EDINGEN – Jubileumeditie van MTB-tochten La Gadouzienne moet een topgebeuren worden

C21

EDINGEN – Jubileumeditie van MTB-tochten La Gadouzienne moet een topgebeuren worden

La_gadouzienne_2016
EDINGEN – Jubileumeditie van MTB-tochten La Gadouzienne moet een topgebeuren worden - © Deschuyffeleer
 

Op zondag 27 november pakt fietsclub ‘Le Cyclo Bol d’Air’ vanuit het sportcentrum Nautisport uit met de 25ste editie van haar vermaarde mountainbiketochten ‘La Gadouzienne’ doorheen onder meer het uniek kader van het stadspark van Edingen en de prachtige bossen van zowel Edingen als Silly. Ook deze keer laten de organisatoren niets onverlet om zeker ook van deze jubileumeditie een topevenement te maken. Ook meer en meer Nederlandstalige bikers voelen zich inmiddels aangetrokken door de tochten en zakken dan ook van her en der uit Vlaanderen die dag massaal naar Edingen af. Ook hen wacht er steeds een warm en vriendelijk onthaal.

Modder, een meubel van het parcours
“Onze La Gadouzienne-tochten danken hun enigszins afschrikwekkende benaming aan ons lid Jean-Yves Fontaine die enkele jaren geleden bij een parcoursverkenning het zo niet begrepen had op het toenmalig bijzonder modderachtig parcours”, zegt voorzitter Pascal Declercq. “Gelukkig is de modder niet iedere keer van de partij maar in deze periode van het jaar behoort het doorgaans tot de meubelen van het parcours”.
Sterke verhalen
“De eerste jaren”, herinnert Dany Dehandtschutter zich, “werd er gestart aan het oud gemeentehuis van deelgemeente Lettelingen en bij de aankomst werden de fietsen nog afgesproeid op het gemeenteplein met gewone waterslangen. Een bepaald jaar echter hadden wij af te rekenen met extra slecht weer met sneeuw en een plotselinge daling van de temperatuur met uiteraard ijsvorming tot gevolg. Het laagste gedeelte van het plein werd zo één ijspiste. Wij dienden dan ook in allerijl een beroep te doen op de brandweer om zakken strooizout en zand te leveren om dat gedeelte van het plein opnieuw bereikbaar te maken”.
“En nog datzelfde jaar toen er nog mocht vertrokken tot in het begin van de namiddag bleken vier deelnemers bij het vallen van de avond nog steeds niet teruggekeerd te zijn. Hun omgeving toonde zich dan ook bijzonder ongerust” vervolgt hij. “Enkele clubleden besloten toen hen in de duisternis te gaan zoeken langsheen de oude treinbedding van de lijn 123 tussen Edingen en Braine-le-Comte. En uiteindelijk slaagden zij er in de vier vermiste bikers gezond en wel terug te begeleiden naar de aankomstzone in Lettelingen. Het moet wel gezegd dat toen de GSM’s nog niet bijzonder ‘in’ waren”.
Unieke doortocht in het stadspark     
In de loop der jaren werd het parcours geregeld aangepast. “Zo verkregen wij een tiental jaren terug het uniek voorrecht om het uitzonderlijk mooi en uitgestrekt stadspark met zijn talrijke bezienswaardigheden te mogen doorkruisen”, geeft de voorzitter aan. “Even aangenaam overigens zijn de doortochten van de bossen van Edingen, Ligne en Silly in hun herfsttooi. En ook het doortrekken van het wijds landelijk decor tussen de verschillende kleine dorpen die wij aandoen heeft zo zijn charme. Want hier en daar durft wel eens een partij fazanten op te duiken, of enkele verraste hazen en nog beter, misschien wel een ree”.
Kids Tour    
Nieuw dit jaar ter gelegenheid van de jubileumeditie is de Kids Tour voor jongeren tussen 8 en 15 jaar. Voor de eerste keer werd voor hen onder begeleiding en uitsluitend in het stadspark een parcours van 7 km uitgetekend dat hen moet toelaten kennis te maken met het mountainbiken en sowieso het fietsen. Er worden twee reeksen voorzien met een start om 10u en één om 11u.
De mountainbikers zelf hebben de keuze uit een parcours van 27 (familiaal), 38 of 48 km. Er kan gestart worden tussen 8 en 10u30. Bij het vertrek is er gratis koffie voorzien. Ook deze keer worden hartverwarmende en bijzonder uitgebreide bevoorradingen voorzien met onder meer door de dames van de clubleden huisbereide soep, wafels en cakes alsook fruit en allerlei fris- en sportdranken. Bij de aankomst staan douches, een bike-wash en een ruime kantine/bar waar heerlijke en versterkende streekbieren evenals heerlijke geurende worstbroodjes te verkrijgen zijn, ter beschikking. Dit laatste is dan ook de aangewezen plek om opnieuw op krachten te komen en gezellig na te kaarten over de belevenissen tijdens de tocht. De organisatie zet overigens ook een bijzonder efficiënte pechverleningsdienst in.
Ook toprenners
Dat de tochten een manifeste aantrekkingskracht hebben op een breed gamma aan deelnemers bewijzen eerder de deelnames van enkele toprenners zoals gewezen Belgische kampioen Jens Debusschere, Jürgen Roelandts, Thomas Degand en Kevin Van Melsen. Zij zakten toen naar Edingen af om de eerste stappen te zetten in hun voorbereiding op hun komend wielerseizoen.
Nog een uitzonderlijke troef die La Gadouzienne in petto heeft is de nabijheid van het sportcomplex Nautisport met zijn zwembad en bijhorende recreatieve Aquaplanet. Hier kunnen de partners en de kinderen die de mountainbikers vergezellen dan ook terecht voor een leuk en ontspannende verblijf in afwachting van hun aankomst.
Het sportcomplex Nautisport is gelegen aan de uitrit 26 van de autosnelweg A8/E429 en beschikt over ruime parkeerfaciliteiten.
Meer info via www.cbae.eu of via 0477/20.10.01 (Emiel Durant). 
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 nov 2016
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 03 jun 2021
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief