UNIZO Vlaams-Brabant Brussel pleit voor meer duale leerplekken
![Unnamed__4_](/small_pictures/0013/8040/unnamed__4_.png?1739570494)
De Week van Duaal Leren - 17 tot 21 februari 2025. Duaal leren wint terrein als opleidingsvorm, maar Vlaams-Brabant blijft achter met slechts 518 jongeren in een duaal traject. Ter vergelijking: Oost-Vlaanderen telt dit schooljaar 1.097 jongeren die voor de opleidingsvorm kiezen, de provincie Antwerpen 1.602. Het Brussels Gewest kent een stijging van 44% naar 276 duale leerlingen.
Een volwaardige leervorm, geen laatste redmiddel
"Duaal leren is geen laatste redmiddel voor jongeren die niet aarden in het klassieke onderwijssysteem. Het is een volwaardige en toekomstgerichte leervorm", aldus Elke Tielemans, directeur van UNIZO Vlaams-Brabant & Brussel. "Jongeren combineren het beste van twee werelden: de theorie van de schoolbanken met ervaring op de werkvloer. Zo ontwikkelen ze verantwoordelijkheidszin en zelfvertrouwen en leren ze vanaf dag één hoe het er in een echte werkomgeving aan toegaat."
Ook voor kmo’s biedt duaal leren aanzienlijke voordelen. Het zorgt dat ondernemers passie en beroepstrots kunnen bijbrengen en jongeren kennis vanuit de school binnenbrengen in het bedrijfsleven. Het helpt ondernemers daarnaast toekomstig talent aantrekken. Zo toont het VDAB-rapport dat slechts 5,8% van de jongeren die een duaal traject volgden werkloos is na een jaar, tegenover 17,4% in het deeltijds beroepsonderwijs.
De juiste match tussen opleidingen en bedrijven
Een van de grootste uitdagingen is de match tussen het opleidingsaanbod en de noden van het bedrijfsleven. “Vandaag zien we opleidingen die onvoldoende aansluiten op de markt, waardoor afgestudeerden moeilijk werk vinden. Bovendien geven scholen aan dat ze in bepaalde sectoren steeds moeilijker leerwerkplekken vinden. Een nauwere samenwerking tussen scholen en bedrijven kan dit verbeteren", benadrukt Elke Tielemans.
“Het leeft wel eens dat jongeren na het afstuderen (nog) niet de juiste skills bezitten. Als ondernemer heb je dan twee opties. Je accepteert dit en leert hen de zaken na aanwerving, of je investeert al tijdens de schoolperiode in hun ontwikkeling. Het verschil is dat je bij de 2de optie heel wat tijd wint", stelt Elke Tielemans.
Minder administratie, meer kansen
Momenteel volgen zo’n 5.400 jongeren in Vlaanderen en Brussel een duale opleiding. UNIZO wil dit cijfer fors verhogen; naar 30.000 tegen 2030. "Sommige bedrijven haken af door de administratieve last. Een vereenvoudiging van procedures kan meer ondernemers overtuigen om jongeren op te leiden. Hoe beter en meer we deze opleidingsvorm organiseren, hoe sterker onze arbeidsmarkt zal worden", besluit Elke Tielemans.
Zoeken
Meer Nieuws
Marc Colpaert | 17 jan 2025
Marc Colpaert | 10 jan 2025
Marc Colpaert | 10 jan 2025
Marc Colpaert | 25 dec 2024
Marc Colpaert | 22 dec 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures