EDINGEN – Vernieuwde doch nu betalende parking aan het station weldra gebruiksklaar

EDINGEN – Vernieuwde doch nu betalende parking aan het station weldra gebruiksklaar

Parking_nmbs_edingen_maart_2019__4_
EDINGEN – Vernieuwde doch nu betalende parking aan het station weldra gebruiksklaar - © Deschuyffeleer
 
Parking_nmbs_edingen_maart_2019__1_
EDINGEN – Vernieuwde doch nu betalende parking aan het station weldra gebruiksklaar - © Deschuyffeleer
 
Parking_nmbs_edingen_maart_2019__2_
EDINGEN – Vernieuwde doch nu betalende parking aan het station weldra gebruiksklaar - © Deschuyffeleer
 
Parking_nmbs_edingen_maart_2019__3_
EDINGEN – Vernieuwde doch nu betalende parking aan het station weldra gebruiksklaar - © Deschuyffeleer
 

Als alles volgens plan verloopt worden de nieuw geplaatste barelen voor het in- en uitrijden van het vernieuwd en meteen ook met 150 plaatsen uitgebreid NMBS-parkeerterrein langsheen de Assesteenweg op maandag 8 april daadwerkelijk in gebruik genomen. De parkeerplaatsen zijn dan wel betalend. Ook komen er meer staanplaatsen voor fietsen.

Jarenlang gehakketak
 
De jongste maanden is er eindelijk schot gekomen in het jarenlang aanslepend gehakketak tussen het stadsbestuur en de NMBS om een oplossing te vinden voor de parkeerproblematiek voor de pendelaars in de omgeving van het station. Door de alsmaar vlottere verbindingen naar vooral het Brusselse is het station in Edingen de jongste jaren uitgegroeid tot een heuse attractiepool voor de pendelaars zowel uit het Pajottenland als die uit de nabijgelegen gemeenten en steden uit het verdere Waals hinterland. Buurtbewoners en handelaars maakten hierdoor bij het stadsbestuur alsmaar meer hun beklag over het niet beschikbaar zijn van parkeerplaatsen in de omliggende straten en in de handelskern in het centrum.
 
Ooit was er sprake dat de NMBS op het parkeerterrein langsheen de Assesteenweg een parking met drie verdiepen zou uitbouwen. Maar dat idee vond uiteindelijk geen genade in de ogen van de NMBS-bonzen. Het stadsbestuur besliste dan maar midden vorig jaar noodgedwongen om een blauwe zone in te stellen in het centrum en de straten rond het station. Maar dat wekte dan weer de wrevel op van de pendelaars die zo verplicht werden hun voertuigen op vrij grote afstand van het station achter te laten. Mede door die maatregel gingen het stadsbestuur en de NMBS opnieuw rond de tafel zitten, waarbij de NMBS uiteindelijk op de proppen kwam om het bewuste parkeerterrein nog uit te breiden met 150 plaatsen maar alle plaatsen wel betalend te maken.
 
Tijdens een recent overleg tussen beide partijen geraakte nu bekend dat de werkzaamheden voor de uitbreiding van het parkeerterrein, dat overigens beheerd wordt door de NMBS, volop aan de gang zijn. INFRABEL heeft hierbij echter enige vertraging opgelopen bij het noodzakelijk verwijderen van de vroegere sporen 7 en 8 voor die uitbreiding. De NMBS heeft nu te kennen gegeven dat over enige tijd alleszins 150 bijkomende parkeerplaatsen zullen beschikbaar zijn.
 
Verhuur start de eerstkomende dagen
 
De beslissing om alle parkeerplaatsen betalend te maken werd bevestigd. De nodige installaties werden daartoe overigens al aangebracht. De barelen worden effectief in gebruik genomen op maandag 8 april. De verhuur van de parkeerplaatsen start de eerstkomende dagen. Treinreizigers met een abonnement krijgen voorrang. De NMBS deelde ook nog mee geen winst te willen puren uit de betalende regeling. Het tarief moet in principe enkel de kostprijs dekken.
 
Overal waar de NMBS betalende parkings inricht stelt de maatschappij wijzigingen in het gedrag van de pendelaars vast. Vooral een groter gebruik van carpooling, van autobussen van TEC en De Lijn evenals van fietsen zijn hierbij aan de orde. Om die reden heeft het stadsbestuur bij de NMBS aangedrongen op een verhoging van het aantal stalplaatsen voor fietsen en dit voor 8 april, de dag van de ingebruikname van de betalende paring voor autovoertuigen. Inmiddels werd ook een bewakingscamera geïnstalleerd bovenaan de fietsparking.
 
Aanpassing
 
De NMBS voorziet ook een periode van drie maanden om de pendelaars de gelegenheid te geven zich aan te passen. De maatschappij is er zich van bewust dat de nieuwe regeling een impact zal hebben op de omliggende straten maar kan dit alsnog niet inschatten en meten. Na de overgangsperiode is er daarom opnieuw overleg gepland tussen het stadsbestuur en de NMBS.
 
De nieuwe regeling roept allicht een reeks vragen op bij de pendelaars. Wat zal de prijs zijn voor een betalende parkeerplaats? Kunnen pendelaars die aan carpooling doen aanspraak maken op een parkeerplaats voor meerdere voertuigen? Blijft de vrij uitgebreide blauwe zone-regeling van kracht of wordt zij ingeperkt? En ook de gewone treinreizigers vragen zich af of zij aanspraak kunnen maken op een betalende parkeerplaats wanneer zij bij gelegenheid de trein willen gebruiken. 
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 mrt 2019
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 07 aug 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief