NINOVE herdenkt Eerste Wereldoorlog met tentoonstelling, muzikale ‘zeppelinmonoloog’ en nieuwe oorlogsgazet

C21

NINOVE herdenkt Eerste Wereldoorlog met tentoonstelling, muzikale ‘zeppelinmonoloog’ en nieuwe oorlogsgazet

Editiepajot_ingezonden_logo_stad_ninove_

Momenteel loopt in de Hospitaalkerk van Ninove de tentoonstelling ‘De Groote Oorlog in grote lijnen’. In het decor van de tentoonstelling presenteren we op vrijdag 13 november een muzikale ‘zeppelinmonoloog’.

 

De tentoonstelling ‘De Groote Oorlog in grote lijnen’ evoceert aan de hand van een 30-tal panelen met foto’s, documenten en anekdotes zowel de grote thema’s van de oorlog als de minder bekende verhalen: de aanslag in Sarajevo, de grote veldslagen, vreemdelingen aan het front, technologische evolutie, de bezetting, voedselbedeling, ... Kortom: de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog op internationaal, Belgisch en lokaal vlak. Deze rondreizende tentoonstelling is een realisatie van het Instituut voor Veteranen - Nationaal Instituut voor Oorlogsinvaliden, Oud-strijders en Oorlogsslachtoffers.

 

Zeppelinmonoloog

In 1915, precies 100 jaar geleden, werd voor de eerste keer in de geschiedenis een zeppelin uit de lucht geschoten. Dit gebeurde pal boven Gent en het veranderde de geschiedenis van de luchtvaart én van de oorlog voorgoed. Aan het stuur van de zeppelin zat Otto van der Haegen, een man met roots in Ninove, met wie je in de derde Ninoofse Oorlogsgazet kon kennismaken. Reginald Warneford, een jonge, onbesuisde vliegenier, bestuurde het Britse gevechtsvliegtuigje. 

De muzikanten Jan Depreter (klassieke gitaar) en Wouter Vercruysse (cello) wekken deze indrukwekkende geschiedenis weer tot leven terwijl dichteres Sylvie Marie er een poëtische monoloog tussenbreit. Het wordt een avontuurlijke trip in een tweedekker waarvan de motor draait op de klanken van onder anderen Arvo Pärt, Heitor Villa-Lobos en Armand Coeck. 

 

Nieuwe Oorlogsgazet eert ‘spioene’

De West-Vlaamse Pauline Vanden Berghe was al een aantal jaren aan de slag als verpleegkundige in het burgerlijk hospitaal in Ninove wanneer de oorlog uitbrak. Al snel bood zij haar diensten aan in het Rode Kruishospitaal te Etterbeek. Maar de verpleegster deed er meer dan gewonden verzorgen: ze begon brieven, militaire documenten en zelfs soldaten te smokkelen…

Pauline Vanden Berghe was één van de vele vrouwen die tijdens de Eerste Wereldoorlog een dubbelleven leidde. We maken van haar de heldin van de vierde Ninoofse Oorlogsgazet. De gazet heeft ook aandacht voor de toestand van het onderwijs in Ninove in de oorlogsperiode en duikt in de parochieverslagen op zoek naar eerste en plechtige communicanten.

Intussen blijft ook onze blog http://ninove14-18.weebly.com de Groote Oorlog op de voet volgen.

 

Praktisch

Tentoonstelling ‘De Groote Oorlog in grote lijnen’. Tot 23 november in de Hospitaalkerk, Burchtstraat in Ninove. Dagelijks geopend van 9 tot 18 uur. Op 10, 12 en 13 november is een gids aanwezig.

Muzikale monoloog met Jan Depreter, Wouter Vercruysse en Sylvie Marie. Vrijdag 13 november om 20 uur. Hospitaalkerk, Burchtstraat in Ninove. Gratis!

Ninoofse Oorlogsgazet nr 4 (De Stem van Paulien is is te koop in het stadhuis (Centrumlaan), het oud stadhuis (Oudstrijdersplein) en de bibliotheek (Graanmarkt). De gazet kost 1 euro.

 

Meer info? Dienst cultuur, cultuur@ninove.be, 054 31 32 87

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 nov 2015
Jimmy Godaert
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 nov 2024
Marc Colpaert | 07 nov 2024

archief