REGIO - Week van het Bos 2020 komt er aan

C21

REGIO - Week van het Bos 2020 komt er aan

Weekbos
©Natuur en Bos
 

Bossen in Pajottenland & Zennevallei: beleef, geniet, ravot en ... plant!

Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei organiseert tal van activiteiten tijdens de Week van het Bos

Bossen zijn de groene longen van onze planeet, maar ook onmisbare leef- en rustplekken voor mens en natuur. Reden te over om ze tijdens de Week van het Bos, een initiatief van Agentschap Natuur en Bos, een week lang in de schijnwerpers te plaatsen. Van 11 tot en met 18 oktober ‘ravot je je rot’ in de bossen, ook in het Pajottenland en de Zennevallei.

Regio Pajottenland & Zennevallei is niet stevig bebost. Toch zijn er relatief grote bossen zoals Hallerbos, Ter Rijst, Kasteeldomein Gaasbeek en bossen rond de Markvallei. Elk stukje bos, groot of klein, is belangrijk. Daarom zetten we ze met plezier in de kijker met coronaproof activiteiten en andere acties.

 Buitenspeeldag in Halle

Ga los in het Zavelbos en kom op woensdag 14 oktober vanaf 13 uur ravotten tijdens de Buitenspeeldag. Deze dag boordevol avontuurlijke activiteiten vindt plaats in en rond de Zavelput (Drasop te Buizingen). Tussen 13u en 17.30u kan je hier proeven van allerhande activiteiten, zoals boomklimmen, blotevoetenpad, moddermannetjes maken, sport en spel, de natuur als apotheek, kampen bouwen, archery tag, deathride ... Ook kan je die namiddag genieten van de hilarische voorstelling van de mannen van B.V. Natuur. Ze hebben de meest efficiënte oplossing van het klimaatprobleem gevonden. Met hun koddige kraanwagen bouwen zij in een half uur een grote, dikke boom. De mannen gaan vol energie aan het werk, spelend als twee jonge honden. Dit leidt tot pijnlijke slapstick, een onhandige samenwerking en een dancebattle tijdens het schaften. 

Inschrijven via www.jonginhalle.be

 Dag van het Zoniënwoud in Sint-Genesius-Rode

Beleef het Zoniënwoud op zondag 18 oktober. Een hele dag lang kan je deelnemen aan fietstochten, wandelingen met of zonder gids, activiteiten voor kinderen ...
Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei is samen met de partners van Plan Vliegend Hert aanwezig aan de Middenhut in Sint-Genesius-Rode, één van de acht toegangspoorten van het Zoniënwoud. Wil je weten hoe we het Zoniënwoud met het Hallerbos verbinden? Hoe je van je eigen tuin een klein natuurparadijs maakt? Of ga je liever op ontdekking tijdens de superleuke kinderwandeling?  Ontdek het bos en het laat je nooit meer los! 

Het volledige programma (met inschrijfmogelijkheid): www.dagvanhetzonienwoud.be.

 Infoavond Boom zoekt bos en bos zoekt grond in Lennik

Heb je ergens een stuk grond liggen in het Pajottenland dat je graag zou bebossen? Of wil je graag bebossen en ben je op zoek naar een terrein? Kom dan zeker je oor te luister leggen op de infoavond in Ons Huis in Lennik op donderdag 15 oktober. Je leert er alles over de meerwaarde van bossen (economisch, ecologisch en sociaal), we nemen je mee op een wandeling doorheen de veelheid aan subsidies en andere financiële tegemoetkomingen en de vergunningen, je kan kennismaken met initiatieven voor meer bos in het Pajottenland en enkele Pajotten getuigen vol passie over hun eigen bebossingsprojecten. Deze infoavond is een organisatie van gemeente Lennik in samenwerking met het project Opgewekt Pajottenland en Steunpunt Bos, voor alle inwoners van het Pajottenland.

Inschrijven verplicht via sp.pajottenland@vlaams-brabant.be 

 Ruil je oude gsm, tablet of lap-top voor meer bos in het Pajottenland

Heb je ook nog ergens een oude gsm, tablet of lap-top liggen én wil je graag meer bos in de regio? Dan komt dit goed uit, want het strategisch project Opgewekt Pajottenland pakt uit met het project gsm-inzamelproject ‘meer bos voor iedereen’. Vanaf 1 november vind je op 60 plaatsen in de regio, waaronder in alle gemeentehuizen, inzamelboxen. Ook scholen en bedrijven worden opgeroepen om massaal deel te nemen. Jouw afgedankte gsm wordt ingeruild voor een nieuwe boom in het Pajottenland. Mooi toch? Voor de actie slaan we de handen in elkaar met Natuurpunt, Recupel, Curieus en Steunpunt Bos. Het principe is simpel: één werkende gsm, tablet of lap-top voor één boom of vier niet-werkende gsm’s voor één boom. Hoeveel bomen er effectief bijkomen in het Pajottenland, maken we bekend in het voorjaar van 2021. 

Wil je weten waar de inzamelboxen opgesteld zullen staan, hou dan de website www.landschappajotzenne.be in de gaten.

Klimaatbossenfonds: investeer mee in meer bos in het Pajottenland

Het project Opgewekt Pajottenland werkt ook samen met Bos+ voor meer bos in het Pajottenland. Pajotten worden gestimuleerd om via het klimaatbossenfonds me te investeren in meer bos. Voor het bedrag van 4 euro maak je onze regio al een boompje rijker. We zetten in op bosbehoud, -herstel en -uitbreiding, in eerste instantie bij bestaande en potentiële bosclusters. We gaan actief op zoek naar plaatsen om te bebossen met hoofdzakelijk inheemse boomsoorten, zodat jouw investering het Pajottenland groener en klimaatbestendiger maakt. Als we samen 10 000 euro bijeen sparen, krijgt onze regio er 2500 boompjes bij. Dit komt overeen met één hectare extra bos! Daarnaast wordt via het klimaatbossenfonds ook een oproep gelanceerd naar terreinen om te bebossen.

www.klimaatbossenfonds.be/pajottenland

 
 
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 okt 2020
Roger Swalens
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 21 jan 2022
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief