BEVER / HERNE – Buurtinformatienetwerk voor beter veiligheidsgevoel

C21

BEVER / HERNE – Buurtinformatienetwerk voor beter veiligheidsgevoel

Bin_onderkening_charter___3_
In de zuidelijke uithoek van het Pajottenland maken naast Galmaarden ook Bever en Herne deel uit van het plaatselijke nieuwe buurtinformatienetwerk (BIN), dat met de ondertekening van het charter door de vier BIN-coördinatoren, de drie burgemeesters en de lokale politie nu ook officieel op kruissnelheid zijn koers kan varen - © Deschuyffeleer
 
Bin_onderkening_charter___2_
BEVER / HERNE / GALMAARDEN – Buurtinformatienetwerk voor beter veiligheidsgevoel - © Deschuyffeleer
 
Bin_onderkening_charter___4_
Vincent Moreau is één van de grondleggers en meteen ook één van de coördinatoren van het network - © Deschuyffeleer
 
Bin_onderkening_charter___5_
De eerstkomende dagen worden op de invalswegen van de drie gemeenten 24 borden geplaatst die aangeven dat een BIN-gebied wordt ingereden. De borden voor Bever bevatten zowel de Nederlandstalige als de Franstalige mededeling - © Deschuyffeleer
 
Bin_onderkening_charter___6_
Burgemeester Kris Poelaert en grondlegger van het BIN-Zuid-Pajottenland - © Deschuyffeleer
 
Bin_onderkening_charter___1_
De inplanting van de 24 BIN-borden - © Deschuyffeleer
 

In de zuidelijke uithoek van het Pajottenland maken naast Galmaarden ook Bever en Herne deel uit van het plaatselijke nieuwe buurtinformatienetwerk (BIN), dat met de ondertekening van het charter door de vier BIN-coördinatoren, de drie burgemeesters en de lokale politie nu ook officieel op kruissnelheid zijn koers kan varen. Het netwerk met als slagzin ‘Samen zorgen we voor Veiligheid’ moet een daadwerkelijke bijdrage leveren tot het verbeteren van het veiligheidsgevoel bij de bevolking.

Vincent Moreau is één van de grondleggers en meteen ook één van de coördinatoren van het netwerk. “Een BIN is een gestructureerd samenwerkingsverband tussen burgers in een bepaald gebied rond verdachte handelingen en toestanden en dit onder de leiding van een coördinator. Die behoort niet tot de politie. Maar er wordt wel nauw samengewerkt met de politie”, stelt hij zijn geesteskind voor de streek voor. “Aan de ene kant staan onze leden in voor de meldingen, aan de andere kant verspreidt de politie via de coördinatoren relevante informatie die onze leden dan uitnodigt tot een verscherpte waakzaamheid. Een BIN vormt eveneens een ideaal platform om aan preventie te doen en is zeker geen burgerwacht”.
 
Omdat het gehucht Kokejane en de omgeving van de Patriot de jongste jaren herhaaldelijk werden getroffen door een plaag van diefstallen had burgemeester Kris Poelaert onmiddellijk oren naar de idee een BIN op te richten in de streek. “Wij willen bovenal dat onze burgers zich veilig voelen en daar hebben wij wel wat voor over”, doet de burgemeester zijn verhaal. “Naast de politie aarzelen wij ook niet in tijden van nood een beroep te doen op privé-bewakingsfirma’s voor bijkomende waakzaamheid. En met het BIN komt daar nu nog een bijzonder belangrijk element bij vooral daar het gestoeld is op de alertheid van geëngageerde burgers. Bovendien komt er binnenkort ook nog op de Assesteenweg in Kokejane een vaste ANPR-camera”.
  
Bever deelt eveneens af en toe in de diefstallenklappen. Ook burgemeester Luc Deneyer stond dan ook van in den beginne achter het opzet. “Het is wel uitermate belangrijk dat de BIN-leden kunnen rekenen op volledige anonimiteit. Zij verdienen alleszins een afdoende bescherming voor hun vrijwillige inzet ten dienste van de gemeenschap”.
 
De eerstkomende dagen worden op de invalswegen van de drie gemeenten 24 borden geplaatst die aangeven dat een BIN-gebied wordt ingereden. De borden voor Bever bevatten zowel de Nederlandstalige als de Franstalige mededeling.  
 
Momenteel telt het BIN Zuid-Pajottenland een honderdtal leden en zijn er met Vincent Moreau, Stefaan Saeys, Guy De Wilde en Isidoor Van Volsem vier coördinatoren aangesteld. Om de werking van het BIN beter te leren kennen aan de bevolking en ook nog nieuwe leden aan te trekken gaat er op maandag 3 maart om 20u nog een info-avond door in de polyvalente feestzaal aan de Markstraat in St-Pieters-Kapelle.
 
Elke meerderjarige inwoner uit de drie gemeenten van de sector kan lid worden van het BIN mits het voorleggen van een uittreksel uit het strafregister. Meer info bij de coördinator via info@binzuidpajot.be of op www.binzuidpajot.be .  
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 feb 2014
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Deschuyffeleer Godelieve | 04 jul 2021
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief