Jaarmarktcomité en de gemeente HERNE heten iedereen welkom op de alom bekende jaarmarkt

C21

Jaarmarktcomité en de gemeente HERNE heten iedereen welkom op de alom bekende jaarmarkt

5
Jaarmarktcomité en de gemeente HERNE heten iedereen welkom op de alom bekende jaarmarkt - © Deschuyffeleer
 

De voorbereidingen voor de 42ste editie van de Jaarmarkt Herne zijn thans in hun eindfase beland. Op pinkstermaandag 10 juni wordt Herne dan ook terug de trefplaats voor alles en iedereen die van ver of van nabij het jaarmarktgebeuren en het landelijke Groene Kwadrant een warm hart toedragen. Zoals de traditie het wil worden vooral op pinkstermaandag weerom duizenden en duizenden bezoekers verwacht op wat zeker nu al jaren de meest succesvolle en de meest gezellige jaarmarkt in het Pajottenland mag genoemd worden.

Goed geölied organisatiecomité
'Oude wijn behoeft geen krans' geldt ook voor het jaarmarktgebeuren. Jaarmarkt Herne is intussen uitgegroeid tot een gebeuren dat zich vastpint op en rond een goed geölied organisatiecomité onder de leiding van voorzitter Jean-Pol Demel. Dat comité kan trouwens dit jaar bijzonder prat gaan op een serieuze verjonging. Met Katleen Vanderhaegen, Sara Rakuscek, Maud Deschuyteneer, Lieven Vermaelen, Stefaan Paduart en de 23-jarige benjamin in het gezelschap Henk Carels telt het comité thans 24 actieve leden.
Omdat de organisatie van een dergelijk weekendgebeuren heel wat handen kan gebruiken weet het comité zich daarenboven nog te omringen met wel meer dan 50 vrijwilligers die er mee voor zorgen dat het jaarmarktweekend ieder jaar opnieuw vlot en probleemloos kan verlopen. Ook de technische dienst van de gemeente Herne is daarbij een betrouwbare partner die vooral de dagen voor en na het gebeuren mee in de bres springt. Vanuit de gemeentelijke administratie is er ook een werkcel die zich vooral bekommert over de veiligheid.
Het jaarmarktcomité blijft ook deze keer zijn succesformule trouw met zijn honderden standhouders, een prijskamp voor rundvee, een prijskamp voor schapen en een allround programma gesponnen rond het trekpaard met onder meer een nationale menwedstrijd voor enkel-, dubbel- en vierspan. De clubwedstrijd dan weer is een organisatie die, in het kader van levend erfgoed, normaal gezien kan genieten van een subsidie vanuit de provincie Vlaams-Brabant terwijl de behendigheidswedstrijden op hun beurt worden georganiseerd door het Dikke Konten Team (Tongeren).
Een uitzonderlijk aantrekkelijke tentoonstelling van de nieuwste landbouwmachines en allerlei attracties voor jong en oud langs het parcours en op de jaarmarktweide maken overigens mee dat Jaarmarkt Herne door de jaren heen zijn attractief landelijk en agrarisch karakter weet te behouden.
Meer dan 500 stands
Het succesrijk stramien van de jaarmarkt zelf wordt uiteraard ook deze keer aangehouden. Vanuit het centrum worden langsheen de Ninoofsesteenweg en de Edingsesteenweg evenals in de Stationsstraat over een totale afstand van om en bij de 3 km de standjes opgesteld. De feestweide langsheen de Ninoofsesteenweg ontvangt ook deze keer, naast de prijskampen voor dieren, een ganse reeks attracties. Zo is er een speelweide voor grote en kleine kinderen evenals een optreden van het Poppentheater Ja-Ja. Dat laatste staat dan weer voor een meespeel-kindershow met een mix van zang, dans, spel en komisch goochelen. De shows starten om 12u00 en om 13u30. Voor de sportieve kids dan weer staan er aan de feesttent een hindernissenparcours, een luchtberg en multiply-springkastelen, een benji-trampoline, een paardenmolen, waterball en andere speeltuigen en de kermisatractie Magic-Rally opgesteld.
Afsluiter van het programma wordt een optreden in de feesttent van Bram en Lennert. Voor de helicoptervluchten zijn er inmiddels nu ook al tickets in voorverkoop te verkrijgen bij Electro Service Timmermans. Een vlucht van 10 minuten kost 40 euro.
De jaarmarkt kan ieder jaar bogen op een ruime opkomst niet alleen vanuit het Pajottenland en de Zennevallei maar ook vanuit het Brusselse, de Denderstreek en diep in Wallonië. Gebruikelijk worden daarbij cijfers vernoemd van in totaal om en bij de 25.000 bezoekers. Dit succes valt mede te verklaren doordat Pinkstermaandag een vrije dag is, de zon doorgaans van de partij is en de vlotte toegankelijkheid. Voor de meeste bezoekers is de jaarmarkt dan ook de ideale gelegenheid voor een aangename vermaakuitstap met familie en vrienden. Bovendien is de jaarmarkt ook uitermate kindvriendelijk met allerlei zachte attracties.
Restauratiemogelijkheden
Ook de hongerigen komen overigens ruimschoots aan hun trekken in de jaarmarkttent. Het eetfestijn op zondag tussen 11u30 en 15u biedt hen de keuze uit steak, zalm en kalkoenfilet. De traiteur van dienst is Orecah. Met de jaarmarkt zelf op maandag kan er al vanaf 8u ontbeten worden. ’s Middags is er eveneens warme eetgelegenheid met zelfbediening. En uiteraard kan men her en der langs het parcours ook steeds terecht aan de vele eet- en drankstandjes. Ook de plaatselijke horecazaken weten daarbij aardig in te spelen op de behoeften en de geneugten van de vele bezoekers.
Veiligheid
De jaarmarkt opent om 8u en sluit af om 17u. Zoals de voorgaande keren wordt ook nu niets onverlet gelaten rond de veiligheid. Zo zijn er verschillende hulpposten van het Rode Kruis opgesteld. Het geheel wordt gecoördineerd vanuit het gemeentehuis, waar eveneens commandoposten van de politie Pajottenland en van de brandweer van de zone Vlaams-Brabant West worden opgezet.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 jun 2019
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief