OCMW NINOVE, GERAARDSBERGEN en Denderleeuw gaan volop voor KinderKansen

C21

OCMW NINOVE, GERAARDSBERGEN en Denderleeuw gaan volop voor KinderKansen

Editiepajot_ingezonden_logo_stad_ninove_

Hoera-geroep op alle banken in Ninove, Geraardsbergen en Denderleeuw want dankzij de Provincie Oost-Vlaanderen, de Vlaamse Landmaatschappij en Europa staat het licht op groen om met KinderKansen te starten.

 

‘KinderKansen’ is een project waarbij 2 maatschappelijk werkers aan huis gaan bij kwetsbare gezinnen met jonge kinderen (tussen 0 en 3) om samen te bekijken of dit gezin gebruik maakt van alle rechten en kansen die lokaal en bovenlokaal worden geboden. Het doel is om tegen juni 2020 minimum 700 kinderen bereikt te hebben.

 

Schrijnende cijfers

De kinderarmoede is groot in de regio Ninove, Geraardsbergen en Denderleeuw. Het zijn schrijnende cijfers met 18,8% geboortes in kansarmoede voor Geraardsbergen, 12% in Ninove en 8,1% in Denderleeuw. Ondanks alle prioritaire acties hiervoor ondernomen de afgelopen jaren, blijkt er toch nog meer initiatief nodig te zijn. “Daar zijn we ons absoluut van bewust” klinkt het in koor. “We zijn dan ook uitermate blij met het binnenhalen van dit belangrijke project” aldus lieven Meert, Lieven Vernaillen en David Larmuseau.

 

Succesfactoren

“We zijn er sterk van overtuigd dat deze proactieve werking zijn vruchten zal afwerpen en heel wat meerwaarde zal betekenen voor onze belangrijke doelgroep”, vertelt Lieven Meert OCMW-voorzitter van Ninove. “We hebben immers al een sterke ervaring met deze manier van dienstverlening dankzij het Mobiel Sociaal Huis, een project dat we ook via dergelijke middelen konden opstarten in 2014 en wegens groot succes nu verankerd hebben in onze reguliere werking”.

“Kinderen zijn onze toekomst, maar tegelijk zeer kwetsbaar’ vervolgt David Larmuseau, OCMW-voorzitter van Geraardsbergen. “Hen de beste kansen aanreiken om sterk en stevig het leven te kunnen aanvatten, is een belangrijke taak voor het lokale bestuur. De kleuters van vandaag zijn onze hoeksteen van morgen.”

Het actief opzoeken van de doelgroep, de nauwe samenwerking met Kind&Gezin, de verankering van de Huizen van het Kind in de regio, het bewust zijn van de bestaande problematiek van kinderarmoede en daar acties tegen ondernemen, zijn allemaal succesfactoren waaraan de 3 gemeentes nu voldoen om de Kansen van elk Kind te verhogen.

 

Niet alleen centen

“Dikwijls wordt de term ‘OCMW’ vereenzelvigd met het geven van centen’ stelt Lieven Vernaillen, OCMW-voorzitter van Denderleeuw ‘en heel vaak doen we dat ook, want het is 1 van onze basistaken. Maar wij willen verder gaan en de problemen structureel aanpakken vanuit een holistische visie. Daarom zullen de maatschappelijk werkers alle rechten met de gezinnen bekijken en dit binnen verschillende domeinen kinderopvang, onderwijs, gezondheid, vrije tijd, tewerkstelling van de ouders, financiën, juridische aspecten, mobiliteit, lokale projecten” vervolgt hij.

Deze holistische aanpak is er trouwens al veel langer bij de OCMW’s maar wordt niet altijd door de burger gezien.

 

Plan van aanpak

Het project loopt tot juni 2020. De voorbereidende fase van administratie en regelgeving is achter de rug. Ninove, Geraardsbergen en Denderleeuw kunnen nu echt van start en actief de gezinnen gaan bezoeken. Twee maatschappelijk werkers gaan aan huis bij de door Kind en Gezin en andere partners aangegeven families en na akkoord van de gezinnen. Samen zullen ze dan een traject afleggen om alle rechten binnen alle domeinen voor deze gezinnen in orde te brengen en te verankeren.

Deze werkwijze zou onder andere moeten uitmonden in een ‘rechtenpas’, een gids waar iedereen beroep zal kunnen op doen om zelf de rechten te gaan opzoeken.

 

Meer info?

Lieven Meert, OCMW-voorzitter, 054 31 32 36, lieven.meert@ninove.be

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 apr 2018
Sam Herremans
ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 nov 2024
Marc Colpaert | 07 nov 2024

archief