Duitse zeppelincommandant is ‘held’ van derde NINOOFse Oorlogsgazet

C21

Duitse zeppelincommandant is ‘held’ van derde NINOOFse Oorlogsgazet

Editiepajot_ingezonden_otto_van_der_haegen_1914

Op 7 juni 1915 ontplofte boven Gent de zeppelin LZ37. Deze Gentse gebeurtenis vormt de rode draad door de derde Ninoofse Oorlogsgazet, die daarnaast de oorlogsjaren ‘door de bril van meneer pastoor’ bekijkt. 

Het is lang een raadsel geweest of Oberleutnant Otto van der Haegen, de commandant van de gecrashte zeppelin, met zijn Vlaamsklinkende naam al dan niet Belgische roots had. Volgens een hardnekkig gerucht zou hij een Gentenaar zijn geweest die zich tegen zijn vaderland had gekeerd. Vijf jaar geleden bleek dat Otto van der Haegen wel degelijk een Duitser was. Het geboorteland van zijn vader was evenwel België en de roots van zijn familie lagen niet in Gent, maar in Ninove. Het oude verzinsel van de overgelopen Gentenaar deed Otto van der Haegen oneer aan. Hij mocht dan wel tot de vijand behoren, maar hij was geen landverrader, wel een beroepsmilitair die in de oorlog deed wat van hem werd verwacht. Otto van der Haegen had een Duitse moeder en een geboren Ninovieter als vader. Daarom maken we, honderd jaar nadat de Duitse zeppelincommandant en pionier van de luchtfotografie sneuvelde, van hem de wat ongewone centrale figuur van de derde Ninoofse Oorlogsgazet.

 

Daarnaast duikt de nieuwe Oorlogsgazet in de verslagen die elke pastoor na afloop van de Eerste Wereldoorlog aan zijn bisschop diende te bezorgen. De parochiepriesters waren bevoorrechte waarnemers van het dagelijkse leven in hun parochie tijdens de bezetting. Tenslotte redt de gazet een Duits soldatengraf in Ninove van de vergetelheid, plaatst ze “den éénigen Protestant van Ninove” voor het voetlicht en grasduint ze in de oorlogsliederen van Lebekenaar ‘Kosters Tuur’.

 

Ninoofse Oorlogsgazet nr 3 is een uitgave van de Erfgoedraad. Ze is te koop in het stadhuis (Centrumlaan), het oud stadhuis (Oudstrijdersplein) en de bibliotheek (Graanmarkt). De gazet kost 1 euro. Intussen blijft ook onze blog http://ninove14-18.weebly.com de Groote Oorlog op de voet volgen.

 

Info: dienst cultuur via cultuur@ninove.be of 054 31 32 87

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 jun 2015
Sam Herremans
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 30 mrt 2024

archief