NINOVE - Denderwindeke huldigt gedenkplaat in voor 171 weggevoerden uit de Groote Oorlog
Zondag werd in Denderwindeke een gedenkplaat ingehuldigd voor de 171 mannen die tijdens de Groote Oorlog uit het dorp werden weggevoerd. De gedenkplaat werd onthuld door Tanja De Jonge, burgemeester van Ninove en het bijna voltallige schepencollege. Na afloop schonk de familie De Cleer de vlag van de Opgeëistenbond aan het In Flanders Fields Museum uit Ieper dat hiervoor een vertegenwoordiger stuurde.
Zo’n 250 mensen, de meesten kleinkinderen en achterkleinkinderen van opgeëisten, waren aanwezig op de ingetogen plechtigheid op het kerkplein van Denderwindeke. Ze herdachten er de wegvoering van 171 jonge mannen tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Vanaf oktober 1916 tot de Wapenstilstand in 1918 voerde de Duitse bezetter in het toenmalige kanton Ninove 1.297 arbeiders weg naar Noord-Frankrijk, o.a. naar Joeuf, Labry, Conflans ... Ze moesten er infrastructuurwerken uitvoeren zodat de Duitsers hun oorlogsmateriaal en troepen vlot naar het front konden verplaatsen. Van de 171 weggevoerden uit Denderwindeke zijn er 10 gestorven van uitputting, honger en mishandelingen.
De plechtigheid begon met een historische situering van de opeisingen door Georges Vande Winkel, waarna burgemeester De Jonge en schepen Katie Coppens het woord namen. Vervolgens onthulde het bijna voltallige schepencollege de gedenkplaat waarop alle namen van de 171 opgeëisten staan vermeld. Na de onthulling werd een kans neergelegd door Gaby De Cleer, dochter van een weggevoerde, en door de vaderlandslievende vereniging.
Als laatste schonk de familie De Cleer de prachtig bewaarde vlag van de Opgeëistenbond van Denderwindeke aan het In Flanders Fields Museum dat vertegenwoordigd werd door dhr. Pieter Trogh. De plechtigheid werd afgesloten met een receptie.
Met de inhuldiging van een gedenkplaat die werd ingemetseld in de kerkhofmuur langs de zijde van het voormalige rusthuis, willen de initiatiefnemers Geo De Cleer, Georges Vande Winkel, Bart Merckaert en Marc Thienpont, deze tragedie in het collectief geheugen bewaren.