Half miljoen euro voor 5 nieuwe Slimme Regio-projecten vanuit PROVINVIE
De provincie Vlaams-Brabant investeert in totaal 523.069,32 euro in de eerste vijf Slimme Regio-projecten. Ze bieden een antwoord op nieuwe uitdagingen op vlak van mobiliteit, economie, waterlopen en energie in de regio.
‘We maken van onze provincie een slimme regio. We moeten ons klaar stomen om nieuwe digitale en slimme uitdagingen die op ons afkomen het hoofd te bieden. De projecten zijn heel verscheiden en gaan met slimme technologie zoals sensoren data verzamelen voor een duurzamere waterbeheer, betere fietsinfrastructuur en langere levensduur van huishoudtoestellen’, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor Slimme Regio.
Het gaat om de volgende projecten:
‘Multi-purpose monitoring voor duurzaam gebruik van huishoudtoestellen IoW (Internet of Washing Machines)’ van Cronos Leuven (144.000 euro)
Veel huishoudtoestellen hebben maar een korte levensduur. Dit project wil de levensduur van deze toestellen verlengen en zorgen voor een efficiënter gebruik. Een meettoestel, uitgerust met sensoren, zal het gebruik en verbruik van 50 wasmachines continu monitoren. Met de resultaten krijgen we een betere diagnose van de eventuele problemen van het toestel. Ook de eigenaar van de wasmachine krijgt een dashboard met nuttige informatie voor het beter begrijpen van zijn verbruik en gebruik van het toestel. Op deze manier is het mogelijk om de levensduur van deze toestellen te verlengen, het gebruik van de toestellen te optimaliseren en zo dus ook hun milieu-impact te verminderen.
Het samenwerkingsverband bestaat uit KULeuven, Maakbaar Leuven, Metaleuven, Fnac-Vandenborre, Kringwinkel Hageland, Cronos, stad Leuven en UC Leuven (studenten UCLL).
‘Bodaslim’ van Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant (52.272,50 euro)
Het Praktijkpunt Landbouw zoekt een concrete oplossing voor waterschaarste bij grond- en fruitteelten. Met een bodemvochtsensorennetwerk onderzoeken ze de bodemvochtvariatie en –evolutie. De bodemvochtsensoren worden via het internet of things verbonden met het internet. Zo kunnen ze in realtime relevante data doorspelen. Via Artificële Intelligentie krijgen ze een gedetailleerd inzicht op de impact van droogte op bodem en gewas en kunnen ze nauwkeurig de hoeveelheid water bij irrigatie bijsturen.
Het samenwerkingsverband bestaat uit Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant, Bodemkundige dienst van België, Fruitbedrijf Van der Velpen, Proefcentrum Pamel, VITO en Tuinbouwbedrijf Kestemont.
Er wordt getest op 3 locaties: Herent, Bierbeek en Roosdaal.
‘RainBrain’ van Sumaqua (135.935,94 euro)
Het project Rainbrain heeft als ambitie om het watersysteem slim te monitoren en aan te sturen. Met een real-time waterdashboard en sturingssyteem wil RainBrain meer water lokaal vast houden om te gebruiken en te laten infiltreren, en om overstromingsrisico's te beperken
De KULeuven, de Watergroep, Sumaqua, stad Leuven en Interleuven vormen samen het samenwerkingsverband.
Er wordt getest op 3 locaties: Tervuren, Kessel-Lo en Heverlee.
‘Fietsroute data & netwerk optimalisatie toolbox’ van Anyways bv (62.868,68 euro)
Met de te ontwikkelen FietsInfrastructuur Impact Tool (FIT) zal dit project, op basis van data, een evaluatie maken van alle beschikbare plannen voor nieuwe ingrepen in de fietsinfrastructuur in Vlaams-Brabant. Zo kunnen ze eventuele knelpunten of kansen voor fietsinfrastructuur ontdekken en oplossen. De tool laat zelfs toe om op voorhand een inschatting te maken van de impact van bepaalde ingrepen in de fietsinfrastructuur.
Het samenwerkingsverband bestaat uit Anyways, KULeuven en de burgers van Open knowledge Belgium.
‘Demonstratie en uitbreiding overstromingsvoorspeller Flood4Cast Vlaams-Brabant’ van Hydroscan (127.992,20 euro)
Het Flood4Cast systeem doet zeer lokaal voorspellingen over extreme neerslag die in de komende uren zal vallen. Op basis van deze weersvoorspelling schat het systeem ook in welke overstromingsrisico’s aan deze extreme neerslag gekoppeld zijn. Het systeem geeft 3 uur op voorhand een automatische melding zodat er proactief ingegrepen kan worden door de verantwoordelijke diensten.
Na een proefproject in Leuven kan dit opgeschaald worden voor het volledige grondgebied van de provincie Vlaams-Brabant.
Het samenwerkingsverband bestaat uit Hydroscan, Sirris, Cronos, Eunoia Studio, stad Leuven, de provincie Vlaams-Brabant en de gemeente Sint-Genesius-Rode.