HERNE / GALMAARDEN / EDINGEN – White Star Division showt geallieerde voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog

C21

HERNE / GALMAARDEN / EDINGEN – White Star Division showt geallieerde voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog

Image1
HERNE / GALMAARDEN / EDINGEN – White Star Division showt geallieerde voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog - © Deschuyffeleer
 

Tijdens zijn 6de Pajot Camp op de Bosberg in Galmaarden doet The White Star Division met zijn historische voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog op zondag 21 augustus ook het centrum van Edingen en van Herne aan. Alleszins een unieke gelegenheid om kennis te maken met tal van historische voertuigen die indertijd zo bepalend waren voor onze te heroveren vrijheid. In Edingen wordt er zelfs een schijngevecht opgezet terwijl in Herne de colonne muzikaal wordt verwelkomd door de fanfare ’t Muziek.

Pajot Camp
The White Star Division is een vriendenclub die geallieerde voertuigen en bijhorende attributen uit de Tweede Wereldoorlog verzamelt. De vereniging zag het levenslicht naar aanleiding van een groepsreis in juni 2004 ter gelegenheid van de 60ste verjaardag van de landing in Normandië. Voorzitter is Jean-Jacques Vandenneucker uit Galmaarden. Sinds 2006 zet de club om de twee jaren een heus kamp op in de omgeving van de Bosberg in Galmaarden. Zo nu ook tijdens het weekend van 19 à 21 augustus.  
“The White Star Division wil zowel geallieerde militaire voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog in stand houden, zo daartoe restaureren en er mee rijden als er mee deelnemen aan allerlei historische herdenkingen, evenementen, manifestaties en rondritten georganiseerd door gelijkgezinde verenigingen of officiële instanties”, verduidelijkt de voorzitter het opzet. “En onze leden vervolledigen het historisch kader door het dragen van bijhorende uniformen en van volgens de wet onklaar gemaakte wapens uit deze tijdsperiode. Ook beschikken wij inmiddels over het materiaal en originele tenten om een kamp op te zetten”. Momenteel telt de club een 30-tal leden met een 25-tal voertuigen zoals Jeep Willys evenals Dodge- en GMC-voertuigen. “En ‘White Star’ in de clubnaam verwijst naar de witte ster die sinds eind 1943 op de geallieerde voertuigen was aangebracht als officieel herkenningssymbool”, reikt Jean-Jacques Vandenneucker nog aan.
The White Star Liberation Run
De tenten van het kamp op de Bosberg gaan open op vrijdagavond. Na de rondrit doorheen het Pajottenland is het kamp vanaf 14u ook toegankelijk voor het publiek. Zondag staat dan ‘The White Star Liberation Run’ op het programma. Dat wordt een rondrit doorheen het Land van Edingen waarbij ’s middags het centrum van Edingen wordt aangedaan. Hier wordt zelfs omstreeks 14u ter hoogte van de kerk en van de markt een schijngevecht uitgevoerd. Om 14u45 volgt er nog een herdenkingsplechtigheid opgeluisterd door het militair muziekkorps ‘The Band of Liberation’ uit Nederland.
Herne
Omstreeks 15u30 wordt via Kokejane, de Waardestraat en de Lindestraat koers gezet naar het centrum van Herne waar de fanfare ’t Muziek de colonne muzikaal verwelkomt. De colonne verlaat vervolgens Herne langs de Scherpstraat in de richting van Tollembeek en Galmaarden.
Door de deelname van verschillende zusterverenigingen uit binnen- en buitenland bestaat de historische colonne uit om en bij de 130 militaire oldtimervoertuigen waaronder ook een zevental tanks en lichte pantservoertuigen.

Meer info bij voorzitter Jean-Jacques Vandenneucker via 0497/59.92.17 en via www.wsd-vvk.be .
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 aug 2016
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 03 jun 2021
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief