalen van 'de duvel die mee kwam kaarten' en 'pjeid zonder kop'.

“Wij beschouwen Bever allicht als de mooiste en de meest rustige gemeente van het Pajottenland. Maar, bijna vijfhonderd jaar geleden was dat niet zo. Het Pajottenland en bij uitbreiding Vlaanderen en heel West-Europa kreunden toen onder de Inquisitie. De kerk zocht en vond slachtoffers bij de vrouwen, die dan werden veroordeeld tot de zwaarste straffen ooit zoals wurging en de brandstapel”, leidde Werner Godfroid als voorzitter van De Makrallen de vertelavond in.
 
Tovenaressen en heksen
 
“Oudere mensen vertellen nu nog regelmatig over tovenaressen en heksen in Bever. Historisch correct is dat er in Bever twee heksen in de 16e eeuw, meer bepaald in 1595 en 1596, veroordeeld werden tot de wurgpaal en de brandstapel. Een derde werd in 1599 gestenigd aan de grens met Lessenbos. In de archieven werd ooit teruggevonden dat het ging om dame Delval en dame Catier. Zijn die heksenverhalen altijd blijven hangen? Met onze Makrallen houden we die verhalen dan ook graag in ere. Onze groep, ontstaan in 1977, wordt regelmatig gevraagd op folkloristische evenementen. Op de Plaats staat het standbeeld van Marieke Catier. Onze reuzin Tineke Delval dan weer werd als een van de eerste reuzen van Vlaanderen erkend door de minister van Cultuur, Sven Gatz. In dit Bruegeljaar is het ook interessant om weten dat Bruegel vorm gaf aan het beeld van de vliegende heks op de bezem, beeld dat wij fier dragen in ons logo ”, gaf de voorzitter nog de link mee tussen de heksen van Bever, De Makrallen en Bruegel.
 
De Makrallen als ambassadeurs van Bever
 
Veerle Ernalsteen bracht op haar typische frisse, eigenzinnige en humoristische wijze volksverhalen uit verschillende windstreken. Enthousiasme, betrokkenheid en overtuiging waren dan weer de opvallende kenmerken van het brengen van de verhalen door Lisette Oosterbosch. Bij al die kunde misstonden zeker ook niet de twee verhalen vanuit de organiserende Makrallenvereniging. De aanwezigen wisten de voorstellingen dan ook naar waarde te schatten en genoten met volle teugen. Bever mag alleszins bijzonder trots zijn op zijn Makrallen, die overigens ook met hun optredens her en der in het land het dorp op de kaart weten blijven te zetten.
 
De Makrallen zijn ook te volgen op Facebook. 
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 mei 2019
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 24 nov 2019
Godelieve Deschuyffeleer | 18 nov 2019
Marc Colpaert | 31 dec 2016

archief