NINOVE - Stad zet in op verminderen van overlastgedrag van jongeren door NERO-project en combitaks
Het stadsbestuur wil inzetten op het verminderen van overlastgedrag door jongeren, en start hiervoor het NERO-project en de combitaks.
NERO-project
De stad wil overlastgedrag door jongeren verminderen. Voor de jongeren die overlast veroorzaken en het andere jongeren of buurten moeilijk maken, en gekend zijn bij de politie en het gerecht, zet de stad in op een repressieve aanpak. Voor jongeren die zich een eerste keer schuldig maken aan overlastgedrag kan een preventieve aanpak met sterke opvolging een eerste stap in de goede richting zijn. Daarom wordt voor deze laatste groep maximaal ingezet op het sociaalpreventieve aspect van criminaliteitshandhaving. Dit gebeurt aan de hand van het NERO-project, wat staat voor Normstelling en Responsabilisering naar aanleiding van Overlast.
NERO biedt een constructief antwoord op overlastgevend gedrag door duidelijke grenzen te stellen aan jongeren. Tegelijk wordt ook ingezet op het ondersteunen in hun ontwikkeling. De ouders krijgen daarin ook een belangrijke rol, zij worden mee ondersteund in het omgaan met hun opgroeiend kind.
Met dit project geeft het stadsbestuur jongeren die voor het eerst worden betrapt op feiten van overlast opnieuw een duwtje in de juiste richting, om te vermijden dat dat gedrag zich in de toekomst gaat herhalen.
Combitaks
Een jongere die wordt betrapt op feiten van overlast wordt door de politie naar het commissariaat vervoerd. Het gaat daarbij over inbreuken tegen het vernieuwde GAS-reglement, dat vanaf 1 september in werking zal treden. Tegenover deze rit met de combi staat een retributie van 100 euro. Die vergoeding moet echter niet worden betaald indien zowel de jongere als zijn of haar ouders zich aan enkele constructieve afspraken houden die worden opgemaakt in samenspraak met de stad in het kader van het NERO-project.