HERNE – Plechtige herdenking van het oorlogsdrama aan de Patriot - Tijdelijke verkeersmaatregelen

HERNE – Plechtige herdenking van het oorlogsdrama aan de Patriot - Tijdelijke verkeersmaatregelen

Drama_aan_de_patriot_2019
HERNE – Plechtige herdenking van het oorlogsdrama aan de Patriot - © Deschuyffeleer
 

Op 3 september 2019 is het precies 75 jaar geleden zijn dat het oorlogsdrama aan de Patriot zich heeft afgespeeld. Maar het is dan ook 75 jaar geleden dat Herne als eerste dorpje in Vlaanderen werd bevrijd. Op zondag 8 september herdenkt de gemeente Herne deze frappante gebeurtenissen met een aangrijpend programma. Gangmaker hierbij is Liesbeth Vandormael. Iedereen is welkom om deel te nemen aan de herdenking.

23 burgerslachtoffers
Op Erfgoeddag 2012 met als thema ‘Helden’ ging aan het kruispunt van de Patriot meer dan 67 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog alle aandacht naar de inhuldiging van een gedenksteen voor de 23 burgerslachtoffers die er op 3 september 1944 het leven lieten. Toenmalig minister voor Defensie Pieter De Crem woonde de plechtigheid bij.
De herdenkingsplechtigheid van zondag 8 september - die overigens nu al geniet van een ruime bekendheid - krijgt haar beslag op twee locaties. Het eerste gedeelte vindt plaats aan het monument van de Patriot op het kruispunt van de Geraardsbergsesteenweg (N495) en de Edingsesteenweg (N255), het tweede gedeelte in de polyvalente feestzaal van het gemeenschapscentrum in het centrum van Sint-Pieters-Kapelle.
Programma
13u30: officiële hulde aan het monument van 'de Patriot' met toespraken, naamafroeping, bloemenhulde en muzikale ondersteuning.
15u00: herdenkingsevenement in de polyvalente zaal in Sint-Pieters-Kapelle met muziek, poëzie, een monoloog, teksten, historische duiding en een tentoonstelling... en dat alles in de sfeer van toen, met militaire voertuigen, vaandeldragers, doedelzakspelers, soldaten in kledij en nog van dat meer.
De monoloog ‘Het Drama van de Patriot’ is van de hand van Liesbeth Vandormael en wordt gebracht door haar zoon Mathias Leyssens. Met dit waargebeurd verhaal is Liesbeth heel zeker niet aan haar proefstuk toe. Wie ooit haar arrangement van ‘De vierde koning’ van Gerard Walschap heeft bijgewoond weet dat zij bewust de lat steeds heel hoog legt.
De viering wordt afgesloten met een 'bevrijdingsdrink' aangeboden door het gemeentebestuur.
Uitgedost zoals in 1944
Omdat de organisatie echt terug de geschiedenis in wil... is het de aanwezigen dan ook aanbevolen om de viering bij te wonen uitgedost zoals in 1944.

Tijdelijke verkeersmaatregeling

Om alles in goede banen te leiden, werd een tijdelijke verkeersmaatregeling uitgewerkt die geldt van12 tot 20u.

Alle verkeer wordt verboden in de Markstraat vanaf het kruispunt van de Brikstraat / Geraardsbergsestraat tot het kruispunt met de Lookaitse.
In de Lookaitse wordt éénrichtingsverkeer ingelast met als toegelaten rijrichting van de Geraardsbergsesteenweg naar de Markstraat. Fietsers worden in beide richtingen toegelaten.
E
r is omleiding voorzien:
  • Voor wie rijdt op de Geraardsbergsestraat is een omleiding voorzien via Brikstraat, Geraardsbergsesteenweg (N495) en Lookaitse in de richting van Mark of Edingen.
  • Voor wie rijdt op de Markstraat is een omleiding voorzien via de Donkerstraat en de Geraardsbergsesteenweg (N495) naar centrum Sint-Pieters-Kapelle of in de richting van Geraardsbergen.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
07 sep 2019
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 07 aug 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief