EDINGEN/HERNE – De Orde van den Prince ontvangt prof dr Willy Willems

EDINGEN/HERNE – De Orde van den Prince ontvangt prof dr Willy Willems

1
EDINGEN/HERNE – De Orde van den Prince ontvangt prof dr Willy Willems - © Deschuyffeleer
 
2
EDINGEN/HERNE – De Orde van den Prince ontvangt prof dr Willy Willems - Voorzitter Herman Vandormael en prof dr Willy Willems - © Deschuyffeleer
 
Dsc00698
EDINGEN/HERNE – De Orde van den Prince ontvangt prof dr Willy Willems - © Deschuyffeleer
 
Dsc00699
EDINGEN/HERNE – De Orde van den Prince ontvangt prof dr Willy Willems - © Deschuyffeleer
 

De eerste bijeenkomst van het nieuw werkjaar van de afdeling Edingen van ‘De Orde van den Prince’ in restaurant-feestzaal De Cardinael in Mark stond in het teken van ‘De Reformatie binnen het Westerse Christendom’. Gastspreker was gewezen rector prof dr Willy Willems. Tot 2008 was hij hoogleraar aan de faculteit van Protestantse Godgeleerdheid in Brussel.

De ‘Orde van den Prince’ is een Vlaams-Nederlands, pluralistisch en apolitiek genootschap van meer dan 3.000 leden verdeeld over meer dan 100 afdelingen. Het zet zich op grond van hun persoonlijk engagement van zijn leden in voor het behartigen van de belangen en de uitstraling van de Nederlandse taal en cultuur overal ter wereld. De leden hechten dan ook een grote waarde aan de goede betrekkingen tussen Nederlandstaligen en Nederlandskundigen. De afdeling Edingen, die inmiddels haar tiende werkjaar ingaat, komt maandelijks bijeen, doorgaans in De Cardinael, overigens hun vaste vergaderstek, in de Edingse deelgemeente Mark.
Herman Vandormael nieuwe voorzitter
De nieuwe voorzitter voor drie jaar is Herman Vandormael uit Herne. In die functie volgt hij Jan Van den Noortgate op. Leo Camerlynck blijft clubsecretaris. Herman Vandormael studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Gent. Hij begon als leerkracht Nederlands en geschiedenis. Later werd hij tot conservator van het Kasteel van Gaasbeek benoemd. Voor de vroegere BRT (nu Eén) maakte hij verschillende historische programma’s. Hij is ook de auteur van verschillende publicaties in het tijdschrift ‘Het Oude Land van Edingen en Omliggende’ en van de historische boeken/documenten ‘Verborgen oorlogsjaren - Ondergedoken Joodse kinderen getuigen’ en ‘Kinderen van Theresienstadt’. “Als nieuwe voorzitter van de afdeling Edingen is het mijn betrachting voort te werken op de funderingen die er liggen met een programma dat het culturele leven op de taalgrens, met een accent op de Nederlandse cultuur, iets bijbrengt”.
Herman Vandormael: “ 500 jaar gelden is een belangrijke datum in de historiek van het protestantse christendom. Het was in 1517 dat Maarten Luther volgens de overlevering zijn 95 stellingen ophing aan de deur van de Slotkerk in het Duitse Wittenberg. Wij kozen dan ook voor een lezing door prof dr Willy Willems die als geen ander het zestiende-eeuwse schisma binnen het Westerse christendom, dat werd ingezet door Maarten Luther en verder uitgedragen door Johannes Calvijn en andere vroege protestanten,  kan toelichten”.
Prof dr Willy Willems: “500 jaar geleden werd inderdaad een belangrijke daad gesteld die verder in het tijdgebeuren van de 16de eeuw een heel grote verandering teweegbracht. De 16de eeuw staat immers voor de eeuw van de vernieuwing zowel in de wetenschap, de kunst als op religieus gebied. Zo krijgt men één grote beweging die via Luther uitmondde in een tijdsgeest die leidde tot een belangrijke overgang naar de Moderne Tijd en de basisopbouw van Europa”.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 dec 2017
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief