Inschrijvingen basisonderwijs in regio HALLE

C21

Inschrijvingen basisonderwijs in regio HALLE

Scherm__afbeelding_2023-03-23_om_13
 

De scholen van Beersel, Halle, Sint-Genesius-Rode en Sint-Pieters-Leeuw gebruiken al enkele jaren een centraal aanmeldingsregister (CAR) voor de inschrijvingen in het basisonderwijs. Voor de eerste maal sloten ook de scholen van Pepingen dit jaar aan bij dit samenwerkingsverband. Na een voorrangsperiode voor broers, zussen en kinderen van personeel ontvingen alle ouders op 20 april het resultaat van hun aanmelding. Voor de jongste instappers, geboren in 2021, werden alle broers en zussen toegewezen en kreeg 90% van de andere kleuters een plaats toegewezen in een school waarvoor werd aangemeld. 

Via het een online aanmeldingsregister worden de vrije plaatsen in de scholen op een neutrale en transparante manier aan de kinderen toegewezen. Hiervoor houdt dit systeem in de eerste instantie rekening met de schoolvoorkeuren van de ouders. Als er meer aanmelders dan vrije plaatsen zijn, speelt de afstand tussen de domicilie van het kind en de gekozen school een doorslaggevende rol. Eenmaal de kinderen een plaats toegewezen kregen, moeten de ouders hun kind nog in de toegewezen school gaan inschrijven

Aanmelden voor de onthaalklas
Tijdens de voorrangsperiode meldden 616 broers, zussen en kinderen van personeel geboren in 2021 aan. Deze leerlingen kregen allemaal een toewijzing in hun school van voorrang. Na de voorrangsperiode kon 87% van de andere instappers, nog eens 642 kinderen, terecht in de school van eerste keuze. 90% kreeg een plaats toegewezen in één van de geregistreerde voorkeurscholen. Dit is een gelijkaardig resultaat met het vorige jaar.

Aanmelden voor de andere leerjaren
Ouders die hun kind willen inschrijven in een hogere klas hebben meer kans op een weigering. Bij de aanmeldingen voor de hogere jaren stellen we vast dat er veel nieuwe gezinnen naar onze regio verhuizen, maar er is weinig verloop van de reeds ingeschreven leerlingen, waardoor het moeilijker is om een vrije plaats te vinden. Toch werd bijna de helft van deze leerlingen toegewezen in een school van voorkeur.

Geen toewijzing
De ouders van kinderen geboren in 2021 die nergens een plekje konden bemachtigen werden op 20 april uitgenodigd op een contactavond om de verdere procedure te bespreken. Andere ouders die geen toewijzing hebben ontvangen of de aanmeldingsperiode gemist hebben, hoeven niet meteen te wanhopen. Vanaf 23 mei (9u) starten de vrije inschrijvingen volgens chronologie in de scholen.

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 apr 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Redactie Editiepajot | 30 okt 2023
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief