NINOVE - Ninove: Eerste ‘Ninoofse Oorlogsgazet’

C21

NINOVE - Ninove: Eerste ‘Ninoofse Oorlogsgazet’

Untitled
Ingezonden foto

Vandaag, 7 november verschijnt de eerste Ninoofse Oorlogsgazet. De krant brengt de eerste oorlogsmaanden in onze stad tot leven met tientallen verhalen die een groep vrijwilligers uit de archieven heeft opgediept.

“Begin augustus 1914 merkt men in Ninove en omgeving weinig van de oorlog, maar al op de derde dag van de oorlog sneuvelt nabij Luik de eerste Ninovieter. Pas op vrijdag 21 augustus maakt Ninove kennis met de eerste Duitse ulanen (verkenners te paard). Het is maar een voorproefje van de hoofdmacht die op zaterdag 22 augustus arriveert en de nacht in Ninove doorbrengt. Op 24 augustus worden op de Brusselbaan drie gevangengenomen Belgische soldaten door Duitsers doodgeschoten als ze uit een Duitse wagen proberen te ontsnappen.”
De details over deze augustusgebeurtenissen lees je in de eerste Ninoofse Oorlogsgazet. Maar de gazet biedt ook biografieën van Ninoofse soldaten, fragmenten uit de dagboeken van brouwersdochter Jeanne De Mont en getuigenissen uit de verschillende deelgemeenten. De ‘Slag van Den Ezel’, de vlucht van zotte maandag, de vermiste hoenders van Nederhasselt, het graf van August Geerts uit Appelterre-Eichem, de brand aan de ‘Vuile Voorschoot’ in Voorde, de Ninoofse dumdumkogels: je leest het allemaal in de Ninoofse Oorlogsgazet.
De Ninoofse Oorlogsgazet is een uitgave van de Erfgoedraad. Ze is te koop op alle evenementen ter herdenking van de Groote Oorlog. Vanaf 12 november is ze ook te koop in het stadhuis, in het oud stadhuis en in de bibliotheek. De Ninoofse oorlogsgazet kost 1 euro.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
07 nov 2014
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Redactie Editiepajot | 25 dec 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
marc colpaert | 13 dec 2024
marc colpaert | 11 dec 2024
marc colpaert | 11 dec 2024
marc colpaert | 06 dec 2024
marc colpaert | 06 dec 2024

archief