Wegwijs in het weekend van de Jaarmarkt HERNE

C21

Wegwijs in het weekend van de Jaarmarkt HERNE

Dsc06829
Wegwijs in het weekend van de Jaarmarkt HERNE - Jaarmarktcomité - © Deschuyffeleer
 
Dsc06871
Wegwijs in het weekend van de Jaarmarkt HERNE - Jaarmarktcomité - © Deschuyffeleer
 
Dsc06888
Wegwijs in het weekend van de Jaarmarkt HERNE - Jaarmarktcomité - © Deschuyffeleer
 

Na twee jaar geduld is het terug bijna zover. Herne maakt zich opnieuw op om tijdens het pinksterweekend zijn vele duizenden bezoekers te verwelkomen en het hen naar hun zin te maken. Het hoofdgerecht hierbij blijft de welbekende en alom geprezen jaarmarkt op pinkstermaandag 6 juni. Maar ook de dagen voordien is het centrum al de draaischijf voor pret en plezier. Met nog goed 15 dagen te gaan stond de jongste werkvergadering van het Jaarmarktcomité dan ook in het teken van ‘dubbelchecken’ en ‘aanpassen waar nodig’.

In hun lokaal ‘Bij Latjes’ was het dan ook behoorlijk druk. Onder de leiding van voorzitter Jean-Pol Demel en zijn luitenant Johann Rosier werd het draaiboek doorgelopen en werden de laatste details besproken. Jean-Pol Demel: “Het scenario mag dan wel berusten op een jarenlange ervaring, toch is iedere editie anders dan de andere. Een massa-evenement organiseren dat zich uittekent over verschillende dagen is niet iets dat zomaar tussen pot en pint zijn beslag krijgt. Voor het merendeel van onze comitéleden* is dit een activiteit waar zij jaar in jaar uit haast permanent mee bezig zijn. Corona zorgde er echter voor dat die continuïteit werd onderbroken. Dat maakte dat de voorbereiding van deze editie pas na nieuwjaar van start kon gaan. Voordien was immers nog niet volop geweten of corona al dan niet verder roet in het eten ging strooien. Door die onzekerheid werd beslist het fuifgedeelte en het eetfestijn links te laten liggen”.

De luiken van de Jaarmarkt

“De organisatorische luiken die de actieve comitéleden te harte nemen kunnen opgedeeld worden in 6 grote delen. Dit is vooreerst het vergaren van sponsoring en het drukken van het attractief reclameboekje. Omdat koken geld kost is dit een onderdeel waar alles mee staat of valt. Verder is en blijft Jaarmarkt Herne een sterke organisatie rond veeprijskampen. Voor velen een lust voor het oog maar organisatorisch een zware klus. Op nummer drie steken de contacten met de marktkramers de kop op. De inschrijvingen, de plaatstoekenningen, de opstellingen en de al dan niet bijkomende voorzieningen zijn slechts een paar onderdelen waar sommige van de leden wel enkele grijze haren aan over houden. Nog zo’n beladen luik zijn de nevenactiviteiten. Wie doet wat en wie staat waar is gemakkelijk op papier maar de dag zelf is dit niet altijd zo eenvoudig als het lijkt. Als voorlaatste luik duiken de nodige aanpassingen op de locatie en de oprichting van de tent op. En recent kwam daar ook nog het meer uitgebreide luik veiligheid bij. Niet zo arbeidsintensief maar wel rijk aan administratie en bijkomende vergaderingen”, geeft de voorzitter een inkijk in het organisatorisch reilen en zeilen van de Jaarmarkt.

Programma

Zo wordt ‘Jeirn’ met zijn Jaarmarkt tijdens het pinksterweekend dit jaar terug ‘the place to be’ voor allen en iedereen die houden van authenticiteit, afwisseling, ontspanning, vertier en vermaak. Verder valt er voor iedereen ook wel ergens een koopje te doen en is de kans groot dat je die verre vriend of kennis tegen het lijf loopt.

Dit jaar staan de fuiven en het eetfestijn op non-actief maar geen nood. Hun vervangers mogen er ook best zijn.
Op vrijdag 3 juni worden de tenten al vanaf 16 u opengezet voor iedereen die eventjes - na een al dan niet zware werkweek - wil komen ‘chillen’. Met ‘chillen’ bedoelt men dan tot rust komen, ontspannen of kletsen met vrienden met op de achtergrond een leuk streepje muziek met dansgelegenheid. Een meer uitgebreide bierkaart, foodtrucs en een cavabar zullen op dit Jaarmarkt-café heel zeker niet ontbreken.

Op zaterdagnamiddag 4 juni maakt het lokaal bestuur gebruik te maken van de grote tent. Dan worden alle 55-plussers uit de gemeente en daarbuiten uitgenodigd op een muzikale namiddag. Het zijn Frank Galan en Sanseveria die instaan voor het entertainment.  De inkom van 10 euro geeft naast een namiddag met dans en plezier ook recht op een vieruurtje met taart en koffie. Voor tickets en informatie één adres: carine.vandevelde@herne.be.

Op pinkstermaandag 6 juni  is er dan ‘de’ grootse jaarmarkt  met honderden standhouders, een prijskamp voor rundvee, een prijskamp voor schapen en een allround programma gesponnen rond het trekpaard met onder meer een nationale menwedstrijd voor enkel-, dubbel- en vierspan. De clubwedstrijd dan weer is een organisatie die, in het kader van levend erfgoed, geniet van provinciale steun. Ook staan er behendigheidswedstrijden op het programma ondersteund door de Trekpaardmenners.

Een uitzonderlijk aantrekkelijke tentoonstelling van de nieuwste landbouwmachines en allerlei attracties voor jong en oud langs het parcours en op de jaarmarktweide maken overigens mee dat Jaarmarkt Herne door de jaren heen zijn attractief landelijk en agrarisch karakter weet te behouden.

Meer dan 500 stands

Het succesrijk stramien van de jaarmarkt zelf wordt uiteraard ook deze keer aangehouden. Vanuit het centrum worden langsheen de Ninoofsesteenweg en de Edingsesteenweg evenals in de Stationsstraat over kilometers standen en standjes opgesteld. De feestweide langsheen de Ninoofsesteenweg dan weer  ontvangt ook deze keer, naast de prijskampen voor dieren, een ganse reeks attracties. Zo is er een speelweide voor grote en kleine kinderen evenals een optreden van het poppentheater Ja-Ja. Dat laatste staat voor een meespeel-kindershow met een mix van zang, dans, spel en komisch goochelen. De shows starten om 12u00 en om 13u30. Voor de sportieve kids staan op de feestweide een hindernissenparcours, een luchtberg, multiply-springkastelen, een benji-trampoline, een paardenmolen, waterball en andere kermisattracties opgesteld.

Knalafsluiter van het programma wordt een optreden in de feesttent van Bram en Lennert. Voor de helikoptervluchten zijn er inmiddels nu ook al tickets in voorverkoop te verkrijgen bij Electro Service Timmermans. Een vlucht van 10 minuten kost 50 euro.

Veiligheid

De jaarmarkt opent om 8u en sluit af om 17u. Zoals de voorgaande keren wordt ook nu niets onverlet gelaten rond de veiligheid. Zo worden er verschillende hulpposten van het Rode Kruis opgesteld. Het geheel wordt gecoördineerd vanuit het gemeentehuis, waar eveneens de commandoposten van de politie Pajottenland en van de brandweer van de zone Vlaams-Brabant West worden opgezet.

*Samenstelling Jaarmarktcomité:

Erevoorzitster :  Jacqueline Demel – Roland
Voorzitter:  Jean-Pol Demel
Ondervoorzitter : Leopold Dierickx (stichtend lid)
Secretaris, schatbewaarder: José Deschuyteneer
Coördinatie marktkramers : José Deschuyteneer  en Koen  Biesemans  
Coördinatie advertentieboek en attracties:  Johann  Rosier

Leden

Frank  Vandenbroeck
Albert en Cecile  Langhendries - Van Nijvel
Johnny  Van Cotthem
Alain en Kathleen Nerinckx - Vanderhaegen
Marc en Martine Somers - Timmermans
Patrick  Somers
Yves en Gerda Carels - Eylenbosch
Armand  Cools
Lieven en Maud Vermaele - Deschuyteneer 
Stefaan Paduart
Sara Rakuscek
Henk Carels
Koenraad Rosier

De voorbije maanden moest het Jaarmarktcomité jammer genoeg het overlijden betreuren van twee van zijn stichtende leden. Pierre Somers overleed op 23 juli 2021 en Joris Krikilion op 5 januari 2022.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 jun 2022
Godelieve Deschuyffeleer
Godelieve Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief