Het Land van EDINGEN cartografisch doorgelicht
Dr.-Ir. en eminent cartograaf Johan Van Volsem bracht in het clublokaal restaurant-feestzaal Cardinael in deelgemeente Mark een interessante uiteenzetting over de cartografie in het algemeen en in het Land van Edingen in het bijzonder en dit voor een flinke schare leden van de Edingse afdeling van de Orde van den Prince.
Eén der grootste, zo niet de grootste cartograaf uit zijn tijd, was Gerard de Cremer, beter bekend als Mercator. Zijn leven liep niet altijd over rozen. Geboren in het Oost-Vlaamse Rupelmonde werkte hij zijn kaarten uit in de Nederlanden, doch moest omwille van zijn levensbeschouwelijke gezindheid en zijn wetenschappelijke benaderingen, die niet altijd strookten met die van de overheid, uitwijken naar Duisburg aan de Rijn, waar hij ontzag genoot. Wereldwijd werd overigens gebruik gemaakt van zijn methode ad Usum Navigantium.
Er wordt algemeen van uitgegaan dat pas in de Renaissance schoorvoetend aanvaard werd dat de aarde niet vlak maar zo goed als rond was. Geleerden uit de oudheid hadden nochtans al geponeerd dat onze planeet wel degelijk een aardbol was.
Maar de hoofdbrok van de boeiende uiteenzetting van Johan Van Volsem handelde hoofdzakelijk over de cartografie met betrekking tot het Land van Edingen.
Uit de diverse kaarten bleek dat in het toenmalige graafschap Henegouwen drie belangrijke steden geregeld extra aandacht genoten. Dit waren Bergen, Halle én Edingen. De oude kaarten bevatten overigens ook nog een schat aan eerdere toponymische vermeldingen.
De spreker toonde ook heel wat meetapparatuur, waaronder uiterste waardevolle stukken die de eeuwen trotseerden
Na de uiteenzetting werd er nog geruime tijd gezellig nagepraat.