EDINGEN - Korporaal Léon Trésignies in de schijnwerper bij de Orde van den Prince

C21

EDINGEN - Korporaal Léon Trésignies in de schijnwerper bij de Orde van den Prince

Ovdp_l__on_tr__signies_edingen__5_
EDINGEN - Korporaal Léon Trésignies in de schijnwerper bij de Orde van den Prince - Herman Vandormael, Maurits van Liedekerke en voorzitter Leo Camerlynck - © Deschuyffeleer
 
Ovdp_l__on_tr__signies_edingen__3_
Maurits van Liedekerke werd ingeleid door Prince-lid Dr historicus Herman Vandormael - © Deschuyffeleer
 
Ovdp_l__on_tr__signies_edingen__1_
Korporaal Léon Trésignies in de schijnwerper bij de Orde van den Prince - © Deschuyffeleer
 
Ovdp_l__on_tr__signies_edingen__2_
Korporaal Léon Trésignies in de schijnwerper bij de Orde van den Prince - © Deschuyffeleer
 
Ovdp_l__on_tr__signies_edingen__4_
Korporaal Léon Trésignies in de schijnwerper bij de Orde van den Prince - © Deschuyffeleer
 
Ovdp_l__on_tr__signies_edingen__6_
Clubhuis Orde van den Prince afdeling Oude Land van Edingen - © Deschuyffeleer
 

Maurits van Liedekerke bracht in het clublokaal restaurant-feestzaal Cardinael in deelgemeente Mark voor een flinke schare leden van de Edingse afdeling van de Orde van den Prince een interessante uiteenzetting over de oorlogsheld korporaal Léon Trésignies. Met de lezing wilde de afdeling de herdenking van het begin, 100 jaar geleden, van den Grooten Oorlog in herinnering brengen.

Maurits van Liedekerke werd ingeleid door Prince-lid Dr historicus Herman Vandormael. Hij werd voorgesteld als een bijzonder talentvol, bekwaam, gedreven, polyvalent en vooral ook als een te bescheiden man.
De Hernse ereburger, journalist en publicist Maurits Van Liedekerke bracht het verhaal van korporaal Léon Trésignies en van zijn heldhaftig optreden bij de Verbrande Brug in Grimbergen. Deze Belgische held uit de Eerste Wereldoorlog werd geboren in 1886 in het bij Edingen gelegen en sinds 1963 Waals-Brabantse Bierk (Bièrghes), thans een deelgemeente van Roosbeek (Rebecq).
Léon Jules Trésignies overleed als korporaal te Grimbergen op 26 augustus 1914. Hij was amper 3 dagen gemobiliseerd en den Grooten Oorlog was amper 14 dagen oud. Onder de wapens geroepen bij het 2de Regiment Jagers et Voet meldde Léon Trésignies zich die dag als vrijwilliger om het kanaal van Willebroek op het grondgebied van Grimbergen over te zwemmen en de openstaande hefbrug met behulp van een wiel te laten zakken om zo de westelijke oever, in handen van de Duitsers, te kunnen bezetten. Hij slaagde in zijn opzet maar moest zijn heldendaad bekopen met de dood. Omdat iedere oorlog ook recht heeft op zijn helden ontstonden er ook rond de heldendaad van Léon Trésignies mettertijd meerdere aangedikte versies. Feit is wel dat een militaire kazerne in Charleroi naar hem genoemd werd, dat een postzegel naar hem werd gedrukt en dat ook de stripwereld aandacht besteedde aan het gebeuren. En ook nu nog zou in het Waals een uitdrukking in gebruik zijn rond zijn persoon en zijn heldendaad in de betekenis van ‘hang toch maar niet de waaghals uit’.
Léon Trésignies was een gewone dorpsjongen. In zijn geboorteplaats Bierk wordt in de verlenging van de rue du Radou, tussen de spoorweg en de chaussée d’Enghien, een straat thans naar hem genoemd. Toen Léon er nog leefde was dit de rue Anne-Croix. Ook nog werd er op het kruispunt van de Westvaartdijk/Verbrande Brugsesteenweg in Grimbergen een monument opgericht ter zijne nagedachtenis.
Ook de bijeenkomst van donderdag 8 mei van de Orde van den Prince - Land van Edingen staat in het teken van het in herinnering brengen van beide Wereldoorlogen. Dan ontvangt de afdeling kunstenaar Koen Tinel ( Vollezele) en zijn vriend Simon Gronowski (overlevende XX-ste transport). Zij hebben het dan over hun wedervaren van de Tweede Wereldoorlog en over hun inmiddels gesmede vriendschapsbanden.
Belanghebbenden kunnen contact opnemen en inschrijven via de voorzitter  leo.camerlynck@skynet.be of 0485/63.02.27.

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 apr 2014
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief