BEERSEL HALLE RODE - 97% van de aangemelde leerlingen voor het secundair onderwijs (1A) krijgt voorkeurschool toegewezen

BEERSEL HALLE RODE - 97% van de aangemelde leerlingen voor het secundair onderwijs (1A) krijgt voorkeurschool toegewezen

Logo_halle_

De afgelopen weken konden ouders hun kind aanmelden voor het eerste jaar secundair in een Halse school. Dat gebeurde voor het eerst via een nieuw online platform, dat maar liefst 66 scholen uit de ruime regio bundelt.De resultaten van het aanmelden werden bekend gemaakt op donderdag 7 mei.  

Voor de hogere jaren van het secundair en het buitengewoon onderwijs gebeuren de inschrijvingen niet via dit systeem.  In onze regio namen alle secundaire scholen van Halle, Beersel en Sint-Genesius-Rode deel. We telden in totaal 1.219 aanmeldingen voor onze regio. Daarvan gebeurden 1.121 aanmeldingen voor 1A en 98 aanmeldingen voor 1B. In het eerste jaar A ligt de nadruk op een brede basisvorming voor iedereen, hier melden zich alle leerlingen die een getuigschrift basisonderwijs behaald hebben. Het eerste jaar B richt zich meer tot de leerlingen die nog niet alle leerstof uit de lagere school verworven hebben.  

De resultaten van deze aanmeldingen zijn nu bekend. Maar liefst 1.080 kinderen of 97% van de aangemelde leerlingen voor 1A kreeg een plaats in een voorkeurschool toegewezen. Helaas kregen 41 kinderen voor 1A tot nu toe nog geen toewijzing. Alle kinderen die een aanmelding voor 1B registreerden vonden wel een plekje.  De ouders kregen op donderdag 7 mei een e-mail met het resultaat van de aanmelding toegestuurd. Met het verkregen ticket kunnen ouders hun kind inschrijven in de toegewezen school van 13 mei tot 5 juni. Gelet op de huidige corona-maatregelen is het tot 17 mei alvast niet mogelijk om fysiek naar de school te gaan voor de inschrijving. Ouders kunnen op de website van de school lezen hoe ze kunnen inschrijven.  Wie nergens werd toegewezen, staat voorlopig op een wachtlijst. Naarmate de inschrijvingen gebeuren zullen er nog verschuivingen gebeuren op de wachtlijsten, waardoor deze korter worden en leerlingen op de wachtlijst mogelijks toch nog kunnen inschrijven.  

De vrije inschrijvingen starten op 13 mei om 9u. Ouders kunnen vanaf dan vrij inschrijven in een school naar keuze, voor zover daar nog vrije plaatsen zijn.   Het blijft het doel van het stadsbestuur om zoveel mogelijk leerlingen te kunnen inschrijven in hun school van eerste keuze. De toepasselijke Vlaamse wetgeving laat momenteel helaas niet toe om bij de toewijzing een onderscheid te maken op basis van de woonplaats. In het basisonderwijs kan dat wél.

Het stadsbestuur heeft in het verleden aan de Vlaamse minister van onderwijs gevraagd om ook in het secundair toch toe te laten om bijvoorbeeld 50% van de plaatsen bij voorrang op basis van woonplaats toe te kennen, maar dat idee is niet gevolgd. Nochtans zijn hier volgens het stadsbestuur alleen maar voordelen aan: minder impact op de mobiliteit en bij minder kinderen een negatieve emotionele impact als ze niet aan hun school van eerste keuze toegewezen worden.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 mei 2020
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Roger Swalens | 01 okt 2020

archief