NINOVE - Parkeerbeleid bijgestuurd

C21

NINOVE - Parkeerbeleid bijgestuurd

Editiepajot-logo-ninove

De gemeenteraad van Ninove zette het licht op groen voor de bijsturing van het vorig jaar ingevoerde parkeerbeleid. De grote lijnen van het systeem blijven bestaan, maar op een aantal punten was een aanpassing noodzakelijk. 

Belangrijkste wijziging is een grotere flexibiliteit voor de bewonerskaarten in die zones waar de parkeerdruk het hoogst is. Zo wordt de zone van de Centrumlaan samengevoegd met de zone van de Beverstraat en Lavendelstraat en de zone van de Geraardsbergsestraat met de zone van het Savooiplein tot aan de Dam. “In die zones vonden bewoners soms moeilijk een parkeerplek en dat willen we hiermee verhelpen,” vertelt schepen van Mobiliteit Wouter Vande Winkel (sp.a-Groen), “bovendien stellen we de OCMW-parking en het Twijnsterplein open voor bewoners uit omliggende zones met een hoge parkeerdruk, zodat die niet alleen door de week maar ook bij evenementen of de wekelijkse dinsdagmarkt een alternatief hebben.”

Op een beperkt aantal locaties worden in de stad ook zogenaamde parkeereilanden ingericht waar je niet langer met bewonerskaarten kan parkeren. Door de relatief goedkope bewonerskaarten (50 euro voor de eerste, 100 euro voor de tweede wagen) bleven veel parkeerplaatsen in de commerciële wijken vaak bezet door bewoners, wat voor de handelszaken een reëel probleem vormde. “Een tariefverhoging zoals bepleit door een aantal handelaars zagen we echter absoluut niet zitten, vandaar het systeem van parkeereilanden dat ook in andere steden wordt toegepast,” zegt Vande Winkel. 

 

De Astridlaan wordt op vraag van de inwoners deels opgenomen in de blauwe zone. In Okegem en Denderwindeke worden tot slot zeer beperkte blauwe zones ingericht om tegemoet te komen aan de vraag van de handelaars naar parkeerplaatsen voor hun klanten. “In Okegem gaat het om een vijftal plaatsen, in Denderwindeke om acht centraal op het dorpsplein en vier plaatsen aan de zuidkant van de dorpskern,” zegt Vande Winkel, “Op die manier houden we een aantal plaatsen vrij voor de klanten van de handelszaken zonder de omwonenden te verplichten een bewonerskaart aan te vragen.”

 

Vande Winkel verwacht zich opnieuw aan kritiek, maar benadrukt dat het de verantwoordelijkheid van het bestuur is een evenwicht te vinden tussen de diverse belangen. “Sommige buurtbewoners beschouwen de plek voor hun deur als hun eigendom, sommige handelaars beschouwen die dan weer als een parking voor hun klanten en in de Astridlaan moesten we op zoek naar een evenwicht tussen de terechte klachten van de buurt en de belangen van de pendelaars. Evident is het niet, maar het is aan ons om een beleid uit te stippelen in het algemeen belang.”

 

Voor de uitvoering van het beleid geldt opnieuw een overgangsperiode van een maand om de nodige signalisatie aan te brengen en de bewoners te informeren over de veranderingen.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 mei 2015
Sam Herremans
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 nov 2024
Marc Colpaert | 07 nov 2024

archief