Wateroverlast Molenbeekvallei in BERSEL en SINT-GENESIUS-RODE wordt aangepakt

Wateroverlast Molenbeekvallei in BERSEL en SINT-GENESIUS-RODE wordt aangepakt

Aaaawateroverlast_molenbeek
Foto Bart Devillé
 

 Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw investeert bijna 4 miljoen euro tegen wateroverlast in de Molenbeekvallei-een van de mooie plekken dicht bij Brussel- in Beersel en Sint-Genesius-Rode.

Extreme weeromstandigheden, de klimaatopwarming en de toenemende betonnering spelen de vallei de laatste jaren parten. Geregeld stonden de dorpskernen van Sint-Genesius-Rode en Alsemberg onder water, net als andere zones in de onmiddellijke omgeving van de Molenbeek, zoals de Herisemmolen, de wijk Gravenhof en de industriezone in Lot.

Joke Schauvliege keurde daarom het landinrichtingsplan voor de Molenbeekvallei goed. Dat totaalplan wordt de volgende jaren op het terrein gerealiseerd. Haar administratie, de Vlaamse Landmaatschappij, zal de stuwende kracht zijn achter het plan, maar de maatregelen worden gerealiseerd in samenwerking met beide gemeenten, de provincie, andere Vlaamse overheidsdiensten en de Europese Unie.

Het plan bevat heel wat maatregelen, verdeeld over negen verschillende deelzones vanaf de bron van de Molenbeek in het Zoniënwoud tot de monding in de Zenne. De verschillende maatregelen moeten de wateroverlast in de streek aanzienlijk verminderen, maar hebben ook aandacht voor de andere kwaliteiten van de Molenbeekvallei. Met de opmaak van de plannen is begin 2014 gestart.

Een brede visie voor de open ruimte in de Molenbeekvallei is uitgemond in uitvoerig overleg met de verschillende mogelijke partneroverheden en zo kreeg het landinrichtingsplan voor de Molenbeek stilaan vorm. Het totale project zal bijna 8 miljoen euro kosten. Minister Joke Schauvliege neemt daarvan bijna 4 miljoen voor haar rekening uit het budget voor landinrichting (3,2 miljoen euro), het Agentschap voor Natuur en Bos (0,4 miljoen euro) en de Vlaamse Milieumaatschappij (0,16 miljoen euro). Andere financierende partners zijn de provincie Vlaams-Brabant (1,5 miljoen euro), de gemeente Beersel (1,4 miljoen euro), de gemeente Sint-Genesius-Rode (0,8 miljoen euro en het vormingscentrum Destelheide (0,08 miljoen euro) en de Europese Unie (0,35 miljoen euro). De eerste spadesteek wordt in het najaar van 2018 verwacht.

 

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 apr 2017
Hugo Devillé
Bart Devillé
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief