HERNE - Fluxys bouwt gasdrukreduceerstation langsheen de Groenstraat
HERNE - Fluxys bouwt gasdrukreduceerstation langsheen de Groenstraat - © Deschuyffeleer
HERNE - Fluxys bouwt gasdrukreduceerstation langsheen de Groenstraat - © Deschuyffeleer
HERNE - Fluxys bouwt gasdrukreduceerstation langsheen de Groenstraat - © Deschuyffeleer
HERNE - Fluxys bouwt gasdrukreduceerstation langsheen de Groenstraat - © Deschuyffeleer
HERNE - Fluxys bouwt gasdrukreduceerstation langsheen de Groenstraat - © Deschuyffeleer
HERNE - Fluxys bouwt gasdrukreduceerstation langsheen de Groenstraat - © Deschuyffeleer
HERNE - Fluxys bouwt gasdrukreduceerstation langsheen de Groenstraat - © Deschuyffeleer
De bouw van een gasdrukreduceerstation door Fluxys aan de Groenstraat, pal op de grens van Herne met Edingen en aansluitend op het reeds bestaand kleiner complex, komt langzaam maar zeker een stapje dichterbij. Op het gemeentehuis kregen de buurtbewoners nu ook tijdens een informatievergadering de de gelegenheid kennis te nemen van de stand van het dossier.
Hoge druk noodzakelijk
Het nieuw gasdrukredueerstation komt er omdat aardgastransporteur Fluxys zich genoodzaakt ziet de grote reeds bestaande aardgasleiding tussen Tubize en Herne om te schakelen van een leiding met lage druk naar een leiding met hoge druk. Hiervoor is evenwel een reduceerstation nodig om Infrax en Ores toe te laten het aardgas via kleinere leidingen naar de woningen in de streek te kunnen verdelen. Dat drukreduceerstation wil Fluxys nu langsheen de Groenstraat in Herne bouwen op een stuk landbouwgrond gelegen naast het bouwbedrijf Robijns.
Een van de stappen in het dossier is de aanvraag bij de bestendige deputatie van de provincie door Fluxys voor het bekomen van een milieuvergunning. In dit kader krijgen de buurtbewoners zowel in Edingen als in Herne de nodige informatie tijdens infosessies. Als alles volgens plan verloopt moet het station midden toekomend jaar operationeel zijn. Het grootste gedeelte van de installatie komt ondergronds te liggen. Bovengronds dan weer zal enkel een gebouw van beperkte omvang te zien zijn. Om de visuele hinder te beperken neemt Fluxys zich voor het terrein af te bakenen met groenbeplanting en een dubbele bomenrij.
Herne ligt blijkbaar niet wakker van de Fluxys-plannen. Zo was maar een zeer beperkt gedeelte van de 26 aangeschreven gezinnen op de hoorzitting aanwezig.
Bevoorradingszekerheid
De bevoorradingszekerheid in aardgas staat hoog in de agenda van Fluxys. Het project Herne kadert dan ook in de versterking van het distributienet van Fluxys om zo positief mogelijk aan de te verwachten toename van het aardgasverbruik door huisgezinnen en bedrijven in de regio te kunnen beantwoorden.
Fluxys is overigens de onafhankelijke beheerder van de transport-, transit- en opslaginfrastructuur voor aardgas in ons land. In de infrastructuur voor het transport van aardgas nemen drukreduceerstations dan ook een belangrijke plaats in. Het transportleidingennet voor aardgas werkt op verschillende bedrijfsdrukken. En omdat het gas van de hoge druk- naar de middendruknetten zou kunnen overgaan dient Fluxys alleszins te kunnen beschikken over een resem drukreduceerstations zoals er nu ook in Herne één komt.
Odoriseren
Zo’n drukreduceerstation is een complex uitgerust met verwarmingsketels, leidingen, regelingen en schoorstenen. Het warm water dat door de ketels wordt geproduceerd brengt door middel van een warmtewisselaar de temperatuur van het aardgas op peil zodat de druk verbonden aan het transport kan gereduceerd worden. Het doet het gas ontspannen, zeg maar.
Fluxys exploiteert nu al zo’n 220 drukreduceerstations langsheen een netwerk van om en bij 4400 km pijpleidingen. Deze stations vormen dan ook de schakel tussen de hoge- en lagedrukleidingen. Het principe is hetzelfde als bij transformatorstations die elektriciteit van hoge spanning in lagere spanning omzetten. In de drukreduceerstations wordt aardgas trouwens ook geodoriseerd zodat het in geval van lekken gemakkelijk waarneembaar wordt.
De bestaande leiding Tubize-Herne werd eerder al vergund en aangelegd in 1998. Niettegenstaande deze pijpleiding toen al werd voorzien voor gastransport op hoge druk werd zij sinds haar ontstaan enkel gebruikt onder lage druk. Daar komt nu dus verandering in.
Veiligheid
Fluxys voert uiteraard veiligheid hoog in zijn vaandel. Bij de bouw en de exploitatie van zo’n station en bij de aanleg van de leidingen neemt het steeds alle mogelijke veiligheidsmaatregelen. Zo zijn er patrouilleurs die opereren vanuit 8 regionale exploitatiesectoren om ofwel op het terrein zelf ofwel van uit de wagen ofwel van uit de helikopter alles nauwgezet in het oog te houden. Zij sporen vooral werkzaamheden op die enig gevaar voor het net zouden kunnen betekenen en die niet voorafgaandelijk kenbaar werden gemaakt. Verder worden vanuit een centraal dispatchingcentrum via computergestuurde metingen de aardgasstromen ook steeds bijzonder nauwkeurig in het oog gehouden en staan er permanent speciaal opgeleide technici klaar om indien nodig ter plaatse onmiddellijk de nodige herstellingen te verrichten. Voor de installaties geldt ook ten allen tijde een bijzonder noodplan. En bij belangrijke werkzaamheden aan of in zo’n station worden de buurtbewoners ook steeds vooraf ingelicht.
In geval van een incident met of in de omgeving van een aardgasvervoerinstallatie van Fluxys bel dan onmiddellijk het noodnummer 0800/90 102 of 02/282 70 02 (7d/7d - 24u/24u).
Bijkomende info: Dienst Grondgebiedzaken Herne 02/397 11 61.
Zoeken
Meer Nieuws
Marc Colpaert | 19 nov 2024
Marc Colpaert | 17 nov 2024
Marc Colpaert | 12 nov 2024
Marc Colpaert | 31 okt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures