Van Rompuy krijgt vervolg op zijn voorstel om Halle Vilvoorde te erkennen als centrumregio

C21

Van Rompuy krijgt vervolg op zijn voorstel om Halle Vilvoorde te erkennen als centrumregio

Scherm__afbeelding_2024-01-24_om_17
 

 Van Rompuy krijgt vervolg op zijn voorstel om Halle-Vilvoorde te erkennen als centrumregio

Vandaag werd een hoorzitting gehouden in de commissie Vlaamse rand, daarin werd duidelijk dat de erkenning van Halle-Vilvoorde als centrumregio de toekomst van onze Vlaamse rand moet verzekeren. Vlaams fractievoorzitter (cd&v) Peter Van Rompuy diende in juli zijn conceptnota in om Halle-Vilvoorde als centrumregio te erkennen.
 
“De Vlaamse Rand wordt geconfronteerd met dezelfde problematieken als grootsteden, denk maar aan de druk op het onderwijs, het fileleed of de taalproblematiek. Maar omdat Halle-Vilvoorde geen ‘centrumstad’ omvat, krijgt het ook geen extra middelen uit het Vlaamse gemeentefonds. « Een grootstad zoals Antwerpen krijgt van Vlaanderen met 1472€/inwoner vele malen meer dan de gemeentes uit de Vlaamse Rand. Zo krijgen de gemeenten Beersel (163,37€/inw.) & Sint-Pieters-Leeuw (214€/inw.) maar ook steden met centrumfuncties als Vilvoorde (354,54€/inw.) en Halle (321,99€/inw.) beduidend minder. Er is nochtans geen objectieve reden meer voor dit verschil in behandeling, want beide kampen met dezelfde stedelijke problematieken. De basis van mijn conceptnota vraagt om Halle-Vilvoorde als ‘centrumregio’ op te nemen in de voorbereidende studies die moet leiden tot een hervorming van het Gemeentefonds.”, zegt Peter Van Rompuy. Op de hoorzitting was er een afvaardiging van het Toekomstforum Halle-Vilvoorde, vzw 'de Rand', BRIO, en Haviland welke de bestaande noden extra kwamen bepleiten.
Vlaamse Rand onder druk
In een recente studie heeft het Toekomstforum Halle-Vilvoorde nogmaals aangetoond welke uitdagingen druk zetten op de regio. Halle-Vilvoorde wordt onder meer gekenmerkt door een toenemende verstedelijkingsdruk: problemen uit de hoofdstad vloeien door naar de Vlaamse Rand. Het gevolg? Een verhoogde druk op de financiën van de lokale besturen, de steun vanuit het Vlaamse gemeentefonds staat niet meer in verhouding tot de groeiende uitdagingen in de regio.
 
Zo heeft de aantrekkingskracht van de regio ervoor gezorgd dat de bevolkingsgraad de laatste 30 jaar explosief gestegen is. Het arrondissement Halle-Vilvoorde (20,7%) staat op de 3de plaats qua bevolkingstoename ’91-’21. Hiermee laat het de arrondissementen van Leuven (18,5%), Mechelen (17,8%), Gent (16%), Antwerpen (14,5), Brugge (7,1%) ver achter zich. Enkel Brussels gewest (27%) en arrondissement Turnhout (22%) hebben hogere cijfers. Naast stijgende woningprijzen en een grote druk op de kinderopvang, brengt dit ook enkele specifieke uitdagingen met zich mee, in het bijzonder voor het onderwijs. Het aandeel leerlingen uit het Nederlandstalig basis- en secundair onderwijs dat thuis geen Nederlands spreekt, ligt veel hoger in Halle-Vilvoorde dan het Vlaamse gemiddelde.
 
Tot slot zorgt de Brusselse Ring ervoor dat de regio het grootste mobiliteitskruispunt van België is. In de top 40 van de meest verzadigde wegsegmenten staan liefst 24 wegsegmenten van de Brusselse ring (en de A201 tussen Brussel en de luchthaven). Geen enkel wegsegment van de kust wordt in de lijst weergegeven.
Gemeentefonds
Om aan al deze uitdagingen tegemoet te komen, hebben de lokale besturen de juiste middelen nodig. Peter Van Rompuy: “Momenteel zit deze verhouding nog scheef. De impact van de uitdagingen in Halle-Vilvoorde is minstens vergelijkbaar met de centrumsteden en zelfs meer uitgesproken dan de kustregio, die vandaag wel al erkend wordt als specifieke regio en daar ook de nodige middelen voor krijgt,” voegt Van Rompuy toe.
Het Vlaams regeerakkoord erkent immers al de achterstand in Halle-Vilvoorde en kondigt een sterk en geïntegreerd beleid aan voor de inwoners van de Vlaamse Rand. Ook in 2011 heeft Vlaanderen al gewezen op het bijzondere profiel van Halle-Vilvoorde bij het vastleggen van het Vlaams Strategisch gebied rond Brussel. “Het is nu belangrijk om de verstedelijking van de Vlaamse Rand ook mee te nemen in de studies over de hervorming van het gemeentefonds.”, besluit de fractievoorzitter.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 jan 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief