NINOVE - Tips om tekenbeten te voorkomen

C21

NINOVE - Tips om tekenbeten te voorkomen

Editiepajot-logo-ninove

De zomervakantie komt snel dichterbij. Genieten van de natuur is in de eerste plaats fijn en gezond. Soms echter duiken er planten of beestjes op die je ziek kunnen maken. Zorg en Gezondheid waarschuwt voor teken en geeft tips om een tekenbeet te voorkomen. Jeugd- en wandelverenigingen worden opgeroepen om alert te zijn en om de tips mee te verspreiden. 

Teken, laat je niet beetnemen!

Teken zijn kleine, zwarte beestjes niet veel groter dan een speldenkop. Ze komen voor in parken, weilanden, tuinen en bosrijke gebieden. Tussen maart en oktober loopt u het grootste risico op een tekenbeet. Ongeveer tien procent van de teken is besmet met Borrelia burgdorferi, een bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. In de Kempen zou volgens een grootschalige screening door het Labo Bos & Natuur van de UGent zelfs gemiddeld 15.6% van de teken besmet zijn. Het WIV start vandaag met een registratie van meldingen van tekenbeten.

Als u er snel genoeg bij bent, is de ziekte van Lyme goed te behandelen met een antibioticakuur. Als de ziekte niet op tijd ontdekt wordt, bestaat de kans op meer ernstige verschijnselen waarbij spieren, gewrichten, het zenuwstelsel en het hart kunnen aangetast worden. De meeste symptomen zijn omkeerbaar, maar de gewrichtsklachten kunnen van blijvende aard zijn.

De boodschap is dus: tekenbeten voorkomen en uitkijken voor ziekteverschijnselen.

 

Tips

  • Draag gesloten schoenen.
  • Doe een lange broek aan en stop je broekspijpen in je sokken.
  • Draag kledij met lange mouwen.
  • Teken kruipen vaak op het hoofd van een kind, laat hen een pet dragen als extra bescherming.
  • Vermijd contact met struikgewas en hoog gras, blijf zoveel mogelijk op de paden.
  • Ga je naar een natuurgebied waar veel teken voorkomen, dan kan je je huid en die van kinderen insmeren met insecten werende middelen op basis van DEET. Let wel, deze bieden slecht tijdelijke bescherming. Wees extra voorzichtig bij kinderen en gebruik bij hen enkel een product met maximaal 20 % DEET. Lees aandachtig de bijsluiter. 

Het is ook belangrijk om na een activiteit in de natuur grondig je huid en die van de kinderen te controleren. Teken nestelen zich bij voorkeur op warme plaatsen, zoals de liezen, de bilnaad, de oksels en de knieholten of onder de randen van het ondergoed. Bij kinderen check je best ook de hoofdhuid en vooral achter de oren.

 

Vind je een teek, verwijder die dan op de juiste manier. Bij voorkeur met een pincet of een speciale tekentang, heb je die niet zorg er dan voor dat je de teek zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vasthoudt bij het verwijderen. Knijp bij het verwijderen niet in het achterlichaam van de teek en trek er niet aan. Ontsmet de wonde achteraf met alcohol.

 

Meer info op http://www.zorg-en-gezondheid.be/teken.aspx

 

Meer info? Dienst leefmilieu, 054 31 32 33 08, leefmilieu@ninove.be

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 jun 2015
Jacky Delcour
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief