REGIO - Koestersoorten Brabantse Wouden in Provinciehuis

REGIO - Koestersoorten Brabantse Wouden in Provinciehuis

Ezgif-3-bf32501c8c4f
Provincie Vlaams-Brabant©
 

Eind vorige week  plaatsten de provincie Vlaams-Brabant en kunstenaar Kristof Morel vier glasramen van koestersoorten in de inkomhal van het Provinciehuis in Leuven. Het zijn reproducties van de originele kunstwerken die tot vorig jaar te bezichtigen waren in het Zoniënwoud. Ze brengen de visie op de ontwikkeling van dit gebied onder de aandacht. De kunstwerken zijn nog tot mei te bezichtigen in het Provinciehuis. Daarna maken ze een rondreis langs overheidsgebouwen van het Brussels Gewest, Vlaanderen en Europa.

 Aan de vier Vlaams-Brabantse poorten van het Zoniënwoud, in Tervuren, Overijse, Hoeilaart en Sint-Genesius-Rode, werden in 2018 vier kunstzinnige natuurinstallaties geplaatst.

“Vier van onze koestersoorten, het Vliegend Hert, de Weerschijnvlinder, de IJsvogel en de Vroedmeesterpad, werden door kunstenaar Kristof Morel in immense glas-in-lood ramen gegoten. Ze staan symbool voor de rijkdom aan biodiversiteit in het Zoniënwoud, die we willen versterken”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu. “De kunstwerken trokken ook heel wat toeristen naar het Zoniënwoud”, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor toerisme. “De glasramen die nu in het Provinciehuis worden opgehangen zijn kleinere reproducties van de originele glasramen”.

De vier kunstwerken zijn tot mei in de inkomhal van het Provinciehuis te bezichtigen. Daarna reizen ze verder naar de dienst leefmilieu van het Brussels Gewest in het Tour & Taxis-gebouw, de Vlaamse Overheid in het Herman Teirlinckgebouw en het Europees Parlement.

“De bedoeling van deze tentoonstelling is om de gebiedsvisie op het Zoniënwoud,  die we momenteel aan het uitwerken zijn via het strategisch project Horizon+, uit te dragen door de betrokken overheden, zijnde Vlaams-Brabant, Brussel, Vlaanderen en Europa”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor economie en ruimtelijke planning.

Horizon+ is een samenwerkingsverband tussen de provincie Vlaams-Brabant, Natuurinvest, het Agentschap Natuur en Bos, Regionaal Landschap Dijleland en de gemeenten Overijse, Hoeilaart, Sint-Genesius-Rode en Tervuren met financiële steun van het Vlaamse departement Omgeving.
Het strategisch project Horizon+ wil de relatie tussen het Zoniënwoud en de vier handelskernen van Tervuren, Overijse, Hoeilaart en Sint-Genesius-Rode versterken.

De provincie Vlaams-Brabant heeft de ambitie om, in het gebied van de 'Brabantse Wouden', het Zoniënwoud te verbinden met het omliggende blauwgroene netwerk van de Voer-, Molenbeek-, en IJsevallei. De nadruk ligt op het realiseren van een groot aantal natuurverbindingen en de uitbouw van de poorten tot het Zoniënwoud in relatie tot sterke dorpskernen.

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 feb 2020
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 26 feb 2021

archief