HALLEnaarJohan Vanvolsem toont historische kaarten in NINOVE

C21

HALLEnaarJohan Vanvolsem toont historische kaarten in NINOVE

Editiepajot_halle_vanvomsem_foto_merckx
Ere-landmeter Johan Vanvolsem uit Halle verleent cartografische omlijsting voor de expo in nabuurstad Ninove in de kijker. (Foto Felix Merckx)
 

De tentoonstelling 'Kijk op de kaart. De historische kaarten van Ninove en zijn deelgemeenten'zal doorgaan van donderdag 4 tot en met zondag 7 februari, elke dag van 10u tot l7u in het Oud Stadhuis, Oudstrijdersplein 6, 9400 Ninove. De tentoonstelling is een initiatief van het stadsarchief Ninove en de dienst cultuur en evenementen in samenwerking met de provincie Oost-Vlaanderen, Erfgoedcel Denderland en de Geschiedkundige vereniging Het Land van Aalst.

Tijdens deze vierdaagse worden er ook een aantal lezingen gegeven. op zaterdag 6 februari om 11u komt de heer Pieter Beyls spreken over de toepassing van landmetertechnieken op historische landkaarten. Op zondag 7 februari staan er 3 lezingen geprogrammeerd:
. 14u - Georges Vande Winkel: Villaret en Ferraris
. 15u - Etienne Mahieu (Articon Restauratietechnieken): restauratie van kaarten
. 16u - Philips Konings (Aquaterra): digitalisering van kaarten
ArtÍcon, de Geschiedkundige Vereniging Het Land van Aalst en Geopunt zullen ook een infostand hebben.
De toegang tot de tentoonstelling en de lezingen is gratis.
catalogus voorzien.
Op de tentoonstelling zijn ook kaarten van Johan Vanvolsem te bewondere
Ult de kaartencollectie van Johan VANVOLSEM, Lic.Ing.MSc uit Halle ere-landmeter-expert KCLE, ere-schepen van de Stad Halle en oud-cursist "HistorÍsche Cartografie van de Nederlanden'” (UniversiteitUtrecht/NLD, Faculteit Geowetenschappen ) , werden 14 exemplaren vande oudste kaarten (daterend van 1559 tot 1790) geselecteerd.
Al deze kaarten hebben te maken met de naamverspreiding van NINOVE, inclusief de 11 deelgemeenten: Appelterre-Eichem, Àspelare, Denderwindeke, Lieferinge, Meerbeke , Nederhasselt , Neigem, Okegem, Outer ,Pollare en Voorde.
Van iedere kaart werden volgende zaken genoteerd:
1. de oorspronkele kaarttitel(s); de kaarten stammen vooral uit West- en Zuid Europa.
2. de auteur(s) van de kaart, vervolledigd met enkele gegevens van hun makers.
3. het jaartal van de kaartuitgave.
4. de aard en de afmetingen van de kaart.
5 . de originele naamvermelding van de toponiemen ( dus met inbegrip van de hun hlstorische schrijfwijze, van hun ,verbasteringen, van de vergissingen, van de eventuele onleesbaarheden enz. . . ) en de territoriale situering van NIN0VE met betrekking tot zijn nabuursteden GERAARDSBERGEN (voorheen Graafschap Vlaanderen), EDINGEN (voorheen Graafschap Henegouwen), HALLE (voorheen Graafschap Henegouwen), BRUSSEL (voorheen Hertogdom Brabant) en AALST (voorheen Graafschap Vlaanderen ) .
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 jan 2016
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 21 feb 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief