NINOVE - 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid in onze regio

NINOVE - 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid in onze regio

Logo_dender_rgb_3

Van dinsdag 1 tot donderdag 10 oktober 2020 vinden er binnen de regio van Logo Dender vzw meer dan 30 acties plaats tijdens de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid. De acties hebben een dubbel doel: onze mentale weerbaarheid versterken én geestelijke gezondheid bespreekbaar maken. ‘Samen veerkrachtig’ is dan ook de slogan van de vijfde editie van de 10-daagse van de geestelijke gezondheid. Het is een initiatief van de Vlaamse Logo’s, het Vlaams Instituut Gezond Leven en het Steunpunt Geestelijke Gezondheid/ Te Gek!?, met steun van de Vlaamse overheid. 

 

Sinds enkele maanden bepaalt COVID-19 ons dagelijkse leven. De invloed van dit virus op ons mentaal welbevinden is enorm: sommigen verloren hun job, vielen zonder sociaal netwerk, moesten afscheid nemen van dierbaren, … Onze veerkracht wordt op de proef gesteld. De slogan ‘Samen Veerkrachtig’ is dus meer dan ooit op zijn plaats. “Met de nadruk op ‘samen’”, vult Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Wouter Beke aan. “Want verbonden zijn met anderen is essentieel om je goed in je vel te voelen. Zeker in coronatijden.” 

 

Spreuken in het straatbeeld 

Tijdens de 10-daagse worden er traditiegetrouw tal van evenementen georganiseerd. Denk maar aan lezingen, theatervoorstellingen of wandelingen zoals de ‘Te Gekke veertochten’. Maar door de coronamaatregelen is dat voor deze editie niet evident. Toch laten de deelnemende organisaties zich in de regio van Logo Dender vzw van hun creatiefste kant zien waarbij geestelijke gezondheid letterlijk de straten inpalmt. Op de gevels en etalages van openbare gebouwen, kantoren en winkels in de volledige regio zullen er spreuken verschijnen als ‘Ik zie je zo graag zwaaien!’, ‘Luisteren kan zoveel zeggen’ en ‘We kunnen niet iedereen helpen, maar iedereen kan iemand helpen’. 

 

In Gezonde Gemeente Ninove kan je de digitale infosessie volgen van Fit In Je Hoofd en Nok Nok en werken ze met spreuken in stickervellen op de openbare gebouwen. In Gezonde Gemeente Lebbeke, Dendermonde, Lede en Berlare kan je tal van spreuken terugvinden op openbare gebouwen, scholen en bij lokale handelaars. In Gezonde Stad Geraardsbergen organiseren ze op 1 oktober 2020 een filmavond om zo het thema geestelijke gezondheid onder de aandacht te brengen. De 3 lokale dienstencentra van Gezonde Stad Aalst gaan ook voor een veerkrachtige buurt!

 

 Samen Veerkrachtig

“Het taboe doorbreken, kan enkel als we er een wij-verhaal van maken”, geven de lokale besturen aan. Niet iedereen slaagt erin om in zijn eentje recht te krabbelen. ‘Samen Veerkrachtig’, het thema van de 10-daagse, verwijst naar het belang van een helpende hand, een bemoedigend schouderklopje. Zorgen voor elkaar, dat is zorgen voor veerkracht, zegt Marthe Gysels van Logo Dender vzw. 

 

Veerkracht houdt in dat je ook ongeluk in je leven toelaat, dat je leert omgaan met tegenslagen. Met andere woorden: je mag gerust eens falen. Ik vind dat een mooie gedachte om mee door het leven te gaan.”

 

Wil je testen hoe je veerkracht nu is, surf dan naar www.fitinjehoofd.be en ga naar ‘mijn veerkracht’. Op basis van jouw score krijg je info en advies op maat. Nadien krijg je toegang tot oefeningen en tips die je helpen om positief in het leven te staan. 

 

Een overzicht van activiteiten die plaats vinden in Vlaanderen tijdens de 10-daagse van de Geestelijke

 

Gezondheid vind je op www.samenveerkrachtig.be

 

 

 
 
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 okt 2020
Jacky Delcour
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Jacky Delcour | 20 nov 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Jacky Delcour | 16 nov 2020
Jacky Delcour | 12 nov 2020

archief