DILBEEK / REGIO - Boekentrolley doet mee aan de Groote Oorlog

C21

DILBEEK / REGIO - Boekentrolley doet mee aan de Groote Oorlog

Editiepajot_dilbeek_groote_ooorlog_foto_ingezonden
ingezonden

Met het thema ‘De Eerste Wereldoorlog’ doet boekentrolley mee aan honderd jaar Groote Oorlog. Het succesvolle initiatief waarbij een themakoffer op wieltjes gratis door leerkrachten kan worden ontleend in alle bibliotheken van de regio Pajottenland en Zennevallei, heeft er een grote broer bij. Er waren al boeken rond onder meer ‘Herfst en bos’, ‘Sint en Kerst’ en ‘Boerderij’ die als pakket in de klas worden gebruikt. In september 2012 werd dan in samenwerking met de Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei de themacollectie ‘Graven naar vroeger’ voorgesteld.

En nu is er dus de boekentrolley ‘De Eerste Wereldoorlog’, bestemd voor kinderen tussen acht en twaalf, van het derde tot het zesde leerjaar lager onderwijs.
Bijna honderd jaar geleden vertrokken een boel jongens opgewekt naar het front. Fier om hun land te mogen verdedigen tegen ‘de ander’ en vol zelfvertrouwen dat de strijd niet lang zou duren. Pas na vier lange jaren oorlog zwegen eindelijk de wapens. Welke vonk zorgde voor een conflict waarbij de hele wereld werd betrokken? Welke allianties en bondgenootschappen betraden het slagveld? Welk effect had de oorlog en de bezetting op het dagelijks leven? Waarom is het belangrijk om deze periode te herdenken? Het zijn slechts een aantal vragen die via de boekentrolley in de klas kunnen worden aangekaart.
Deze lees- en kijkboeken laten de leerlingen op verschillende manieren kennis maken met de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog; door spannende en ontroerende verhalen, foto’s en prenten. Een vader die vermist wordt, een gezin op de vlucht en het leven als soldaat zijn maar enkele van de onderwerpen die aan bod komen. Er is ook aandacht voor kinderen die vandaag nog met de gevolgen van oorlog worden geconfronteerd: getuigenissen uit Kongo, Afghanistan, Palestina enz. Op die manier wordt de link met hun eigen leefwereld gelegd. De non-fictie boeken, zowel voor jongeren als het ouder publiek, bezorgen de leerkrachten noodzakelijke achtergrond en illustratiemateriaal.
PRAKTISCH:
De boekentrolley ‘De Eerste Wereldoorlog’ kan door scholen in de bibliotheken van de volgende gemeenten ontleend worden: Affligem, Dilbeek, Ternat, Liedekerke, Gooik, Sint-Pieters-Leeuw, Roosdaal, Lennik, Pepingen, Herne, Galmaarden, Sint-Genesius-Rode, Halle en Beersel. De ontlening is volledig gratis, de boekentrolley wordt na reservatie door de bibliotheek in de scholen van dezelfde gemeente geleverd en opgehaald. Voor de specifieke ontleningsvoorwaarden en reservatie kan je bij de desbetreffende bibliotheek terecht.
Doelgroep: de 2e en 3e graad lager onderwijs.
Inhoud: een diverse verzameling van een 20-tal boeken en een dvd, die het thema ‘De Eerste Wereldoorlog’ en conflict tot bij kinderen brengt.
Beschikbaar vanaf: de maand oktober.
De boekentrolley is een initiatief van Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei i.s.m. het regionaal bibliotheekoverleg Pajottenland & Zennevallei. Voor vragen kan u terecht bij karen@erfgoedcelpz.be  (erfgoedcel Pajottenland Zennevallei) of de bibliotheek in uw gemeente.

www.erfgoedcelpz.be

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 okt 2013
Gerrit Achterland
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief