EDINGEN behoudt dan toch zittingen ‘sous l’arbre’ van het vredegerecht

EDINGEN behoudt dan toch zittingen ‘sous l’arbre’ van het vredegerecht

Vredegerecht_edingen
EDINGEN behoudt dan toch zittingen ‘sous l’arbre’ van het vredegerecht - © Deschuyffeleer
 

De hervormingsplannen van minister Koen Geens rond de vredegerechten hebben ook hun weerslag in Edingen. Zo is voorzien dat het vredegerecht in Edingen de deuren sluit en overgeheveld wordt naar Ath. Als compensatie behoudt Edingen nog wel zittingen ‘sous l’arbre’.

Met zijn hervormingsplannen beoogt de minister louter economische overwegingen. Een betere geografische verdeling van de gerechtelijke kantons moet zorgen voor een betere verdeling van de werklast. Tevens wordt een betere verdeling van de middelen en van het personeel in het vooruitzicht gesteld. Ten slotte moeten de hervormingen ook besparingen opleveren op het gebied van huurlasten, het onderhoud van de gebouwen en de rekeningen bij de nutsmaatschappijen.
Ten gevolge van meerdere parlementaire vragen verduidelijkte de minister niet langer dan afgelopen dinsdag de praktische gevolgen voor het vredegerecht van Edingen. Dat wordt nu, net zoals dat van Brugelette en Silly overgeheveld naar Ath. In Edingen worden wel zittingen ‘sous l’arbre’ behouden. Dit betekent dat nu zal uitgekeken worden naar een geschikte locatie in Edingen om nog louter zittingen te houden. Het personeel zelf maakt wel de overstap naar Ath.
Het vredegerecht van Edingen verhuist derhalve effectief naar Ath maar niet naar de Esplanade waar het vredegerecht Ath-Lessen nu nog gehuisvest is. Wel wordt dat op termijn het nieuw geheel ‘Le Chateau de Fer’ dichtbij het station.
Sinds Louis IX houden zittingen ‘sous l’arbre’ in dat de vrederechters en hun griffiers vanuit hun officiële zetels naar locaties zoals gemeentehuizen en andere openbare gebouwen in hun rechtsgebied afzakken ten einde het nauw contact met de burgers te vrijwaren. De bewoners van Edingen zullen zich derhalve niet per sé naar het vredegerecht in Ath moeten begeven. Dat veronderstelt dan wel dat het de rechters en hun gevolg zijn die aan verplaatsingen toe zijn.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 mei 2017
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 07 aug 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief