NINOVE - Windturbines maken klimaatambities Ninove hard
Onder het motto “In Ninove waait de wind voor iedereen” kondigde het stadsbestuur van Ninove plannen aan om de gronden die de stad in eigendom heeft ten zuiden van de Dender te gebruiken voor het optrekken van windmolens. De stad wil dat de winst en de meerwaarde van de turbines maximaal terugvloeien naar Ninove en haar inwoners.
Momenteel zijn energieproducenten overal op zoek naar de handtekeningen van particuliere eigenaars om windturbines te kunnen neerzetten. “Bij dergelijke projecten doen slechts twee partijen hun voordeel: de eigenaar zelf die een jaarlijkse opstalvergoeding krijgt en de energieproducent die de opbrengst van de turbine op zijn rekening mag zetten,” vertelt Wouter Vande Winkel, schepen van Leefmilieu en Klimaat (Samen-Groen).
Het stadsbestuur van Ninove wil dat de meerwaarde van windmolens echter terugvloeit naar de stad zelf, de inwoners én de onmiddellijke omwonenden. Het bestuur zal de gemeenteraad dan ook voorstellen om gronden in eigendom van de stad in een openbare aanbesteding uit te geven, een aanbesteding waarop alle energieproducenten kunnen intekenen. “De opstalvergoeding komt dan ten voordele van de Ninoofse belastingbetaler en daarbovenop vragen we nog een extra bedrag per turbine dat via een omgevingsfonds rechtstreeks geïnvesteerd wordt in de onmiddellijke omgeving van de windmolens”, vertelt Vande Winkel, “Inwoners moeten ook rechtstreeks kunnen investeren in het project, wat een interessant alternatief is voor het spaarboekje dat momenteel niets opbrengt.”
Naast die directe financiële voordelen zullen de producenten ook moeten aantonen op welke manier ze nog een meerwaarde voor de stad kunnen betekenen. In dat luik van de aanbesteding zal de creativiteit van de deelnemers bepalend zijn. “Ze kunnen voorstellen om gratis zonnepanelen op stadsgebouwen te installeren, daken te isoleren in sociale woningen of een elektrisch busje voorzien om onze stadsrandparkings te ontsluiten op zaterdag – stuk voor stuk concrete voorstellen met een meerwaarde voor onze inwoners,” vertelt BSCD-voorzitter Veerle Cosyns (Samen-CD&V).
Een jury met afgevaardigden uit de gemeenteraad, de GECORO, de administratie en externe experts zal de diverse voorstellen bestuderen en bepalen wie het project uiteindelijk mag uitvoeren. Burgemeester Tania De Jonge onderstreept dat de stad met het voorstel haar engagement met betrekking tot het klimaat nakomt. “De stad ondertekende recent nog een aangescherpt convenant dat naar een reductie van 40% van CO² tegen 2030 streeft,” vertelt De Jonge, “Met dit voorstel maken we duidelijk dat het in Ninove niet alleen bij woorden blijft en dat we onze verantwoordelijkheid opnemen.”
De exacte locaties van de windmolens hangen ook af van de voorstellen die de stad zal binnen krijgen en zijn dus nog niet bekend. Uiteraard zullen de voorstellen rekening moeten houden met de wettelijke bepalingen inzake geluid en slagschaduw.
Meer info?
Dienst leefmilieu, 054 31 32 67, leefmilieu@ninove.be
Wouter Vande Winkel, schepen voor leefmilieu en klimaat, 0474 71 32 96, wouter.vandewinkel@ninove.be