REGIO -Eigen Justitiehuis Halle-Vilvoorde

REGIO -Eigen Justitiehuis Halle-Vilvoorde

Ben-weyts-c-id_wouter-van-vooren-2
Ben Weyts zorgt voor Justitiehuis Halle-Vilvoorde
 

 

Het arrondissement Halle-Vilvoorde krijgt een volwaardig justitiehuis. De Vlaamse regering komt daarmee tegemoet aan een reeds lang bestaande vraag.

Al jaren klinkt in het arrondissement Halle-Vilvoorde de roep naar een eigen justitiehuis. Wie in een van de 35 gemeenten in Halle-Vilvoorde betrapt wordt op het plegen van een misdrijf en daarvoor ook vervolgd wordt, moet zich daarvoor verantwoorden voor de correctionele rechtbank in Brussel. En niet alle rechters daar treden even streng en doortastend op. Er is duidelijk een vereschil in  beoordeling tussen Brussel en Vlaanderen.

Onder meer het Toekomstforum van Halle-Vilvoorde, dat de burgemeesters uit het arrondissement groepeert, vraagt reeds lang om hier komaf mee te maken in de vorm van een eigen justitiehuis met eigen rechtbanken.

Tijdens de Commissie voor Brussel en de Vlaamse Rand maakte Vlaams minister Ben Weyts (N-VA), bevoegd voor de Vlaamse Rand, het nieuws bekend. Ieder jaar wordt er een miljoen euro voor uitgetrokken. “Ik heb dit samen met verschillende collega’s uit Vlaams-Brabant kunnen binnenhalen tijdens de regeringsonderhandelingen”, zegt minister Weyts. “Dit is een oude eis uit onze streek die nu eindelijk wordt ingewilligd door deze Vlaamse regering. We hebben er een specifiek en substantieel budget van vijf miljoen euro voor vrijgemaakt, zodat Halle-Vilvoorde eindelijk een volwaardig Justitiehuis krijgt.”

Het eigen justitiehuis moet er voor zorgen dat het vervolgingsbeleid van het parket Halle-Vilvoorde en de uitgesproken straffen meer in eenzelfde lijn liggen. Vijf jaar geleden zag het parket Halle-Vilvoorde het levenslicht na de splitsing van het gerechtelijk arrondissement Halle-Vilvoorde. Het aantal dossiers en dagvaardingen voor de rechtbank steeg, maar het gevoel bestond dat er door de correctionele rechtbanken in Brussel niet genoeg gevolg aan werd gegeven.

Vorig jaar zijn in Halle, Asse en Vilvoorde wel zogeheten antennes van het Justitiehuis Brussel opgericht. Slachtoffers kunnen er terecht voor ondersteuning doorheen de gerechtelijke procedure. In justitiehuizen worden ook veroordeelden opgevolgd om onder meer na te gaan of ze de opgelegde werkstraffen of voorwaarden wel naleven. Maar die zogeheten ‘bijhuizen’ van het Justitiehuis in Brussel volstaan volgens Weyts niet. “Halle-Vilvoorde heeft een heel ander karakter dan de grootstad Brussel en staat ook op het vlak van criminaliteit en Justitie voor heel andere uitdagingen”,zegt hij.

Het is nog niet uitgemaakt waar het nieuwe justitiehuis komt en hoe het precies wordt ingevuld.

 

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 nov 2019
Roger Swalens
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Roger Swalens | 01 okt 2020

archief