HERNE / BEVER / EDINGEN – Er komt opnieuw een boeiende tuincursus van de Landelijke Gilde aan

C21

HERNE / BEVER / EDINGEN – Er komt opnieuw een boeiende tuincursus van de Landelijke Gilde aan

Landelijke_gilden_2016
HERNE / BEVER / EDINGEN – Er komt opnieuw een boeiende tuincursus van de Landelijke Gilde aan - © Deschuyffeleer
 

Voor de nieuwe tuincursus in het voorjaar slaan de vier afdelingen van de Landelijke Gilden die Herne rijk is opnieuw de handen in elkaar. Het gevarieerd cursusaanbod staat ook deze keer weer garant voor een verrijkende kennisname met de verschillende aspecten rond alles wat zich in en rond de tuin afspeelt. Met uitzondering van de snoeiles gaan de drie andere activiteiten door in het Dominicanessenklooster aan de H.Geeststraat op de grens met Edingen.

De cursus start op dinsdag 23 februari om 19u30 met een uiteenzetting van Hugo Vleugels over ‘Voedsel weggooien? Zonde toch?’. Elke Vlaming blijkt gemiddeld zo´n 18 á 26 kg voedsel per jaar te verspillen. In deze voordracht krijgen de deelnemers allerhande tips om hun teelt-, koop- en kookgedrag beter in te schatten, te koken met restjes en te experimenteren met allerlei bewaartechnieken. Van niet-leden van de organiserende gilden wordt hier een bijdrage van 2€ verwacht.
Op dinsdag 8 maart om 19u30 heeft Guy De Kinder van Horta het vervolgens over ‘Wat beweegt er in de tuin?’ De lesgever neemt de deelnemers dan op sleeptouw om de natuur met al haar insecten, beestjes en vogels tot aan hun achterdeur te halen. Dat kan dan door kleine oases voor natuur te voorzien en ze in te passen in de tuin. De leden van de organiserende gilden betalen 2€ deelnamegeld, de niet-leden 5€.
De derde les dan weer op zondag 13 maart van 9u30 tot 12u handelt over het snoeien van leifruit, klein fruit en sierplanten. Die les gaat door ten huize van de lesgever Frans Vanden Bosch in de Tweekapellenstraat 11 in Herfelingen. Het theoretisch gedeelte loopt van 9u30 tot 10u. Daarna wordt er tot 12u gekeken wat dat in de praktijk betekent. Niet-leden van de organiserende gilden betalen hier 3€ deelname.
Planten- en zadenruilbeurs  
De tuincursus wordt op zaterdag 2 april afgesloten met de traditionele planten- en zadenruilbeurs. “Die is zoals steeds toegankelijk voor alle tuin- en plantenliefhebbers”, zegt Frans Vanden Bosch. “De deelnemers die planten wensen te ruilen bieden zich aan vanaf 13u30. Zij kunnen dan onderling planten en zaden ruilen en dit volledig gratis. En vanaf 14u30 uur kunnen ook andere belangstellenden op vrije basis bij de deelnemers planten en zaden bekomen. Ook deze transacties zijn niet-commercieel. De beurs is voor de aanwezigen dan ook een bijzondere gelegenheid om hun bestaand assortiment aan planten, struiken en bomen uit te breiden. Ook biedt zij de deelnemers de kans om andere tuinliefhebbers te leren kennen en ervaringen uit te wisselen”.
De cursus loopt in samenwerking met de Vlaamse overheid, het gemeentebestuur van Herne, Café Courgette en Velt.
Meer info bij Aimé Matthijs (Sint-Pieters-Kapelle – 0475/44.52.80), Michel Plasman (Kokejane – 0497/94.56.36), Willy Wielant (Herne – 02/396.04.27) en Frans Vanden Bosch (Herfelingen – 02/396.11.03).
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 jan 2016
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 03 jun 2021
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief