EDINGEN – Beurs van oude postkaarten en documenten opnieuw een voltreffer

C21

EDINGEN – Beurs van oude postkaarten en documenten opnieuw een voltreffer

Postkaartenbeurs_edingen_2023__6_
EDINGEN – Beurs van oude postkaarten en documenten opnieuw een voltreffer - Sebastien Delcampe, Eliane Debodt/Wees, Bernard Demeulder, Eric Van Hoeck en Christiane Ruyskart - © Deschuyffeleer
 
Postkaartenbeurs_edingen_2023__4_
EDINGEN – Beurs van oude postkaarten en documenten opnieuw een voltreffer - © Deschuyffeleer
 
Postkaartenbeurs_edingen_2023__1_
EDINGEN – Beurs van oude postkaarten en documenten opnieuw een voltreffer - © Deschuyffeleer
 
Postkaartenbeurs_edingen_2023__2_
EDINGEN – Beurs van oude postkaarten en documenten opnieuw een voltreffer - © Deschuyffeleer
 
Postkaartenbeurs_edingen_2023__3_
EDINGEN – Beurs van oude postkaarten en documenten opnieuw een voltreffer - © Deschuyffeleer
 
Postkaartenbeurs_edingen_2023__5_
EDINGEN – Beurs van oude postkaarten en documenten opnieuw een voltreffer - © Deschuyffeleer
 
Postkaartenbeurs_edingen_2023__7_
EDINGEN – Beurs van oude postkaarten en documenten opnieuw een voltreffer - © Deschuyffeleer
 

De jaarlijkse beurs van de Edingse PostkaartenKring/Cercle des Cartophiles Enghiennois in Le Foyer (Begijnhofstraat) was opnieuw een schot in de roos. De beurs in hartje Edingen genoot ook dit jaar van flink wat belangstelling. Met een volle zaal exposanten en een bestendige in en uit van bezoekers waren de organisatoren dan ook meer dan tevreden.

Zoals bij de vorige edities mocht de beurs rekenen op een toevloed van verzamelaars uit alle hoeken van het land met uiteraard een meerderheid uit Edingen en ook een ruime aanwezigheid vanuit de buurgemeenten uit het Pajottenland, de Denderstreek en de Zennevallei. Geen toeval als men weet dat zowel Edingen als een groot deel van de gemeenten uit het Pajottenland destijds deel uitmaakten van het ‘Oude Land van Edingen’, een verbond dat zich uittekende aan beide kanten van de huidige taalgrens.

PostkaartenKring Edingen

De tweetalige PostkaartenKring bestaat al ruim dertig jaar. Het was Max Adam die destijds de vereniging in het leven riep. De werking van de huidige vzw berust bij een 6-koppig bestuur onder de leiding van voorzitter Eliane Debodt/Wees. Zij wordt bijgestaan door secretaris Eric Van Hoeck, penningmeester Christiane Ruyskart, coördinator Bernard Demeulder, rekeningencommissaris Jacques Marcel en erelid Pol Leroy. Samen met een 50-tal leden verzorgen zij op jaarbasis, naast de jaarlijkse beurs, ook nog een vijftal ledenvergaderingen waarbij ieders laatste aanwinsten worden besproken en waar ook ruimte en tijd wordt besteed aan het uitwisselen van collectiemateriaal.

Het jaarprogramma voorziet ook in het realiseren van het jaarboek en het aanvullen van de clubinventaris. Het tot een goed einde brengen van die beide doelstellingen betekent voor het bestuur uiteraard een zware investering in tijd en energie.

Postkaarten verzamelen

Postkaarten verzamelen - met in het kielzog oude documenten - blijft, op twee items na, de derde plaats bekleden op gebied van populariteit als het aankomt op het verzamelen van allerlei zaken. Op de eerste plaats staat het verzamelen van postzegels en op de tweede plaats het verzamelen van muntstukken en bankbiljetten. Waarom mensen met zulk een verzameling beginnen? Voorzitter Eliane Debodt: “Voor sommigen is het nostalgie en begint het verzamelen met op zolder gevonden prentbriefkaarten of exemplaren die door reizende familieleden werden verstuurd. Anderen hebben een voorliefde voor geschiedenis, vreemde culturen of aardrijkskunde. Nog anderen verzamelen ansichtkaarten als souvenir van hun (verre) reizen”.

In het Frans spreekt men van cartophilie. Ook hier zitten Griekse woorden in, namelijk kaart en liefde. In het Frans ligt de nadruk dus meer op de liefde voor de kaart. Het Nederlands kent geen speciale term voor deze hobby. Men spreekt gewoon van postkaarten verzamelen en een postkaartenverzameling.

Rommelmarkten en tweedehandswinkels

Voor het ontdekken van oudere postkaarten moet je dan weer op rommelmarkten of in tweedehandswinkels zijn. Vaak vind je hier dozen vol postkaarten die mensen bij oma of opa op zolder hebben gevonden. Wat voor de ene waardeloze rommel is, kan voor de andere een ware schat zijn. En wanneer je er iets van kent, kan je soms waardevolle postkaarten op de kop tikken voor een prikje.

De eerste officiële postkaart

Alle geraadpleegde bronnen zijn het erover eens dat het de 1ste oktober 1869 zou geweest zijn waarop Oostenrijk-Hongarije een "Gruss aus Wien" publiceerde en zo de eerste officiële postkaart zou gelanceerd hebben. De directeur van de Oostenrijkse Post, Emmanuel Hermann, was er de promotor van.

In België dan weer treft men vrij vaak vanaf 1894 gefotografeerde postkaarten aan. De kaarten van daarvoor zijn merkelijk zeldzamer en betreffen alleen de grote steden.

Sébstien Delcampe

Iedereen die met verzamelen te maken heeft kent de website ‘www.delcampe.net’ als ‘de’ gespecialiseerde website voor verzamelaars. Met een aanbod van meer dan 73 miljoen items die te koop worden aangeboden behoort de site dan ook tot de ‘incontournables’. Je vindt er bijna alles wat kan worden verzameld. De prijzen op Delcampe worden bepaald door de wet van vraag en aanbod.

De PostkaartenKring Edingen gaat dan ook bijzonder prat op het lidmaatschap van Sebastien Delcampe, de oprichter, eigenaar en CEO van die grootste marktplaats voor verzamelaars. 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 feb 2023
Godelieve Deschuyffeleer
Godelieve Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief