HERNE – Orde van den Prince ontvangt Peter François, de voorzitter van vzw Servais

HERNE – Orde van den Prince ontvangt Peter François, de voorzitter van vzw Servais

Ovdp_servais___9_
HERNE – Orde van den Prince ontvangt Peter François, de voorzitter van vzw Servais - © Deschuyffeleer
 
Peter_fran__ois
HERNE – Orde van den Prince ontvangt Peter François, de voorzitter van vzw Servais - © Deschuyffeleer
 
Ovdp_servais___13_
HERNE – Orde van den Prince ontvangt Peter François, de voorzitter van vzw Servais - © Deschuyffeleer
 

Voor haar maandelijkse bijeenkomst nodigde de Orde van den Prince afdeling Edingen Peter François uit. Hij is Hallenaar, master in de geschiedenis en in de musicologie, voorzitter van de vzw Servais, sedert 2010 conservator van het Halse museum ‘Den ast’ en auteur van niet minder dan een zestigtal publicaties. De plaats van afspraak was de feestzaal Egelantier in het centrum.

In zijn toelichting had spreker Peter François het over ‘François Servais: de Pagianini van de cello’.(Adrien) François Servais werd in Halle op 6 juni 1807 geboren en overleed er op 26 november 1866. Servais is een cellist en componist, door zijn tijdgenoten - waaronder Rossini - ook weleens "de Paganini van de cello" genoemd. In 1842 trouwde hij in Rusland voor de orthodoxe kerk met Sophie Feygin. Omdat het huwelijk in Halle niet kon erkend worden werd Sophie rooms-katholiek en werd er een nieuw wettelijk huwelijk aangegaan. De familie Servais kreeg zes kinderen waarvan enkel de jongste zoon (Frederik) Joseph in de muzikale voetsporen van zijn vader trad. Sinds 1871 heeft François Servais zijn standbeeld op de Grote Markt en sinds 2007 is hij ereburger van de stad Halle. Als voorzitter van de vzw Servais is het er Peter François hoofdzakelijk om te doen de herinnering aan Adrien François Servais als legendarische Hallenaar, cellovirtuoos en componist niet te laten vervagen.
 
Zijn concertreizen brachten François Servias overal in Europa. In Halle liet hij de ‘villa Servais’ bouwen. Een roemrijk gebouw in Italiaanse stijl getekend door architect Cluysenaer. De woning van Servais was in de negentiende eeuw een huis waar muziekconcerten en vergaderingen plaats vonden. Heel wat muzikanten en vrienden van Servais verbleven er. Jarenlang stond de villa echter te verkommeren tot de familie De Poorter ze in 2016 kocht en ermee instemde dit beschermd monument dat door velen aangezien wordt als één van de mooiste gebouwen van Halle, te renoveren en restaureren. Peter François: “Die geschiedenis kan zo in de toekomst herleven”.
 
Als componist was Servais een tijdlang vergeten, hoewel hij talrijke werken schreef voor cello en orkest, cello en piano, viool en strijkkwartet. Peter François komt de eer toe, Servais in ere hersteld te hebben. 
 
De Edingse Orde van den Prince met sinds kort Herman Vandormael als voorzitter en Leo Camerlynck als secretaris is een Vlaams-Nederlands, pluralistisch en apolitiek genootschap van meer dan 3.000 leden verdeeld over meer dan 100 afdelingen. Het zet zich op grond van hun persoonlijk engagement van zijn leden in voor het behartigen van de belangen en de uitstraling van de Nederlandse taal en cultuur overal ter wereld. De leden hechten dan ook een grote waarde aan de goede betrekkingen tussen Nederlandstaligen en Nederlandskundigen. De afdeling Edingen, die inmiddels in haar 11de werkjaar toe is, komt maandelijks bijeen, doorgaans in De Cardinael in de Edingse deelgemeente Mark. De vereniging telt thans 26 leden.
 
Nadere informatie zie www.servais-vzw.org en www.denasthalle.be
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 jun 2018
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief