PEPINGEN / SINT-GENESIUS-RODE / REGIO - Meer dan 12.000 deelnemers voor eerste Gordelfestival

C21

PEPINGEN / SINT-GENESIUS-RODE / REGIO - Meer dan 12.000 deelnemers voor eerste Gordelfestival

Gordelfestival_2013_p200

Meer dan 12.000 mensen hebben deelgenomen aan het allereerste Gordelfestival. Voor deze eerste editie zetten organisatoren vzw ‘de Rand’, Bloso en de provincie Vlaams-Brabant in op nieuwe locaties en een gevarieerd sportief en muzikaal aanbod. Onder andere de fietslus van 115 kilometer in de Vlaamse Rand, de mountainbikeparcours in Pepingen, het sportaanbod in Hofstade en optredens van Kapitein Winokio en Café Flamand waren de blikvangers op het programma.

Begin dit jaar besliste de Vlaamse regering dat er een opvolger kwam voor de ‘klassieke’ Gordel, het gezins- en sportevenement in de Vlaamse rand dat 32 jaar lang succesvol werd georganiseerd. In juni werd het Gordelfestival voorgesteld: het sportaanbod werd uitgebreid met toerisme, muziek en cultuur. Het evenement werd gespreid over twee dagen.
Het Vlaams karakter blijft een aandachtspunt van het Gordelfestival. In de rand- en de faciliteitengemeenten wordt er nog steeds gewandeld en gefietst. De gemeenschapscentra van vzw ‘de Rand’ zijn actief aanwezig als rust- en terraspunten met muzikale animatie voor de deelnemers.
Het Gordelfestival deed vandaag in totaal 27 gemeenten aan. De organisatoren zijn tevreden over het verloop van deze eerste editie. “Het Gordelfestival heeft alle troeven om uit te groeien tot hét nieuwe Vlaamse evenement in de Groene Gordel”, zegt Eddy Frans, directeur van vzw ‘de Rand’.
Vlaams minister van Sport Philippe Muyters en Vlaams minister van Toerisme en Vlaamse Rand Geert Bourgeois waren vanochtend bij de start in Huizingen. Philippe Muyters waagde zich er aan een tochtje handbiken met paralympisch atleet Wim Decleir. Federaal minister Koen Geens startte er een van de fietstochten. Later op de dag testte de ministers Bourgeois en Muyters hun fysieke conditie in het sportdorp in Hofstade.
Cijfers
Op vrijdag opende het Gordelfestival met goed 1.000 muziekliefhebbers die genoten van de optredens van vier Nederlandstalige artiesten (Senne Guns, Walrus, Axl Peleman en de Nieuwe Snaar) in het provinciedomein Huizingen.
Zondag werden 11.413 deelnemers geteld op de wandel- en fietsparcours en de sport- en muziekanimaties op de verschillende locaties:
- Trefpunt Bloso-centrum Hofstade: 6.278 deelnemers
- Trefpunt provinciedomein Huizingen: 2.283 deelnemers
- Focusgemeente Pepingen: 2.290 deelnemers
- Gemeenschapscentra vzw ‘de Rand’: 562 deelnemers.
Vóór het Gordelfestival kochten 2.582 deelnemers hun ticket via de website of via de verschillende voorverkooppunten.
Programma
In trefpunt Hofstade lokten de fietstochten en het sport- en bewegingsdorp veel bezoekers. In de namiddag zond Radio 2 er Het Muziekcafé uit met optredens van Will Tura, Gunther Neefs en Jelle Cleymans. Op dit moment wordt het Gordelfestival in Hofstade afgesloten met een show van Café Flamand met Peter Van de Veire en Miguel Wiels.
In focusgemeente Pepingen kwamen bijna 400 mountainbikers aan de start van het parcours Pepingen offroad. Ook het kunstparcours PEP-IN-GEN kon op veel belangstelling rekenen.
In trefpunt Huizingen stond Kapitein Winokio op de planken. Verschillende Vlaamse sportfederaties zorgden in Huizingen voor sportinitiaties en –demonstraties.
De blikvanger in de gemeenschapscentra in de Oostrand van Brussel was de Muzikale Zoniënwandeling. Onderweg waren er optredens van o.a. The Jacquelines en Buurman.
In Kraainem, Sint-Genesius-Rode en Pepingen kon je meedoen met Festival on Sports Tour, een project van het Festival van Vlaanderen-Brussel, dat klassieke muziek en hippe sporten zoals trial bike en rope skipping samenbrengt.
Een veilig Gordelfestival
Het Gordelfestival kan rekenen op de ervaring van de voorbije edities van De Gordel wat betreft veiligheid, bewegwijzering en coördinatie met betrokken gemeenten en hulpdiensten. Alle betrokken gemeenten verleenden toestemming voor de doortocht van de parcours. Diensten voor medische hulp en ordehandhaving werden gecoördineerd vanuit de twee trefpunten in Huizingen en Hofstade. Vandaag werden 80 deelnemers verzorgd. Het nieuwe evenement bleef gespaard van grote moeilijkheden. Enkel in Sint-Genesius-Rode dienden spijkers opgeruimd te worden op het parcours van de 115 km.
Geniet nog langer van het Gordelfestival
Bij deze eerste editie van het Gordelfestival werd de Groene Gordelroute door de provincie Vlaams-Brabant in de kijker gezet. Het hele jaar door kun je deze fietsen en combineren met een langer verblijf. Deze route werd ter gelegenheid van het eerste Gordelfestival opnieuw op kaart gezet, samen met alle verblijfsmogelijkheden en toeristische attracties in de regio.
Meer informatie: www.gordelfestival.be
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 sep 2013
Gerrit Achterland
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief