EDINGEN viert het verwerven van het kasteelpark nu al 30 jaar geleden

C21

EDINGEN viert het verwerven van het kasteelpark nu al 30 jaar geleden

Dsc06277
EDINGEN viert het verwerven van het kasteelpark nu al 30 jaar geleden - © Deschuyffeleer
 
Dsc06281
EDINGEN viert het verwerven van het kasteelpark nu al 30 jaar geleden - Architect Jean-Louis Vanden Eynde © Deschuyffeleer
 
Dsc06283
EDINGEN viert het verwerven van het kasteelpark nu al 30 jaar geleden - © Deschuyffeleer
 
Dsc06284
EDINGEN viert het verwerven van het kasteelpark nu al 30 jaar geleden - Clément Crohain © Deschuyffeleer
 
Dsc06287
EDINGEN viert het verwerven van het kasteelpark nu al 30 jaar geleden - Florine Pary-Mille © Deschuyffeleer
 
Dsc06291
Drie Edingse burgemeesters - Clément Crohain, Florine Pary-Mille en Olivier Saint-Amand - © Deschuyffeleer
 
Dsc06294
EDINGEN - Muziekacademie © Deschuyffeleer
 
Dsc06298
Les Echos du miroir - Edingen - © Deschuyffeleer
 
Dsc06299
Jean-Yves Sturbois en Inês Mendes - © Deschuyffeleer
 
Dsc06301
EDINGEN viert het verwerven van het kasteelpark nu al 30 jaar geleden - © Deschuyffeleer
 
Dsc06306
EDINGEN viert het verwerven van het kasteelpark nu al 30 jaar geleden - © Deschuyffeleer
 
Dsc06302
EDINGEN viert het verwerven van het kasteelpark nu al 30 jaar geleden - Architect Jean-Louis Vanden Eynde © Deschuyffeleer
 
Dsc06305
Edingen - Kasteel Empain - © Deschuyffeleer
 

Dit jaar is het precies 30 jaar geleden dat het stadbestuur van Edingen het kasteelpark aankocht van de familie Empain. Inmiddels werd onder de drie burgemeesters een lange weg afgelegd om het kasteel en het park opnieuw heinde en verre uitstraling te bezorgen en toegankelijk te maken voor het breed publiek en vooral voor de inwoners van Edingen zelf. Deze keer was de restauratie van de bordes van het kasteel de eerste gelegenheid om met een resem bijzondere activiteiten tijdens een feestweek één en ander in herinnering te brengen.

Restauratie
De inhuldiging van de gerestaureerde bordes van het kasteelgebouw was meteen ook de gelegenheid om uit te pakken met een fototentoonstelling rond de aankoop van het park door de stad in 1986. Naast een reeks van thema’s rond onder meer evenementen, renovaties, de natuur en de tuinen en het erfgoed was er hierbij ook tentoonstellingsruimte voorzien voor amateur en professionele fotografen om uit te pakken met hun relevante foto’s. De tentoonstelling loopt nog tot 29 mei en is alle dagen toegankelijk van 10 tot 18u. Ook ‘De Roof van het Arendsnest’, het fraai kunstwerk van de Antwerpse beeldhouwer Jef Lambeaux, kon na restauratie thans plechtig ingehuldigd.
De prachtige restauratie van de kasteelbordes is het werk van architect Jean-Louis Vanden Eynde, die gespecialiseerd is in het restaureren van cultuur-historisch patrimonium en tuinen en in Edingen zelf woont. Zo tekende hij ook onder meer voor de succesvolle restauratie van het huis Jamar langsheen de Brusselse  Stalingradlaan. Hij is ook verbonden als docent aan de UCL en aan het St-Lucasinstituut in Brussel. Op woensdag 25 mei om 20u geeft hij overigens met gewezen burgemeester Clément Crohain en Thierry Morelle een conferentie over de tuinen van het park in het kasteel. Vooraf een plaats reserveren bij de dienst toerisme is hierbij wel aanbevolen.
Open voor het publiek
De aankoop van het stadspark gebeurde 30 jaar terug onder de impuls van de toenmalige burgemeester Clément Crohain. Omdat het park onder de vorige eigenaars slechts één keer per jaar werd opengesteld voor de inwoners van Edingen en er zo een vervreemding was ontstaan tussen de inwoners en het park was het de bedoeling om het park in eerste instantie open te kunnen stellen voor het publiek, het te laten restaureren en het te laten gedijen in bruikbaarheid.
Onder burgemeester Florine Pary-Mille werden de restauratiewerken verdergezet onder meer van het paviljoen van de 7 Sterren en de stallen en de ingebruikname van de Acaciazaal en van de pontons. Om het park meer te promoten werd eveneens de dienst voor Toerisme in het leven geroepen en werden er allerlei activiteiten op het getouw gezet zodat het park meer en meer toegankelijk werd.
Naar de toekomst toe wil de huidige bewindsploeg van burgemeester Olivier Saint-Amand een evenwichtig gebruikersprofiel nastreven en de toegankelijkheid verruimen. Het beklemtonen van een welbepaald thema is hierbij dan ook uit den boze. Burgemeester Olivier Saint-Amand: “Vooreerst willen wij het uitzonderlijk patrimonium beschermen. Ook willen wij de ecologie vrijwaren en toonbaar maken zeker ook aan de schoolkinderen. Het park moet ook kunnen bruisen door middel van allerlei evenementen, ook in concessie, die bovendien geld in het laadje brengen van de stadskas. En tenslotte moet het park ook familievriendelijk worden. Zo denken wij aan het opzetten van een speelhoek voor de kinderen zonder dat dit moet uitgroeien tot een pretpark à la Walibi”.
Bij het uitvoeren van de plannen heeft de stad in het verleden overigens steeds op de steun en de expertise van het Waals gewest en van de provincie Henegouwen kunnen rekenen.
Spetterend slotweekend
De feestweek wordt komend weekend afgesloten met een reeks spraakmakende activiteiten en festiviteiten. Zo is er beide dagen in en rond het kasteel een tentoonstelling van een karrevracht eigenaardige kunstwerken ontsproten uit het brein van Xavier Parmentier. Deze kunstenaar gaat onverdroten op zoek naar het ontwikkelen van zijn verbeeldingskracht doorheen de materie. Die materie is overigens alom tegenwoordig in het park onder de vorm van stenen, hout, brons, …. De kunstenaar linkt hier dan ook zijn hedendaags werk aan het classicisme van de omgeving.
Op zaterdagavond is het ook feesten geblazen met flink wat spektakel en animatie waarbij samenhorigheid centraal wordt gesteld. Het programma omvat circusacts, percussie, muziek, vuurspuwers en als orgelpunt een spetterend vuurwerk.
Zondag nemen de plaatselijke verenigingen en organisaties het park in. Vrijetijdsbesteding staat dan in de schijnwerpers. De deelnemende verenigingen bieden allerlei workshops, demonstraties en initiaties aan.
Meer info via de dienst tourisme.enghien@skynet.be of 02/397.10.22 of 02/397.10.30.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 mei 2016
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 03 jun 2021
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief