GALMAARDEN - Bij de Galmaardse bevolking groeit een onveiligheidsgevoel en dat heeft te maken met vandalisme en DRUGS

C21

GALMAARDEN - Bij de Galmaardse bevolking groeit een onveiligheidsgevoel en dat heeft te maken met vandalisme en DRUGS

Editie_galmaarden_boom_flieterkouter_2__kopie_
In de Flieterkouter werd in tal van wagens ingebroken.- Foto Marc Colpaert
 

Tijdens de jongste gemeenteraad werd er verteld, dat de gemeente Galmaarden steeds meer een draaischijf wordt, voor de drugshandel in onze regio. Wij verschoten even en met mij, u ook waarschijnlijk. Blijkbaar is Galmaarden de zwakke schakel en daar profiteren sommige mensen uit Edingen, Ninove en Geraardsbergen van, die in Galmaarden hun drugs willen verhandelen of aankopen. Vooral de tuin van het Baljuwhuis en nog tal van andere plaatsen zijn in trek. Pijnpunt de politie heeft door het gebrek aan manschappen, slechts één wagen op de baan tijdens de nacht en dat is te weinig. 

 
Heel wat mensen waren verrast toen de N-VA  tijdens de gemeenteraad het drugsprobleem in Galmaarden even wou aankaarten.  Blijkbaar zijn er tal van plaatsen in Galmaarden, die erg geliefd zijn bij drugsgebruikers en of drughandelaars. "Vooral dan het Baljuwhuis en de tuin van het Baljuwhuis, maar ook de parkings van de begraafplaatsen in Galmaarden en Vollezele en de omgeving van het Robijnbos in Vollezele zijn de afspreekplaatsen", zo vertelde de N-VA. Wij laten ze even aan het woord.
 
"Wij kunnen er al een tijdje niet omheen kijken, maar bij de Galmaardse bevolking groeit een onveiligheidsgevoel. Denk maar aan:
 
- vernieling van het bushokje boven op de Congoberg
- vernieling (alweer) van het bushokje in de Bakkerstraat
- vernieling van het bushokje in de Molenstraat
- vernielde deuren van de kapel hoek Bakkerstraat en Repingenstraat
- inbraak en gebruik van voertuigen uit de gemeenteloods
- de meldingen van de verschillende sportclubs op het gemeentelijk sportplein over hangjongeren (dikwijls van buiten de gemeente) met softdrugsgebruik
- de problemen met jong-volwassenen van buiten de gemeente op de site rond De Notelaar
- inbraak en vandalisme Schutterslokaal tuin van het Baljuwhuis (oa enkele bogen zijn verdwenen)
- onveiligheidsgevoel in de tuin van het Baljuwhuis door jongeren die openlijk soft-drugs gebruiken.
- inbraken in de Statiestraat en de Modrielaan in Tollembeek
- inbraken in heel wat wagens in de Flieterkouter
 
 
En de N-VA gaat verder. "De meest gekende afspraakplaatsen, rond drugsverkoop in onze gemeente, zijn onder andere: de parking van het kerkhof in Galmaarden, parking kerkhof Vollezele, Robijnbos Vollezele, parking sportplein Galmaarden, tuin Baljuwhuis, Marktplein Galmaarden, en dan waarschijnlijk nog heel wat andere plaatsen, waar we vandaag geen weet van hebben. Als N-VA fractie zijn we enorm bezorgd over deze toenemende vorm van licht tot zwaar vandalisme, gebruik van maar ook verkoop van soft-drugs, auto-inbraken en diefstallen in huizen. 
Als N-VA fractie merken wij op dat de naburige politiezones, binnen hun steden ervoor zorgen, dat er een lik-op-stuk beleid is. En dat er hierdoor een verschuiving is van deze  overlastbezorgers, naar 'veiliger oorden', en ze daardoor onze gemeente opzoeken. De veelvuldige controles en effectieve opvolging van strafbare feiten in zowel Ninove, Geraardsbergen als Edingen, zorgen er dus voor dat de mensen, die illegale soft- en andere drugs willen verhandelen, zich als het ware welkom voelen in Galmaarden, Tollembeek en Vollezele. Dit gekoppeld aan eventueel vandalisme en inbraken. De eerder genoemde afspreekplaatsen binnen onze gemeente zijn voor de criminele handelaars, een mooie en makkelijke oplossing. Vanuit alle drie bovengenoemde steden, ligt Galmaarden centraal, makkelijk bereikbaar en vooral zonder veel controle van politie.
 
Natuurlijk vinden wij ook dat de politiezone Pajot hun uiterste best doet om ook hier de excessen van ontspoorden in te tomen. Maar het gegeven, dat er in het weekend vaak maar 1 patrouillewagen is voor de gehele (uitgestrekte) zone, weten zij ondertussen ook al in de naburige steden. Met alle gevolgen vandien. Daarom vinden wij dat er op bepaalde risicoplaatsen, zowel gerichtere controles als veiligheidscamera's nodig zijn. Eens onze gemeente de reputatie krijgt van strenge gemeente, zal dit al een deel van het probleem oplossen. Maar zoals eerder gezegd zijn wij ook niet blind voor de veranderende maatschappij en bijwijlen respectloze houding van bepaalde burgers.
 
 

  

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 jun 2023
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief