HERNE/EDINGEN - Eén straat met twee avondklokken

C21

HERNE/EDINGEN - Eén straat met twee avondklokken

10_or_12
HERNE/EDINGEN - Eén straat met twee avondklokken -© Deschuyffeleer
 

Vanuit de federale regering wordt negatief gereageerd op het handhaven van verschillende avondklokken in de gewesten in de strijd tegen het coronavirus. In Brussel en Wallonië moet iedereen binnenblijven tussen 22 uur en  6 uur 's ochtends, in Vlaanderen is dat pas vanaf 24 uur en geldt het uitgangsverbod tot 5 uur.  Ook de bewoners van de Brunehaultsteenweg, de Romeinsebaan en de Steenweg Asse in Kokejane hekelen, zij het met een knipoog, die situatie want de gewestgrens loopt immers dwars door hun straat.

Aan de noordkant is het Herne en aan de zuidkant is het Petit-Enghien, deelgemeente van de stad Edingen. Die stad maakt deel uit van de provincie Henegouwen en dan ook van het Waals gewest. Dat is zo van aan het kruispunt met de nieuwe ring rond Edingen (chaussée St-Jean) tot aan de rotonde in Kokejane (N285) en van aan die rotonde tot aan de Kleine Brusselstraat (de vroegere taverne Gemelli). Voor de steenweg Asse geldt nog een bijkomende kleine parenthese: de fysieke gewestgrens ligt er midden het zuidelijk gelegen voetpad.

Niet dat de omwonenden zich daar uitermate druk om maken. “Als je dan toch het onderste uit de kan wil halen en toch een paar uur langer van huis wil zijn komt het er op aan de goede kant van de weg te kiezen” vertelt een montere wandelaar.

“Gemeentewegen die gelijklopend zijn met de gemeentegrenzen zijn niet zo zeldzaam”, vertelt de Hernse eerste schepen Lieven Snoeks. “In onze gemeente is dat ook geval op de grens met onder meer Galmaarden. Onderling zijn er dan afspraken die maken dat er uniformiteit ontstaat voor en onder meer het vrijmaken van het wegdek in de winter. Voor het handhaven van identieke verkeersregels zoals de snelheids- of tonnagebeperkingen dient dit wel officieel te gebeuren. Bij een brand kon dat vroeger wel voor problemen zorgen, maar sinds de laatste reorganisatie van de civiele hulpdiensten is ook deze hinderpaal weggewerkt. Voor de postbedeling daarentegen wordt éénzelfde straat wel bedeeld door twee verschillende postbodes”.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 dec 2020
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief