Toerisme Vlaams-Brabant ontwikkelde een nieuw netwerk van 220 km wandelwegen

C21

Toerisme Vlaams-Brabant ontwikkelde een nieuw netwerk van 220 km wandelwegen

Scherm__afbeelding_2023-09-07_om_11
 

 Toerisme Vlaams-Brabant ontwikkelde een nieuw netwerk van 220 km wandelwegen in Beersel, Drogenbos, Halle, Sint-Pieters-Leeuw, Linkebeek en Sint-Genesius-Rode.
Dit wandelnetwerk vormt het sluitstuk van het grote wandelgebied Brabantse Wouden, waar ook de wandelnetwerken Zuid-Dijleland en Zoniënwoud toe behoren. Een groen wandelgebied, vanaf nu ontsloten door maar liefst 920 km wandelwegen. ​
De Brabantse Wouden vormen een bijzonder lappendeken van eeuwenoude bossen, meanderende rivieren, holle wegen en open velden. Een groene corridor die zich uitstrekt van Leuven, onder Brussel door, tot in de Zennevallei. Een gebied waar de natuur potentie heeft om te versterken, terwijl er ook plaats is voor landbouw en duurzame recreatie. Dé ingrediënten voor een nationaal park in wording.
De Zennevallei is een groene regio waar het mooi wandelen is
. “Met dit nieuwe digitale wandelnetwerk in de Zennevallei is het wandelnetwerk Brabantse Wouden nu volledig”, zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor toerisme. “Twee jaar geleden realiseerden we het wandelnetwerk Zoniënwoud als digitale uitbreiding van het bewegwijzerde wandelnetwerk Zuid-Dijleland. Vorig jaar legden we dan de digitale link naar Leuven, en vanaf nu kunnen we vanaf het provinciehuis in Leuven naar het Pajottenland wandelen.” ​Voorloper in digitale wandelnetwerken In deze regio kan de wandelaar naar eigen voorkeur een wandeling uitstippelen via de wandelknooppunten.
Het principe van knooppunten is ondertussen gekend.
Elk kruispunt van 2 of meer wandelwegen krijgt een uniek nummer. Hiervoor kan men steeds meer digitale tools gebruiken, een online routeplanner of een wandelapp op de smartphone. ​ ​​ ​“Deze tendens was één van de redenen dat we enkele jaren geleden kozen voor innovatie en startten met de ontwikkeling van digitale wandelnetwerken”, zegt gedeputeerde Gunther Coppens. “In 2018 waren we hierin pionier met het eerste digitale wandelnetwerk in de Brabantse Kouters ten noorden van Brussel. Nu zien we dat de andere provincies onze ingeslagen weg volgen en ook kiezen voor virtuele, niet-bewegwijzerde knooppunten. We hebben de ambitie tegen volgend jaar een digitaal wandelnetwerk te hebben dat zich uitstrekt over het grondgebied van de hele provincie.
” ​Fysiek wandelaanbod blijft bestaan ​Ondanks het feit dat een zeer groot deel van het wandelaanbod nu digitaal is, blijven de bewegwijzerde wandelroutes bestaan. ​“We zijn ons ervan bewust dat niet iedereen over digitale middelen beschikt of deze wenst te gebruiken tijdens een wandeling”, zegt gedeputeerde Gunther Coppens.
“De bestaande wandellussen, bewegwijzerd met thematische bordjes, blijven daarom behouden en worden nog verbeterd.
Ook in de Zennevallei blijft er ruim 60 km aan bewegwijzerd wandelaanbod bestaan. Ze vormen de topwandelingen van het digitale wandelnetwerk.” Het wandelnetwerk in de Zennevallei is nog niet beschikbaar als gedrukte kaart en voorlopig dus enkel digitaal ontsloten via routeplanner en wandelapp.
Tegen september 2024 worden de kaarten van het wandelnetwerk Brabantse Wouden herdrukt en zal het wandelnetwerk in de Zennevallei worden opgenomen op de nieuwe kaarten. Op 6 september werd het nieuwe, digitale wandelnetwerk Zennevallei ingehuldigd.
Meer info: Wandelnetwerk via de online wandelrouteplanner of via de Wandelknooppunt-app   

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
07 sep 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief